Rețete delicioase
Înapoi la

Ardei umpluți cu varză: cea mai bună rețetă de murături

Ardei umpluți cu varză: cea mai bună rețetă de murături

Redactor Andreea Baluteanu

Ce poate fi mai plăcut, în lungile luni de iarnă, decât să te delectezi cu un preparat mega gustos, homemade? Însă ardeii umpluți cu varză par să fie, pentru multe dintre noi, un deliciu de pe vremea bunicii de care ne e dor, dar care e intimidant prin complexitatea sa.

Cele mai bune rețete de chiftele de post cu cartofi și morcovi

Dacă te temi să îți încerci mâna cu aceste conserve fiindcă nu ai timp sau dispoziție, te încredințăm că nu sunt deloc greu de preparat. Ba dimpotrivă, o să te distrezi de minune, pregătirea putând deveni chiar sinonimă cu un ritual de relaxare. Cu un strop de chimie și un pic de gastronomie, îți asiguri gusturi specific românești tot sezonul rece.

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fierbere
Ardei umpluți cu varză: cea mai bună rețetă de murături

Caracteristici

Ardei umpluți cu varză: rețeta simplă și gustoasă

Rețeta de mai jos este inspirată de Savori Urbane, așa cum vei vedea și în filmulețul aferent. Iată cum să prepari ardeii umpluți cu varză, delicioși cu fripturi, cu cartofi prăjiți sau poate cu un platou de brânzeturi, dacă dorești o abordare mai rafinată. Noi îi mai servim cu humus sau cu fasole bătută, pentru o abordare mai românească. În cămară să îi ai, sigur o să găsești cu ce să îi consumi.

Să trecem la rețetă!

Ingrediente

  • 14-15 ardei grași
  • 1 kg de varză tăiată în stilul fideluță (subțire și lung)
  • 1 morcov ras
  • 2-3 frunze de țelină tocate
  • sare neiodată
  • rămurele de cimbru și mărar uscat
  • câțiva ardei iuți
  • felii de hrean
  • Pentru sararmură: 3 l de apă și 3 linguri de sare neiodată
  • 3 linguri de oțet alimentar

Modalitate de preparare

Sperăm că ai a îndemână șorțul bunicii, căci rețeta aceasta miroase a nostalgie românească!

  1. Începe prin a tăia mărunt varza. Rămâne la latitudinea ta dacă folosești un robot de bucătărie, ca să meargă treaba mai repede, sau dacă apelezi la clasicul cuțit. Unele gospodine se descurcă și cu un curățător de cartofi, că doar româncele sunt ingenioase foc!
  2. Urmează să razi morcovul, pe răzătoarea mare, și să îl amesteci cu varză, cu sare neiodată după gust, frunzulițe de cimbru și frunzele de țelină tocate. E indicat să și frămânți acest mix pentru ca varza să se înmoaie. Îndepărtează apoi pentru 10 minute, timp în care îți faci de lucru cu ardeii.
  3. Spală-i, după care taie circular partea de sus, de la codiță, și curăță-i bine de semințe. Trebuie să lași un spațiu destul de mare pentru a umple ardeiul cu varză.
  4. Acesta e pasul cel mai important al rețetei de ardei umpluți cu varză. „Îndeasă” din belșug mixul de mai sus, având însă grijă să nu rupi ardeii.
  5. E timpul să pregătești borcanele. Pune pe fund o parte din rămurelele de cimbru și de mărar.
  6. Adaugă apoi ardeii, așezându-i pe straturi, fie în picioare, fie culcați, în funcție de specificul borcanului ales.
  7. Ca să fie treaba, treabă, strecoară printre aceste minunății ardeii iuți și feliile de hrean și „sigilează” borcanul cu restul de rămurele uscate de mărar și cimbru. Nu e așa că deja simți gustul nostalgiei?
  8. Pasul următor constă în prepararea saramurii. Am ales pentru această rețetă o saramură caldă. Pune apa la fiert, cu sarea, lasă să clocotească timp de cinci minute și mai dă-i cinci ca să se răcească. Toarnă peste ardei până ce aceștia sunt acoperiți complet. Plasând borcanele pe o tavă de metal vei reduce șocul termic.
  9. Urmează să dai dovadă de răbdare, căci ritualul trebuie respectat cu sfințenie, ca o vrajă dintr-un grimoar. Lasă borcanele desfăcute, pe masă, timp de 24 de ore. Poți să le acoperi „de formă” cu capacele neînchise sau cu o farfurioară ca să protejezi conținutul.
  10. A doua zi, adaugă oțetul, apoi închide etanș recipientele cu capacul. Nu te speria dacă lichidul e tulbure, înseamnă că a început să fermenteze. Ar trebui să se limpezească în circa 2-3 săptămâni.
  11. Scopul saramurii calde e să nu mai fie nevoie să pritocești zeama din borcane, dar se poate întâmpla să fii mai „ghinionistă” și să se tulbure și aceasta. Dacă e cazul, „vântur-o”, respectiv scurge-o din borcan, într-un castron, și toarn-o la loc, pentru a o „aerisi”. În urma oxigenării saramurii, consistența sa va redeveni limpede.

Ardeii umpluți cu varză sunt crocanți, extrem de gustoși, iar umplutura le dă un minunat gust dulce-acrișor.

Vezi mai jos filmulețul de prezentare!

Ce mai poți adăuga la ardeii umpluți cu varză

Sigur că gospodinele de pretutindeni adaptează, modifică și îmbogățesc orice rețetă. Iată ce mai poți aduce în ecuație!

Piper. Dacă îți dorești un gust mai aprig, pune și câteva boabe de piper.

Crenguțe de vișin. Dau o aromă deosebită, de vară încapsulată la borcan, ardeilor umpluți cu varză.

Foi de dafin. Româncele adoră dafinul, un ingredient nelipsit din bucătăria tradițională.

O rețetă mai complicată de saramură include și zahăr, boabe de piper, foi de dafin și conservant alimentar.

Câteva trucuri pentru ardei umpluți cu varză absolut delicioși

Vezi mai jos ce sfaturi am reținut de la gospodine!

Dacă nu ai ardei grași, poți folosi la fel de bine gogoșari sau ardei kapia. Poți să optezi și pentru varză roșie. Bucătăria ne-a învățat că trebuie să ne descurcăm cu ce avem.

Dacă nu ai chef să dai în clocot saramura, o poți include și rece, dar asta înseamnă că în fiecare zi trebuie să pritocești (vânturi) murăturile, timp de aproximativ 10 zile, după care adăpostești borcanele în cămară, unde vor sta bine mersi între 7 și 14 zile pentru a se mura.

Borcanele se pot acoperi și cu pături groase pentru a se facilita procesul înainte de a le duce în cămară.

Un alt truc constă în adăugarea în saramură a unei crenguțe de busuioc ca să nu formeze bulele.

Dorești să contribui la cea mai bună rețetă din lume de ardei umpluți cu varză? Așteptăm și recomandările tale!

Surse foto: iStock

Surse articol: savoriurbane.com/, retete.unica.ro, pofta-buna.com

Articolul urmator
Ce să faci ca să nu-ți mai iasă sarmalele tari? Cele mai delicioase sarmale, după rețeta Ginei Bradea
Ce să faci ca să nu-ți mai iasă sarmalele tari? Cele mai delicioase sarmale, după rețeta Ginei Bradea
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.