Rețete delicioase
Înapoi la

Cartofi fondanți la cuptor: rețeta simplă pentru un preparat care ți se topește în gură

Cartofi fondanți la cuptor: rețeta simplă pentru un preparat care ți se topește în gură

Redactor Andreea Baluteanu

Timp de gătire:
45-60 minute
Peste 60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Cartofi fondanți la cuptor: rețeta simplă pentru un preparat care ți se topește în gură

Caracteristici

Vă facem o mărturisire: pur și simplu adorăm cartofii și am devora orice rețetă care conține unele dintre cele mai apreciate legume. Dar dacă atunci când îi prăjim ne facem reproșuri privitoare la starea noastră de sănătate, iar de cartofii piure ne-am cam săturat, îți garantăm că rețeta noastră de azi va face furori!

Descoperă cum să prepari cartofi fondanți la cuptor, rumeniți la exteriori, moi și cremoși la interior. Vezi care este rețeta care te va convinge să fugi la piață și să îți umpli cămara de cartofi! 

Cartofi fondanți pregătiți la cuptor: curcubeu pe cerul gurii

Nu mai știi ce să pregătești la cină? Avem pentru tine o recomandare de garnitură de zile mari! Bonus: cartofii fondanți la cuptor pot fi consumați și ca atare, atât sunt de buni. Preparatul este ușor de realizat, gustos și sățios și va deveni o parte integrantă a meniului tău. Iată cum să prepari cartofi fondanți la cuptor!

Ingrediente:

Pentru cartofii fondanți:

  • 8 cartofi mari (sau 10 cartofi medii);
  • 2 linguri de unt;
  • 1 cană de supă de legume;
  • 4 linguri de ulei;
  • sare și piper negru;
  • 2 foi de dafin;
  • ½ linguriță de cimbru uscat;
  • 2-3 căței de usturoi;
  • opțional: verdeață pentru decor (cepșoară sau chives ori pătrunjel verde).

Pentru supa de legume:

  • 2-3 morcovi;
  • o rădăcină de pătrunjel;
  • o rădăcină de păstârnac;
  • o ceapă;
  • sare și piper;
  • ulei. 

Modalitate de preparare:

  1. Începe prin a prepara supa de legume. Călește morcovii la foc mic timp de câteva minute, apoi adaugă apă și restul de legume descojite. Condimentează și lasă la fiert timp de circa 45 de minute. Restul de supă poate fi depozitat în frigider și folosit apoi la prepararea altor feluri de mâncare. 
  2. Curăță cartofii și taie-i în bucăți cilindrice și aproximativ egale. Ideale sunt rondelele de circa 3 cm grosime, cu marginile rotunjite. Dacă ți se pare că e prea mare munca să obții o asemenea operă de artă, nu îți mai bate capu. Important la cartofii fondanți nu e neapărat aspectul, cât gustul divin: nimănui nu îi va păsa dacă bucățile tale sunt perfecte din punct de vedere geometric când sunt atât de bune!
  3. Condimentează cartofii cu sare, piper, cimbru și usturoi.
  4. Așază-i într-o tavă termorezistentă, adaugă usturoi, apoi introdu-i la cuptor. Cartofii ar trebui să formeze un singur strat.
  5. Lasă cartofii la cuptor pentru circa 30 de minute. La jumătatea timpului de așteptare, întoarce cartofii pe partea cealaltă ca să se rumenească în mod egal.
  6. După încheierea intervalului de așteptare, adaugă supa de legume, astfel încât să acopere cartofii până la jumătate. Presară deasupra foile de dafin, rupte bucăți. Lasă la cuptor pentru încă 15 minute, pentru ca minunățiile de cartofi să absoarbă supa și să devină fondanți la interior. Acum îi pregătești să ți se topească în gură.
  7. După ce supa scade, scoate tava de la cuptor și răsfață cartofii fondanți cu un strat ademenitor de unt. Amestecă untul topit de pe cartofi cu restul de supă până ce se formează un sos de îți lasă gura apă.
  8. Servește cartofii stropiți cu unt și asezonați cu bucățele de verdeață. Cartofii fondanți sunt o garnitură minunată pentru cotlete de porc caramelizate sau mușchiuleț de porc în crustă, dar pot fi consumați la fel de bine și ca atare. 

Cartofii fondanți mai pot fi pregătiți și în tigaie și apoi la cuptor. Dacă vrei să încerci această rețetă, în loc să îi rumenești în cuptor, prăjește-i în ulei de floarea-soarelui, la foc mic, apoi prepară-i în cuptor alături de supa de legume. Gustul va fi mai intens, deși vei face anumite sacrificii la nivelul indicelui caloric general. 

Nouă nu ne mai rămâne decât să îți urăm „poftă bună”! Abia așteptăm să ne spui dacă ți-au plăcut cartofii fondanți ce ți se topesc în gură!

Vezi și cele mai bune sfaturi pentru o friptură de porc fragedă și gustoasă! Delectează-te și cu rețeta clasică de cartofi franțuzești gratinați! 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
„Mâncarea puturosului" după rețeta Gabrielei Cristea, un preparat rapid și extrem de gustos. Nu o să îți vină să crezi de cât de puține ingrediente ai nevoie!
„Mâncarea puturosului" după rețeta Gabrielei Cristea, un preparat rapid și extrem de gustos. Nu o să îți vină să crezi de cât de puține ingrediente ai nevoie!
Ce desert de Crăciun ai fi?
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.