Cea mai simplă rețetă de vegeta de casă
- Timp de gătire:
- Peste 60 minute
- Porții:
- 8-10 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Retețe la cuptor

Cuprins
Caracteristici
Vegeta este un produs fără de care mâncarea pe care o facem nu ar avea nici pe departe același gust intens. Ne-am obișnuit să folosit vegeta din comet, însă problema cu acest produs este că are un conținut foarte ridicat de sodiu, ceea ce poate fi foarte dăunător pentru sănătate. Vestea bună este că poți să îți faci chiar tu acest condiment, doar din legume, fără prea multe bătăi de cap.
Află cum să prepari vegeta de casă, o pudră concentrată de legume pe care o vei folosi de acum încolo în cele mai multe rețete de mâncăruri, supe și ciorbe!
Vegeta de casă
Aproape că nu există gospodină care să nu folosească vegeta, dar cea din magazine nu este neapărat foarte sănătoasă - pe lângă sodiu, mai poate conține și tot felul de aditivi cancerigeni. Din fericire, vegeta de casă este simplu de făcut și este 100% naturală!
Ingrediente:
- 3 cepe albe medii, curățate de coajă și tăiate în cubulețe de 4 cm;
- 3 rădăcini de țelină, tăiate cubulețe;
- 3 bucăți de păstârnac, tăiate cubulețe;
- 2 ardei roșii, curățați de semințe și tăiați cubulețe;
- 2 ardei verzi, curățați de semințe și tăiați cubulețe;
- 2 ardei galbeni, curățați de semințe și tăiați cubulețe;
- 2 ardei potocalii, curățați de semințe și tăiați cubulețe;
- 3 morcovi mari, curățați și tăiați felii;
- 10 căței de usturoi;
- 1 mână de pătrunjel proaspăt;
- o mână de roșii deshidratate.
Mod de preparare:
- Pune toate ingredientele într-un blender* și procesează-le până se mărunțesc, dar nu până formează o pastă omogenă.
- Pune amestecul de legume la scurs circa 2 ore sau folosește o bucată de tifon pentru a stoarce lichidul din ele.
- Toarnă mixul de legume într-o tavă de cuptor mare și întinde-l astfel încât să formeze un strat subțire.
- Lasă amestecul în cuptorul preîncălzit la 90-100 de grade Celsius câteva ore bune, până se usucă complet și devine sfărâmicios la atingere. Nu există un timp de preparare fix, deoarece depinde de tipul de cuptor pe care îl ai.
- Poți face o pudră din legumele deshidratate cu un mojar sau chiar cu blenderul. Depozitează vegeta de casă în borcane ferite de lumina soarelui, la temperatura camerei.
* Dacă nu ai blender, poți da pe răzătoare toate legumele de mai sus, după ce le cureți de coajă.
Legumele deshidratate sunt foarte sănătoase și, mai ales, gustoase, așa că le poți folosi la foarte multe tipuri de mâncare - sau chiar pe post de gustare. Poți deshidrata aproape orice tip de legumă la cuptor!
Încearcă și tu să prepari vegeta de casă și nu vei mai dori niciodată să te întorci la produsul de pe rafturile magazinelor!
Află de ce nu e bine să mănânci supă la plic!


