Cele mai bune rețete cu flori de salcâm
- Timp de gătire:
- 45-60 minute
- Porții:
- 4-6 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Fierbere
- Calorii:
- 200
- 300

Florile de salcâm ne încântă privirea în fiecare primăvară, însă ne pot bucura și papilele gustative, deoarece sunt comestibile și cu ele se pot prepara delicii culinare deosebite. De la deserturi gustoase, băuturi răcoritoare și preparate principale, florile de salcâm pot aduce savoare în bucătăria ta. Află cum se consumă florile de salcâm, care sunt beneficiile sale și ce rețete unice poți face cu acestea!
Cuprins
- Salcâmul: origine, unde se cultivă și cum îl identifici?
- Ce beneficii au florile de salcâm
- Cum se consumă florile de salcâm
- Idei de rețete cu flori de salcâm
- Sirop de salcâm: beneficii și mod de preparare
Caracteristici
Salcâmul: origine, unde se cultivă și cum îl identifici?
Sub denumirea sa științifică Robinia pseudoacacia, salcâmul este un arbore originar din America de Nord. El a fost adus în Europa de Jean Robin, botanistul regilor francezi Henri al IV-lea și Ludovic al XIII-lea. Se spune că Robin a plantat primul salcâm în 1601, în grădina sa, în locul unde se află astăzi Place Dauphine.
Din păcate, acel salcâm a dispărut, însă mai există astăzi în Paris alte două exemplare din acea perioadă. Unul este plantat în scuarul René Viviani și datează din 1601, iar celălalt, care poate fi la văzut Muzeul de Istorie Naturală din Paris, este din 1636.
Salcâmii sunt foarte rezistenți și se înmulțesc foarte ușor, motiv pentru care îi putem găsi mai pe tot globul, În America, Europa, Australia și Noua Zeelandă.
Salcâmul are o înălțime de max 30 m, o coroană deschisă și ramuri lungi și curgătoare. Trunchiul său poate avea ghimpi, în special pe ramurile tinere, dar copacii mai bătrâni pot fi lipsiți de ghimpi.

În ceea ce privește florile de salcâm, acestea sunt de culoare albă sau alb-crem și sunt grupate în ciorchini lungi. Florile au un miros dulce și puternic, caracteristic, care atrage albinele și alte insecte polenizatoare. Salcâmul înflorește din mai până-n iunie. După înflorire, salcâmul produce păstăi lungi, subțiri și plate, care conțin semințe maro închis.
Florile de salcâm sunt comestibile, gustul cel mai bun îl au atunci când sunt culese proaspete, direct din copac.
Ce beneficii au florile de salcâm
Floarea de salcâm este renumită pentru proprietățile hemostatice sau curative și capacitatea de a trata problemele pielii sau de a regla tranzitul intestinal. Iată care sunt cele mai cunoscute beneficii ale florilor de salcâm pentru sănătate:
1. Proprietăți antiinflamatoare și protejarea mucoasei gastrice
Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și calmante, florile de salcâm sunt bune pentru ameliorarea iritațiilor și reducerea inflamațiilor. Cercetările arată că sunt eficiente în special în aciditatea gastrică. Planta este recomandată în special pentru refluxul gastroesofagian, dar se spune că ameliorează și constipația și reduce balonarea.
2. Ajută la pierderea în greutate și îmbunătățirea digestiei
Salcâmul îmbunătățește metabolismul și, astfel poate facilita pierderea în greutate. Florile de salcâm conțin fibre, care oferă o sațietate mai mare și suprimă pofta de mâncare. Fibra de salcâm este și un prebiotic care promovează colonizarea bacteriilor sănătoase a tractului intestinal, fiind deosebit de bun pentru îmbunătățirea digestiei.
3. Calmează tusea și durerile de gât
Deoarece se știe că ameliorează iritația și inflamația, florile de salcâm pot fi de folos la controlul tusei. Ele protejează gâtul de iritare, ameliorează durerea din gât și previne pierderea vocii în stările de răceală sau gripă.
Cum se consumă florile de salcâm
Consumul florilor de salcâm nu aduce doar numeroase beneficii pentru sănătate, ci oferă și o experiență culinară inedită. În bucătărie, florile de salcâm pot fi folosite pentru a adăuga o notă florală și un gust subtil de dulceață în diverse preparate, de la clătite și prăjituri, la salate și siropuri. De asemenea, sunt folosite și în apiterapie, mierea de salcâm fiind renumită pentru calitățile sale nutritive și medicinale. Nu în ultimul rând, florile de salcâm pot fi infuzate pentru a prepara un ceai sau tinctură.
În comerț se găsesc și suplimente sau pudră pe bază de flori de salcâm, însă este recomandat să discuți cu un medic înainte de a introduce orice fel de suplimente pe bază de plantă în dieta ta. Unele specii de salcâm interacționează cu anumite medicamente. De exemplu, pot împiedica absorbția anumitor antibiotice.
DE ȘTIUT! Unele forme de salcâm conțin substanțe chimice toxice care ar putea provoca căderea părului, ar putea afecta capacitatea tractului digestiv de a absorbi nutrienți și pot împiedica creșterea. Nu se recomandă femeilor însărcinate sau care alăptează!
Idei de rețete cu flori de salcâm
Aceste flori pot transforma preparatele obișnuite în delicii culinare rafinate. Iată câteva idei de rețete în care florile de salcâm joacă rolul principal, aducând o notă de primăvară în farfuria ta:
Clătite cu flori de salcâm
Adaugă o mână de flori de salcâm proaspete în aluatul de clătite pentru a obține un desert aromat și delicat. Servește-le cu miere de salcâm sau sirop de arțar pentru un mic dejun sau un desert deosebit.
Salată cu flori de salcâm
Îmbogățește salatele tale cu flori de salcâm pentru a adăuga o aromă subtilă și un aspect decorativ. Florile de salcâm se potrivesc bine cu salate din frunze de spanac, rucola, nuci și brânzeturi moi, dar pot fi utilizate și în alte combinații. Iată un exemplu de rețetă de salată cu flori de salcâm:
Salată de dovlecei cu flori de salcâm

Pentru această salată poți folosi dovlecei sau zucchini, după preferințe.
Ingrediente:
- 3 dovlecei
- 2 kiwi
- 1 mână de flori de salcâm
- 500 ml oțet balsamic alb
- Ulei de măsline
- Sare si piper
Mod de preparare:
- Marinează florile de salcâm în oțet balsamic alb, lasă-le peste noapte, apoi a doua zi dimineața, scurge florile de salcâm.
- Spală dovleceii și taie-i felii foarte subțiri, apoi așază-i pe farfurie.
- Curăță kiwi și taie felii mici, apoi pune feliile peste dovlecelul tăiat. Adaugă florile de salcâm, având grijă să îndepărtezi în prealabil tulpinile.
- Asezonează cu oțetul în care ai marinat florile de salcâm și adaugă ulei de măsline.
- Pune sare și piper după gust și servește salata.
Gătește gustos și sănătos: dovlecei cu roșii și iaurt
Prăjituri cu flori de salcâm
Integrează florile de salcâm în aluatul de prăjituri sau fursecuri pentru a obține un desert delicat și aromat. Florile pot fi încorporate direct în aluat sau folosite ca decor.
Ceai din flori de salcâm

Prepară un ceai reconfortant din flori de salcâm uscate. Acest ceai este cunoscut pentru proprietățile sale calmante și relaxante, fiind ideal pentru momentele de liniște și răsfăț. Nu trebuie decât să pui apă la fiert și când aceasta dă în clocot, să pui o linguriţă de flori. Acoperă, lasă la infuzat vreme de 10-15 minute, apoi filtrează și bea ceaiul cald.
Flori de salcâm prăjite
Florile de salcâm pot fi înmuiate în aluat de clătite și prăjite ușor până devin crocante. Acesta este un desert extrem de delicios, perfect pentru a încheia o masă în stil rustic.
Poți pregăti aluatul și cu bere, iată care sunt ingredientele și modul de preparare:
Ingrediente:
- 1/2 de cană de bere fără alcool
- 1/2 de cană de făină
- Un vârf de praf de copt
Mod de preparare:
- Amestecă ingredientele și prepară un aluat moale, dar gros, ca de clătite. Praful de copt este opțional, dar ajută ca florile să fie mai ușoare și mai crocante.
- Înmoaie în aluat toate capetele de flori, acoperindu-le în întregime, fără să le încarci cu prea mult aluat.
- Prăjește-le în tigaie pe fiecare parte, până sunt crocante și delicioase.
Sirop de salcâm: beneficii și mod de preparare
Prepară un sirop din flori de salcâm pentru a-l folosi ca îndulcitor natural în limonade, ceaiuri, cocktailuri sau clătite. Siropul se prepară foarte ușor, iată cum!

Ingrediente:
- 1 kg de flori de salcâm
- 1 lămâie
- 1 kg zahăr tos
- 2 litri de apă
Mod de preparare:
- Spală bine florile de salcâm și desprinde-le de pe tulpină.
- Pune apa cu zahărul la fiert și lasă să dea în clocot până se îngroașă și obții consistența unui sirop.
- Adaugă florile de salcâm și lămâia tăiată felii peste siropul obținut și amestecă bine. Lasă să mai fiarbă aproximativ 20 de minute, apoi închide focul și lasă compoziția la macerat pentru 24 de ore la temperatura camerei.
- Strecoară siropul, apăsând bine peste flori cu o lingură. Păstrează siropul la frigider.
Așadar, florile de salcâm nu doar adaugă un gust unic și rafinat în diverse preparate culinare, ci contribuie și la bunăstarea generală, prin efectele lor calmante și antiinflamatoare. Inspiră-te din aceste rețete cu flori de salcâm pentru a obține o experiență gastronomică deosebită.



Surse foto: Unsplash.com, Pixabay.com, Pexels.com
Surse articol: Veganonboard.com, Healthline.com