Rețete delicioase
Înapoi la

Conservarea icrelor la congelator: trucuri utile pentru tine

Conservarea icrelor la congelator: trucuri utile pentru tine

Redactor Raluca Margean

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Înghețare
Calorii:
400
Conservarea icrelor la congelator: trucuri utile pentru tine

Caracteristici

Conservarea icrelor la congelator este posibilă, dar trebuie să știi cum să faci corect acest lucru. Icrele de pește sunt foarte perisabile și de aceea ele trebuie congelate imediat. Pentru a se păstra mai bine, icrele se înfășoară strâns și se protejează de excesul de aer înainte de a fi introduse în congelator. De asemenea, este important să știi că icrele se pot păstra doar o anumită perioadă de timp în congelator și nu mai pot fi recongelate după ce le-ai decongelat. Îți prezentăm în acest articol câteva trucuri importante despre conservarea icrelor la congelator astfel încât să te bucuri de gustul lor deosebit!

Bol cu icre de peste pe masa

Conservarea icrelor la congelator: cum trebuie să procedezi corect?

Conservarea icrelor la congelator se face doar cu sare, dar trebuie să urmezi acești pași pentru a le păstra în cea mai bună stare:  

  1. Spală bine icrele de pește înainte de a le congela.Clătește-le în apă rece, lasă-le să se scurgă de apă și apoi curăță-le de pielița în care sunt învelite. Mai pune-le odată sub un jet de apă rece și apoi usucă-le cu un prosop de hârtie, având grijă să nu le spargi.
  2. Presară sare grunjoasă peste ele. Cantitatea de sare depinde de cât de mult vrei să păstrezi icrele la congelator, dar în general se folosește o cantitate de sare în proporție de 10% din cantitatea de icre. După ce le-ai sărat, amestecă-le ușor și lasă-le așa timp de 10 minute.
  3. Înfășoară icrele în folie alimentară. Fiecare set de icre de pește trebuie împachetat individual în folie alimentară. Pentru acest lucru, așează icrele pe o folie alimentară și apoi înfășoară de două ori folia în jurul icrelor.
  4. Depozitează fiecare set de icre în recipiente în congelator. Deși poți folosi o pungă sigură pentru congelator, este recomandat să utilizezi un recipient de plastic pentru a oferi protecție suplimentară.
  5. Sigilează și etichetează. Sigilează recipientul și scrie data în care le-ai congelat, pentru a ști în cât timp trebuie să le folosești.

Deși conservarea icrelor la congelator este cea mai recomandată, este posibil să le păstrezi și la frigider, în borcane cu ulei. Pentru acest lucru, trebuie să le cureți bine de pieliță, să le presari sare și să le masezi ușor, apoi să le depozitezi în borcane turnând deasupra ulei cât să le acopere și să formeze un strat protector. Borcanul se închide ermetic și se păstrează la frigider.

Icre congelate: trucuri de păstrare

Pentru a-și păstra aroma și valoarea nutrițională, iată câteva trucuri de păstrare pentru icrele congelate:

  • Înainte de congelare, scufundă icrele în acid ascorbic (vitamina C). Se spune că prin această procedură se reduc șansele de râncezire și schimbare a aromei icrelor în timpul procesului de congelare.
  • Nu îngheța caviarul! Poți îngheța icrele crude, dar nu și caviarul deoarece își va pierde din textură și aromă în timpul procesului de congelare.
  • Dezgheață lent! Decongelarea icrelor se va face foarte încet, în frigider, fără să se intervină în procesul de dezgheț.

Cât timp poți ține la congelator icrele?

Icre de peste congelate

Icrele de pește pot fi congelate timp de aproximativ 3 luni. Dacă le păstrezi la frigider, nu trebuie să le lași mai mult de 1-2 zile înainte să le consumi. Cu cât sunt mai proaspete, cu atât sunt mai bune și mai sigure. Așadar, dacă nu intenționezi să le gătești în maxim 48 de ore, optează pentru conservarea icrelor la congelator.

Ce fel de icre poți păstra la congelator?

În general, toate tipurile de icre pot fi păstrate la congelator. Cele mai recomandate icre pentru salată sunt cele de crap deoarece sunt mai mari, dar poți folosi la fel de bine și icre de știucă, caraș, avat, biban sau guvizi. Toate acestea pot fi congelate și gătite ulterior.

Cum decongelezi icrele?

Așa cum spuneam mai sus, decongelarea icrelor trebuie să fie lentă. Conform site-ului freezethatfood.com, acest lucru înseamnă să le pui în partea cea mai rece a frigiderului și să le lași acolo până se dezgheață (de obicei peste noapte). În acest fel, icrele își vor păstra textura. Nu este deloc recomandat să le pui în apă ca să grăbești procesul de decongelare.

Poți să recongelezi icrele după ce le-ai decongelat?

Icrele nu ar trebui să mai fie înghețațe după ce au fost decongelate. Datorită texturii delicate și a faptului că sunt foarte perisabile, icrele de pește nu trebuie congelate de mai multe ori.

Conservarea icrelor la congelator în seturi individuale te va ajuta atunci când vrei să le dezgheți. În acest fel, vei putea să decongelezi doar porția de care ai nevoie într-un anumit moment.

Salata de icre se poate congela?

Dacă icrele crude se pot îngheța, specialiștii nu recomandă congelarea salatei de icre. Aceasta își va pierde aroma în timpul procesului de congelare, de aceea este bine ca acest preparat să se consume proaspăt.

Icre congelate: preparare

Felii de paine unse cu salata de icre

Dacă nu știi cum să gătești icrele congelate, iată mai jos câteva idei de preparare pentru inspirație:

1. Salată de icre cu ceapă

Cea mai simplă rețetă cu icre de pește este salata. Este foarte ușor de preparat și este savuroasă, încearc-o și tu! Citește Rețeta de icre de casă și vezi de ce ingrediente ai nevoie.

2. Salată de icre cu pâine sau griș

Pentru variație, poți adăuga în salata simplă pâine înmuiată în lapte sau griș. Iată cum să gătești acest preparat delicios:

Ingrediente:

  • 3 linguri icre
  • 300 ml ulei
  • Sucul de la o lămâie
  • 1 felie de pâine albă înmuiată în lapte și stoarsă foarte bine sau 2 lingurițe de griș fiert și răcit

Mod de preparare:

  1. Pune icrele într-un mixer și adaugă pâinea sau grișul și apoi sucul de lămâie.
  2. Amestecă bine, apoi toarnă ulei puțin câte puțin până obții consistența dorită.
  3. Adaugă ceapă tocată foarte fin și gata! Salata de icre se poate aranja în boluri.  

3. Icre de cod fierte cu creveți

Dacă ai conservat icre de cod la congelator, le poți fierbe și consuma alături de creveți. Iată rețeta:

Ingrediente:

  • 300 grame de icre de cod decongelate
  • 1morcov, tocat grosier
  • 1 ceapă, tocata grosier
  • 1 frunză de dafin
  • Sare și piper după gust
  • 2 felii de pâine integrală de secară închisă la culoare, unse cu unt

Pentru garnitură:

Mod de preparare:

  1. Pune 1 l de apă la fiert și când aceasta dă în clocot, adaugă icrele de cod.
  2. Lasă-le să fiarbă la temperaturăscăzută împreună cu morcovul, ceapa și condimentele timp de aproximativ 20 de minute.
  3. Lasăicrele să se răcească foarte bine (câteva ore), apoi taie-le în felii subțiri.
  4. Așează feliile de icre pe pâineade secară unsă cu unt și ornează cu maioneză, creveți, felii de lămâie și mărar proaspăt.

Cât timp se țin icrele la frigider?

Dacă sunt lăsate în frigider prea mult timp, ele își pot pierde din aromă și nu mai pot fi bune de consum. Icrele crude ar trebui gătite proaspete sau conservate la congelator. Totuși, dacă vrei să le păstrezi la frigider mai mult de 24 de ore, ar trebui să le sărezi și să le pui în borcane cu ulei. În acest fel, ele pot fi păstrate chiar și o lună.

Așadar, prin conservarea icrelor la congelator acestea își păstrează gustul și textura. În acest fel, vei putea găti preparate delicioase cu care să îți încânți musafirii!

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici
Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici
De ce fug bărbații de tine?
Incepe quiz
De ce fug bărbații de tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.