Rețete delicioase
Înapoi la

Ciorba de spanac: cele mai rapide și delicioase rețete

Ciorba de spanac: cele mai rapide și delicioase rețete

Redactor Andreea Baluteanu

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețete la tigaie
Rețete la ceaun
Fierbere
Ciorba de spanac: cele mai rapide și delicioase rețete

Caracteristici

Ai poftă de o ciorbă bună, de îți lasă gura apă, și mai sănătoasă ca niciodată? Din fericire, avem pentru tine recomandarea perfectă în rândurile de mai jos: ciorba de spanac. Bogat în fier, fibre și proteine, spanacul e minunat pentru bolnavii de diabet, astm, tensiune arterială, și asigură sănătatea oaselor, a pielii și a celulelor.

Bonus: rețetele de mai jos sunt concepute pentru toate gusturile, bune în orice anotimp și soluția perfectă când nu ai mult timp la dispoziție și vrei să încropești repede ceva sănătos și gustos. Iată ce îți propunem!

Rețetă de ciorbă de spanac cu ou

Una dintre rețetele românești tradiționale de ciorbă de spanac include și „dresul” cu ou și cu smântână. Deși preparatul de mai jos nu poate fi consumat în post, perioadă în care spanacul domnește, faci ravagii în restul anului cu gustul său delicios, pur și simplu ireproșabil.

Ciorba de spanac de mai jos este o rețetă ardelenească minunată, care se prepară rapid și fără probleme. Iată de ce ai nevoie!

Ingrediente:

  • 2 cepe mici
  • 2 linguri ulei
  • 500 g spanac
  • 2 gălbenuşuri
  • 100 ml smântână pentru gătit
  • sare si piper
  • 1/2 lămâie
  • câteva fire de mărar

Modalitate de preparare:

  1. Începe prin a toca ceapa. Dacă este sezonul lor, poți adăuga și ceapă sau usturoi verde (câte două fire din fiecare).
  2. Prăjește la foc mic ceapa, amestecând continuu ca să nu cumva să se prindă.
  3. Dacă ai spanac proaspăt, curăță-l, spală-l și apoi dă-l în clocot timp de câteva minute. Toacă apoi mărunt și pregătește-l de fiert.
  4. Pune spanacul peste ceapă și amestecă pe foc mic pentru 1-2 minute.
  5. Adaugă 1,5 l de apă.
  6. Condimentează cu sare și piper și pune la fiert.
  7. După ce ciorba de spanac a început să fiarbă, mai lasă pe foc timp de 10 minute.
  8. Amestecă gălbenușurile cu smântâna și adaugă și câteva linguri din ciorba de spanac de pe foc, pentru a omogeniza mai ușor mixul.
  9. Adaugă ouăle și smântâna pe foc, peste ciorba de spanac.
  10. Îndepărtează de pe foc și asezonează cu mărarul tocat mărunt și cu zeama de lămâie. Să ai poftă bună!

ciorba de spana cu ou si lingura pe masa de lemn

Ciorbă de spanac cu borș

Rețeta clasică românească de ciorbă de spanac adaugă borșul. Dacă multe dintre noi strâmbăm din nas la auzul acestui ingredient pe care îl dedicăm doar bunicilor noastre, adevărul este că îți va ieși o minunăție de ciorbă de spanac cu ajutorul său. Iată de ce ingrediente ai nevoie!

Ingrediente:

  • 500 g de spanac
  • 1 cățel de usturoi
  • 3-4 linguri ulei de măsline
  • 2 ouă
  • 300 g smântână
  • 1 litru de borş de casă
  • 1 cană de orez
  • sare după gust.

Modalitate de preparare:

  1. Mai întâi, curăță spanacul și mărunțește-l cu poftă de ceva bun de tot.
  2. Zdrobește usturoiul.
  3. Pune uleiul la prăjit în oală și călește timp de câteva minute usturoiul.
  4. Adaugă spanacul și continuă să călești pentru încă 3-4 minute.
  5. Este timpul să adaugi apa, circa 1,5 litri sau până ce acoperi bine tot preparatul.
  6. Sărează după gust.
  7. După ce minunata ta ciorbă de spanac a fiert, adaugă orezul și mai lasă pe foc mic timp de 7-8 minute.
  8. Include borșul în preparat și mai lasă să dea de două ori în clocot.
  9. Bate ouăle cu smântâna.
  10. „Drege” ciorba de spanac cu ouăle și smântâna după ce ai mai lăsat-o puțin la răcit.
  11. Bucură-te de ea!

ciorba de spanac cu bors detaliu in farfurie

Sursa foto: Instagram

Ciorbă de spanac de post

Cum ți-am spus și mai sus, spanacul e „rege” mai ales în post, așa că rețeta de mai jos va deveni curând una de marcă în caietul tău cu minunății.

Am pregătit pentru tine un filmuleț pentru o rețetă de-a dreptul fabuloasă, care va aduce familia laolaltă în jurul castroanelor aburinde.

Ciorbă de spanac congelat

Nu reduce existența mirificei ciorbe de spanac doar la zilele dulci de primăvară, când spanacul e proaspăt și bun. Poți face minuni cu spanacul congelat, cu atât mai mult cu cât experții estimează că legumele congelate pot în multe cazuri să rețină mai bine beneficiile decât cele fresh!

Ingrediente:

  • 500 gr. spanac congelat
  • 2 linguri ulei
  • 1 ceapă potrivită
  • 1 morcov mare
  • 2-3 roșii
  • 250 ml borș
  • sare și piper
  • 1/2 linguriţă usturoi granulat
  • leuştean verde
  • mărar uscat

Modalitate de preparare:

  1. Începe prin a curăța și a spăla cu râvnă toate legumele. Taie roșiile cubulețe.
  2. Mărunțește ceapa și pune-o la călit în cele două linguri de ulei.
  3. Întoarce-te la morcov, pe care urmează să îl dai pe răzătoare și să îl adaugi la călit.
  4. După 2-3 minute, adaugă sarea și piperul.
  5. Adaugă spanacul de la congelator și roșiile și mai călește puțin.
  6. Este timpul pentru apă: circa 2 litri îți vor fi suficienți.
  7. După 30 de minute de fiert, include usturoiul granulat amestecat cu borșul și mai lasă ciorba de spanac să dea de câteva ori în clocot. Amintește-ți că răbdarea face ciorba de spanac bună.
  8. După ce ai stins focul, include leușteanul verde și mărarul tocate mărunt. Lasă-le să „facă cunoștință” cu restul ciorbei de spanac și bucură-te de o masă gustoasă și sănătoasă.

ciorba de spanac in bol alb cu bucata de paine si lingura

Ciorbă de spanac cu cartofi

Ți se pare că magica ta supă de spanac nu e suficient de sățioasă? Este momentul să adaugi și câțiva cartofi și ai obținut o masă de prânz îndestulătoare!

Ingrediente:

  • 1 ceapă medie tocată
  • 2 căţei de usturoi tocaţi
  • 1 lingură unt
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 5 cartofi mari curățați de coajă și tăiaţi bucăți
  • 2 mâini de spanac
  • 1 - 1 1/2 l supă de pui sau apă
  • 1/2 linguriţă chimen pudră
  • 1 linguriţă de seminţe de coriandru și fenicul pisate
  • sare și piper după gust
  • 1 cană frişcă lichidă neîndulcită
  • 1/2 linguriţă de nucşoară proaspăt măcinată

Modalitate de preparare:

  1. Pune la călit ceapa în unt și ulei, pe foc mic.
  2. Adaugă usturoiul zdrobit și inspiră adânc aromele divine.
  3. Include chimenul și semințele zdrobite de coriandru și fenicul și continuă să călești timp de 1 minut.
  4. „Stinge” amestecul cu puțină supă.
  5. Adaugă cartofii și amestecă.
  6. Este timpul pentru restul de supă sau de apă, condimentate cu sare și piper după gust.
  7. Când constați că preparatul începe să fiarbă, pune spanacul.
  8. Lasă la fiert pentru circa o jumătate de oră sau până sunt cartofii gata.
  9. Oprește focul și, dacă dorești, dă prin blender preparatul pentru a obține o compoziție cremoasă.
  10. Adu iar pe foc, adaugă sare și piper după gust, dar și nucșoara și frișca lichidă.
  11. Nu mai da în clocot, ci oprește când mixul e omogen.
  12. Servește ciorba de spanac cu poftă de viață.

ciorba de spanac in bol negru cu lingura alaturi

Ciorbă de spanac cu lapte bătut- rețeta din Muntenia

Dacă ți-am spune că în Muntenia sălăsluiește una dintre cele mai bune rețete de ciorbă de spanac? Cu lapte bătut, acest preparat este gata să se împrietenească cu papilele tale gustative odată și pentru totdeauna.

Ingrediente:

  • 2 kg de spanac;
  • 2 kg de lapte bătut;
  • 200 g de ceapă;
  • 3 ouă;
  • 100 g de făină;
  • 200 g de smântână;
  • 100 g de şuncă afumată.

Modalitate de preparare:

  1. Pregătește-te pentru un adevărat deliciu al gusturilor, spălând și curățând spanacul și apoi mărunțind ceapa.
  2. Pune la fiert spanacul în apa ce a dat în clocot.
  3. Adaugă ceapa și sare după gust.
  4. După fierbere, scurge spanacul, lasă zeama deoparte și toacă frunzele mărunt.
  5. Adu iar spanacul în zeamă și pune la fiert. Acest mic ritual va conferi o textură înnebunitoare.
  6. Amestecă făina și uleiul și „stinge” apoi cu zeamă din spanac.
  7. Adaugă acest mix peste ciorba ta de spanac.
  8. Include laptele bătut și continuă să amesteci până ce dispare spuma.
  9. Bate ouăle cu smântâna.
  10. Prăjește șunca afumată, după ce ai tăiat-o în bucățele mici.
  11. Când supa ta de spanac dă semne că e pregătită să se întâlnească, adaugă ouăle și șunca prăjită și bucură-te de gustul pur și simplu divin!

ciorba de spanac in castron maro pe blat de lemn

Ciorbă de spanac cu zeamă de varză

Știm deja că acrișoara zeamă de varză este extrem de sănătoasă, iar atunci când o adaugi peste ciorba de spanac, iese ceva de-a dreptul dumnezeiesc. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru un preparat care îți lasă gura apă!

Ingrediente:

  • 800 gr spanac
  • 1 morcov
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 2 cepe
  • 4 cartofi
  • 300 gr kaizer
  • 300 ml bulion
  • 500 ml zeamă de varză
  • 500 ml supă de legume
  • 3 căţei de usturoi
  • 2 roșii
  • 100 gr paste de tăiței
  • 3 crenguţe de leuştean
  • 5 crenguţe de pătrunjel proaspăt
  • 5 crenguţe de mărar uscat
  • sare și piper după gust

Modalitate de preparare:

  1. Începe prin a prăji kaizerul în oala în care vei prepara ciorba de spanac.
  2. Dă morcovul pe răzătoare și include-l cu drag în acest mix, mestecând în continuu.
  3. E timpul să pui la călit ceapa și celelalte legume, toate mărunțite cu spor. Adaugă supa de legume.
  4. Lasă la fiert timp de 20 de minute, visând la minunea pe care o vei consuma.
  5. Adaugă zeama de varză și bulionul. Dacă mai simți nevoia, poți include și apă, în cazul în care preparatul e prea dens pentru gustul tău.
  6. Lasă să dea în câteva clocote.
  7. Fierbe pastele separat, strecoară-le și pune-le la sfârșit în ciorba de spanac, care le așteaptă deja cu nerăbdare.
  8. Adaugă și celelalte verdețuri, tocate mărunt, și bucură-te de o ciorbă de spanac „ca la mama acasă”!

ciorba de spanac in bol negru cu frunze de spanac alaturat

Ciorbă de spanac cu afumătură

Ai poftă de o ciorbă de spanac pregătită precum în inima Ardealului? Adaugă un strop de afumătură și ai toate șansele să creezi o rețetă care îți va fura inima și ție, și tuturor celor apropiați! Iată mai jos formula magică a unei supe de poveste, ca la mama acasă!

Ingrediente

  • 1 kg spanac proaspăt
  • 2.7 l supă de legume
  • 200 g kaizer afumat sau bacon/slănină/ cârnat
  • 4 ouă mari
  • 4 linguri de ulei
  • 1 ceapă medie tocată mărunt
  • 1 morcov mediu ras fin
  • 1 felie ţelină rasă fin
  • 3 cepe verzi
  • 1/4 linguriţă boia afumată
  • 2 căței usturoi daţi prin presă
  • sucul de la o lămâie mare
  • 250 ml smântână pentru gătit
  • 3 gălbenuşuri
  • sare
  • boabe de piper după gust
  • pătrunjel verde 

Modalitate de preparare

  1. Începe prin a căli kaizerul sau afumătura aleasă într-o tigaie în care ai pus o lingură de ulei.
  2. Adaugă ouăle bătute anterior peste kaizer și procedează ca și cum ai găti o omletă.
  3. Pune omleta deoparte, urmând a o tăia feliuțe subțiri.
  4. Spală spanacul și pune-l la opărit în apă clocotită, timp de 2 minute, cu sare. După ce este gata, mărunțește-l.
  5. Pune la încins ulei în tigaie și călește cu poftă de ciorbă de spanac ceapa, morcovul, țelina și ceapa verde.
  6. Adaugă boia și mai ține câteva secunde pe foc, mestecând continuu.
  7. Adaugă legumele călite în supa de legume fierbinte și lasă-le la fiert timp de 5 minute.
  8. Adaugă și spanacul, că doar nu s-ar fi putut preparatul fără de el.
  9. Include acum în ciorba ta minune de spanac usturoiul mărunțit, sucul de lămâie, sarea, piperul și mai fierbe timp de 5 minute.
  10. Separat, amestecă smântâna cu gălbenușurile și adaugă peste ele 3-4 polonice de supă, asigurându-te că amesteci continuu. Toarnă apoi în ciorba de spanac de pe foc.
  11. Toacă pătrunjel mărunt și dă gust preparatului cu el. Servește cu inima plină de fericire! Supă de spanac mai bună nici că ai fi putut găti!

ciorba de spanac cu smantana in ea decorata cu frunze de spanac

Ciorbă de spanac cu iaurt

Wow: suntem cât se poate de sincere când îți spunem că minunăție mai mare decât ciorba de spanac cu iaurt nu ne-a fost dat să mâncăm în ultimele zile. De cum am descoperit rețeta, am pregătit-o cu mare spor și ne-am bucurat cu toții de un preparat bun de să te lingi pe degete!

Ingrediente

  • 1 kg de spanac
  • 400 ml iaurt
  • 1 legătura de ceapă verde
  • 2 linguri de făină
  • sare
  • 4-5 linguri de ulei
  • mărar proaspăt

Modalitate de preparare

  1. Poate cea mai dificilă parte a ciorbei de spanac constă în spălarea și pregătirea verdețurilor. Pune spanacul curățat la opărit timp de 3-4 minute.
  2. Ai terminat ce era mai greu: tot ce îți mai rămâne să faci este să scoți spanacul, să îl scurgi și să îl lași să se răcească.
  3. Călește ceapa în ulei, inhalând în plămâni acel miros atât de ademenitor. Adaugă făina și apoi stinge cu 2 căni din apa în care a fiert spanacul.
  4. Lasă să fiarbă în continuare sosul cu făină și, între timp, toacă mărunt spanacul.
  5. Adaugă spanacul în preparat alături de sare și de paharul mare plin cu iaurt.
  6. Mai lasă ciorba de spanac la fiert timp de 10-15 minute.
  7. La final, toacă mărunt mărarul și adaugă-l în ciorba de spanac, apoi oprește focul.
  8. Nu ne mai rămâne decât să îți urăm „poftă bună!”.

ciorba de spanac alaturi de usturoi, ardei si iaurt

Ciorbă de spanac cu pui

Cu toate că puiul nu reprezintă un ingredient tradițional în ciorba de spanac, cine spune că nu ne este permis să rescriem bucătăria? Descoperă mai jos o rețetă cu care poți face într-adevăr ravagii, cu totul și cu totul specială în bucătăria ta!

Ingrediente

  • 1 ceapă albă
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac
  • 1 ardei verde
  • o rădăcină de pătrunjel
  • sare și piper după gust
  • 1 l de supă de pui
  • 5 linguri de orez prefiert
  • 1 dovlecel tăiat cubulețe
  • 1 caserolă de cubulețe de piept de pui
  • 6-7 mâini de spanac congelat
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de mărar

Modalitate de preparare

  1. Ia frumos ceapa, păstârnacul, morcovul, ardeiul și rădăcina de pătrunjel și pune-le la fiert, condimentând cu sare și piper.
  2. Lasă pe foc timp de 10 minute și adaugă apoi minunata supă de pui.
  3. După ce amestecul dă semne că fierbe, include orezul, dovlecelul și pieptul de pui.
  4. Lasă încă 10 minute la fiert și vino apoi cu tentația supremă: spanacul.
  5. După încă 4-5 clocote, taie mărunt o legătură de pătrunjel și una de mărar și bucură-te de o ciorbă de spanac cu gust divin!

femeie care mananca ciorba de spanac si bea vin

Ciorba de spanac este un deliciu care trebuie degustat mai des decât în zilele răcoroase de primăvară! Descoperă rețetele recomandate de noi și pune de o masă hrănitoare, gustoasă și atât de sănătoasă!

Află și ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci prea mult spanac. Descoperă și o rețetă de paste cu spanac și avocado ruptă din rai!

Surse rețete: Bucataras.ro, Masa in familie, Petitchef, Skytrip, Gatesc.ro, Diva in Bucatarie, suntgospodina.net, Le Blog Piquant

Surse foto: iStock, Instagram, Unsplash

Articolul urmator
8 rețete de paste la cuptor pe care să le încerci
8 rețete de paste la cuptor pe care să le încerci
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.