Rețete delicioase
Înapoi la
Nu Skin
Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Cașcaval de casă: rețetă pentru un preparat sănătos și gustos

Redactor Raluca Margean
Sorin Vlad

Articol revizuit de Sorin Vlad

Specialitate
Blogger culinar
Despre
Sunt blogger culinar din 2015. Bucataria pentru mine este o pasiune si este locul in care ma retrag dupa o zi grea la munca. Este posibil ca si pregatirea mea de chimist sa fi facut apropierea mai usoara de gastronomie, fiindca in mare parte bucataria inseamna sa intelegi procesele chimice...
Timp de gătire:
45-60 minute
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fără coacere
Calorii:
500
Cașcaval de casă: rețetă pentru un preparat sănătos și gustos

Caracteristici

În loc să-ți cumperi cașcaval din comerț care poate fi plin de conservanți și aditivi, cel mai bine ar fi să înveți să-ți faci singură un cașcaval de casă. În acest fel, ești sigură că ingredientele folosite sunt proaspete și, de asemenea, îți poți alege tipul de lapte pe care-l dorești și poți controla cantitatea de sare, în funcție de gustul și preferințele tale. Există o mulțime de rețete de cașcaval făcut în casă, noi ți le prezentăm în cele ce urmează pe cele care ne-au plăcut nouă foarte mult. Descoperă în acest articol cum poți pregăti familiei tale un cașcaval delicios din mai multe tipuri de brânză!   

Rețetă cașcaval din caș de oaie

Această rețetă de cașcaval de casă de la Gina Bradea este foarte simplă și absolut delicioasă. Nu ai nevoie nici de foarte multe ingrediente și nici de mult timp pentru prepararea sa. Însă, ca să-ți iasă bine, trebuie să folosești ingrediente proaspete. Cel mai indicat este să cumperi lapte și brânză grasă de la producători locali sau de la țărani, însă dacă nu găsești, poți folosi și din comerț. Iată cum se face cașcavalul de casă din brânză de oaie!

Ingrediente:

  • 1 l de lapte gras nepasteurizat
  • 1 kg brânză de vaci proaspătă
  • 100 g unt gras (peste 80% grăsime)
  • 1 gălbenuș de ou
  • ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 100 g caș uscat de oaie (ras)
  • Sare după gust

Mod de preparare:

  1. Pune laptele pe foc și adaugă brânza proaspătă. Se lasă totul la încălzit, însă nu până fierbe, ci doar până se separă brânza de zer. Brânza se va strânge și zerul galben se va separa. Laptele nu trebuie să dea în clocot deoarece cașcavalul va ieși tare ca un cauciuc.
  2. Separat, pune un tifon pus în două peste o oală, răstoarnă acolo amestecul de lapte și brânză și lasă tot zerul să se scurgă.
  3. După ce s-a scurs tot zerul, pune brânza într-un bol, alături de untul topit, brânza uscată rasă, gălbenușul de ou și bicarbonatul de sodiu. Amestecă totul foarte bine la blender, apoi pune amestecul la fiert, până se transformă într-o pastă.
  4. Pune pasta în recipiente unse în prealabil cu puțin ulei de măsline. Recipientele pot fi forme metalice de chec sau forme de plastic sau silicon. Lasă să se răcească la frigider, recomandat este să-l lași de pe o zi pe alta.  

Rețetă cașcaval opărit

Mai multe sortimente de cașcaval pe un blat de lemn

Acest cașcaval de casă se face cu cheag. În mod natural, cheagul se obține din stomacul și intestinele unui miel care a fost hrănit doar cu lapte, cu nimic altceva. Acestea se mărunțesc bine și amestecul se introduce în mațul gros de la miel și se lasă câteva luni la păstrat, într-un loc aerisit. Nu trebuie, însă, să faci tu cheagul, deoarece există cheag lichid de cumpărat din comerț. Iată rețeta de cașcaval de casă opărit!

Ingrediente:

  • 10 l de lapte proaspăt nepasteurizat
  • 3 ml de cheag
  • 2 l de apă (pentru opărit)
  • 1 linguriță de sare

Mod de preparare:

  1. Încălzește laptele la 40 de grade, apoi adaugă cheagul, amestecă bine și lasă-l să acționeze.
  2. Când compoziția s-a strâns, tai-o pe jumătate și mai las-o 15 minute în oală. Pune fiecare jumătate într-un tifon dublu și lasă amestecul să se scurgă bine timp de 1 zi.
  3. A doua zi, taie cașul în bucăți mici, adaugă sare și toarnă deasupra apă fierbinte (la o temperatură de 75-80 de grade).
  4. Amestecă totul foarte bine, până se obține o pastă de consistență elastică (asemenea unui cașcaval topit).
  5. Pune amestecul în recipiente unse în prealabil cu puțin ulei și lasă-l la temperatura camerei să se răcească. Introdu-l apoi în frigider și lasă-l acolo câteva ore.
  6. Scoate cașcavalul și servește-l alături de alte produse delicioase, pe un platou.

Rețeta cașcaval de casă cu smântână

Felie de cașcaval cu smântână pe un blat de lemn alături de roșii proaspete

Pentru a obține un cașcaval de casă delicios nu ai neapărat nevoie de brânză. Se poate folosi și o smântână mai grasă. Iată o rețetă foarte bună pe care o recomandăm cu drag!

Ingrediente:

  • 3 ouă
  • 200 g smântână grasă (20% grăsime)
  • 1 l lapte
  • 1 linguriță de sare

Mod de preparare:

  1. Amestecă într-un bol ouăle și smântâna.
  2. Pune laptele la fiert, alături de sare și amestecă din când în când, până dă în clocot.
  3. Adaugă smântâna și oul peste lapte și fierbe aproximativ 7-10 minute, amestecând ușor până când încep să se formeze bulgării de brânză. Lasă la fiert până se strânge brânza și se separă zerul.
  4. Strecoară brânza de zer cu ajutorul unui tifon și pune brânza astfel obținută într-un recipient la frigider timp de 3-4 ore. Scoate cașcavalul și servește-l alături de alte produse.

Cașcaval de casă cu găuri

Platou de lemn cu cașcaval de casă afumat cu găuri

Rețeta de cașcaval de casă cu găuri este aceeași cu cea a unui cașcaval obișnuit. Găurile apar, conform specialiștilor elvețieni citați de The Guardian, din cauza particulelor minuscule de fân ce cad în lapte în timpul mulsului. După ani de cercetări agricole, specialiștii au descoperit că găurile din cașcaval au devenit din ce în ce mai mici, pe măsură ce laptele folosit la prepararea brânzeturilor a fost obținut prin metode modern de recoltare (găleata de muls a dispărut). Așadar, dacă vrei un cașcaval de casă cu găuri, caută lapte de la țărani. Iată o rețetă excelentă de cașcaval afumat făcut în casă!

Ingrediente:

  • 5 l de lapte proaspăt
  • Cheag (tablete)
  • 1 l de apă
  • 1 linguriță de sare

Mod de preparare:

  1. Încălzește laptele.
  2. Separat, dizolvă tableta de cheag în apa călduță, apoi toarnă soluția peste laptele încălzit. Lasă amestecul timp de 30-40 de minute să acționeze cheagul, apoi când s-a strâns cașul, taie-l în mai multe bucăți. Lasă apoi brânza încă 30-40 de minute să se odihnească.
  3. Strecoară cașul cu un tifon, apoi lasă-l să se scurgă într-un loc aerist, timp de 4 ore.
  4. După ce s-a scurs, pune-l într-un vas cu găuri. Presează cu o greutate cașul și lasă-l așa încă 6-8 ore.
  5. Scoate cașul din vas și pune-l în apa sărată, apoi lasă-l la frigider între 6-8 ore.
  6. Pune cașul la afumat câteva zile și apoi servește-l alături de alte bunătățuri.

Cașcaval de casă cu bicarbonat

Această rețetă de cașcaval de casă din brânză de vaci este ideală atunci când nu ai mult timp la dispoziție. Se face foarte repede, iar rezultatul este excelent. Fără conservanți și E-uri, cașcavalul va avea o textură foarte bună și va putea fi savurat în sandvișuri sau pe platouri reci. Dacă vrei să încerci și altfel de brânză, poți încerca un cașcaval de capră făcut în casă, este la fel de delicios. Iată care sunt ingredientele și modul de preparare!

Ingrediente:

  • 500 ml lapte de vacă
  • 500 g brânză proaspătă de vacă /brânză de capră
  • ½ linguriță de sare
  • ½ linguriță de bicarbonat de sodiu

Mod de preparare:

  1. Pune laptele pe foc și adaugă brânza de vacă mărunțită. Lasă amestecul până se strânge brânza și se separă zerul. Nu lăsa să fiarbă laptele!
  2. Scurge brânza prin tifon sau sită, iar când este scursă bine, pune-o într-o oală și amestec-o cu sare și bicarbonat de sodiu.
  3. Pune brânza din nou la foc mediu și amestecă bine. Las-o pe foc până ajunge la consistența unei paste sau a unui cașcaval topit.
  4. Unge un recipient cu puțin ulei, apoi toarnă acolo cașcavalul de casă. Lasă-l să se răcească la temperatura camerei, apoi pune-l în frigider, timp de 2-3 ore.
  5. Scoate-l din frigider și taie-l felii. Servește-l pe pâine, cu roșii și alte verdețuri.

Cașcaval de casă cu margarină

Bucată de cașcaval și roșii pe un blat de lemn

Această rețetă de cașcaval de casă este preluată de pe site-ul bucătăras.ro. Iată de ce ingrediente ai nevoie și cât de simplu se prepară:

Ingrediente:

  • 1 l lapte de vaci
  • 1 kg branza de vaci
  • 80 g unt/margarină
  • 1 ou
  • ½ de linguriță de bicarbonate de sodiu
  • ½ de linguriță de sare

Mod de preparare:

  1. Mărunțește brânza cu o furculiță și separat, pune laptele pe foc.
  2. Când laptele începe să fiarbă, adaugă brânza și amestecă până când se formează zerul.
  3. Separă brânza de zer și pune-o la scurs timp de 3-4 ore sau până când se răcește cașul.
  4. Amestecă oul cu bicarbonatul de sodiu și sare și separat, amestecă brânza răcită până se fărâmițează bine (o poți da prin robot).
  5. Topește untul sau margarina pe foc și adaugă apoi brânza mărunțită, apoi amestecul de ou, sare și bicarbonat. Amestecă totul bine până se omogenizează și devine moale.
  6. Când se obține o compoziție ca de pastă, scoate cașcavalul în boluri unse în prealabil cu puțin unt.
  7. Lasă-l la rece câteva ore, apoi servește-l alături de cârnați și roșii de grădină.

Așadar, cașcavalul de casă este o delicatesă care se poate face foarte ușor, cu ingredient proaspete și naturale. Inspiră-te din aceste rețete simple și fă cel mai bun cașcaval de casă.

Surse foto: iStock.com, Pixabay.com, Pexels.com

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!