Trucul care te ajută să afli, într-o secundă, dacă cireșele au sau nu viermi

Trucul care te ajută să afli, într-o secundă, dacă cireșele au sau nu viermi

Ramona Jurubita

Persoanele care stau la curte și au cireși în grădină se apucă să culeagă roadele și să facă dulceață, compot și alte preparate care au la bază aceste simboluri ale sezonului cald. 

Cu toate acestea, există și mulți oameni care evită să se apropie de cireșe, fiindcă trăiesc permanent cu teama de a nu descoperi viermi în interiorul lor.

Femeie cu pălărie roșie care cumpără cireșe din piață.

Ți s-a întâmplat și ție să ai un bol plin de cireșe, dar să nu poți mânca niciuna din cauza micilor vietăți care locuiau înăuntru? Acest lucru poate fi evitat, de azi înainte, fiindcă vei afla cum să descoperi care sunt fructele „cu probleme”. Este foarte simplu!

Sfat: Evită cireșele mult prea coapte, fiindcă ele pot fi pline de viermi. Bineînțeles că nu trebuie să le mănânci prea crude, dar este foarte ușor să îți dai seama când au devenit prea moi și nu mai sunt într-o stare perfectă pentru consum. Pe acelea poți să le pui la fermentat și să le folosești la prepararea unei băuturi alcoolice, precum țuica.

Roadele perfecte ale cireșului trebuie să fie ferme, netede și fără nicio pată. Este bine de știut că micile pete din exterior pot indica o problemă în interior. Dacă vezi că o cireașă este moale sau pătată cu nuanțe de bej-maro, există posibilitatea ca ea să fie infestată.

Culoarea acestora diferă în funcție de soi, așa că ele pot fi portocalii, roz, galbene, roșii sau chiar negre. Oricare dintre ele este bună de mâncat, atât timp cât nu prezintă niciun semn de pericol. De asemenea, codița indică starea în care se află fructul. Atunci când este verde, nu ar trebui să existe probleme, fiindcă arată faptul că rodul pomului este comestibil.

De reținut!
Musculițele Rhagoletis cerasi (musculițele cireșului) cu dimensiunile de 3-5 mm sunt responsabile pentru infestarea fructelor cu viermi, având în vedere că depun ouă pe coaja lor, care apoi se transformă în viermi și intră în interior prin zona codiței. Ca să împiedici procesul acesta, este indicat să ții muștele la distanță de pomii fructiferi. Poți folosi un truc ieftin și ușor: agață benzi pentru prinderea muștelor de crengile copacilor. Multe dintre vietăți se vor lipi de aceste capcane înainte de a ajunge pe cireșe, iau ouăle lor nu vor mai fi depozitate pe coaja fructelor. Nu este o metodă care garantează 100% eficiență, dar vei salva o parte semnificativă din recoltă.

Ce altceva poți face pentru a evita un dezastru la nivelul livezii tale

Tratamentele chimice sunt soluția perfectă în cazul în care există pericolul ca muștele să apară în număr mare în jurul culturilor și să nu poată fi prinse toate în capcanele deja puse.

Procedurile de prevenție ar trebui efectuate înainte de perioada de depunere a ouălor. Din păcate, dacă viermele a fost deja depistat, momentul potrivit pentru efectuare unui astfel de tratament a fost ratat și înseamnă că muștele ți-au luat-o înainte. De obicei, este nevoie de aplicarea substanțelor în două sau mai multe etape, la un anumit interval de timp.

Conform Agrobiznes, soluțiile care pot fi folosite sunt următoarele: 

  • Neem Azal-T/S (4 l per ha) cu o normă de 1000 l pe ha) - adăugarea de zahăr (3 kg per ha) și drojdie de bere (18 g per ha) ajută la ingestia produsului de către larve; se repetă la fiecare 7-10 zile în cazul în care plouă și apa diminuează efectele.
  • Beauveria bassiana (Naturalis L., 2,4 l per ha) - se aplică 3–4 tratamente, la interval de 7 zile.

Ce să faci dacă muștele au ajuns să-și lase ouăle pe cireșe

„De obicei, pentru a menține sub control dăunătorul sunt efectuate două tratamente: primul peste 6-8 zile după apariția primilor dăunători (pe care îi monitorizăm cu ajutorul capcanelor), următorul peste o săptămână.Momentul optim efectuării tratamentelor coincide cu faza de intrare în pârgă a fructelor.”, aflăm din sursa mai sus menționată.

Uite ce tratamente dau rezultate:

  • pirimifos-metil;
  • deltametrin;
  • Bacillus thuringiensis var. Kurstaki. 

Cum poți elimina viermii din fructe, în doi pași simpli

Apa rece este soluția perfectă, așa că ai doar două lucruri de făcut: dacă vrei să prepari ceva din cireșe, trebuie să le scoți sâmburii și să le pui pe toate într-un bol cu apă rece. Toți viermii vor ieși la suprafață și îi poți îndepărta ușor, după care nu-ți rămâne decât să te ocupi, fără probleme, de rețeta aleasă.

Nu uita că larvele din fructe nu sunt periculoase pentru sănătatea ta, așa că nu ai de ce să îți faci griji dacă ai mâncat una fără să îți dai seama. Poți savura liniștit/ă cireașa de pe tort, mai ales dacă arată impecabil, dacă este netedă și fermă! 🍒 Sigur nu se află niciun „intrus” în ea. 

Citește și: Cate calorii au ciresele si alte informatii nutritionale

Surse articol: ImpactAgrobiznesRealitatea

Articolul urmator
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Fă testul acesta și, la finalul lui, o să afli dacă ești făcută să trăiești la țară sau la oraș
Incepe quiz
Fă testul acesta și, la finalul lui, o să afli dacă ești făcută să trăiești la țară sau la oraș

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte subiecte care te-ar putea interesa

    Gura Leului: plantare și îngrijire