Rețete delicioase
Înapoi la

Invata sa prepari dulceata de mere!

Invata sa prepari dulceata de mere!

Ana Maria Stroe

Sorin Vlad

Articol revizuit de Sorin Vlad

Specialitate
Blogger culinar
Despre
Sunt blogger culinar din 2015. Bucataria pentru mine este o pasiune si este locul in care ma retrag dupa o zi grea la munca. Este posibil ca si pregatirea mea de chimist sa fi facut apropierea mai usoara de gastronomie, fiindca in mare parte...

Chiar daca am trecut de iarna, un borcan de dulceata este binevenit intotdeauna in bucataria unei doamne. De ce sa dai banii pe dulceturile din comert, cand poti sa te bucuri de cele facute chiar de tine acasa? Va propunem o reteta de dulceata de mere, care sigur nu va da gres.

O dulceata de mere eonomica

Ingredientele:

Pentru dulceata de mere aveti nevoie de:

  • 1 kg zahar
  • 1 kg de mere cantarite dupa ce au fost curatate
  • sucul a 2-3 lamai (acesta va impiedica zaharisirea)

Dulceata de mere (sursa foto: http://konicki.com)

Cum se prepara dulceata de mere?

Merele sunt fructe tari si nu foarte zemoase. De aceea nu trebuie decat sa le cureti de seminte si codite. Le tai in bucati ce vor avea marimea pe care o doresti. Iei o cratita smaltuita si asezi un strat de mere, apoi unul de zahar. Continui aceasta procedura pana cand vei termina si fructele si zaharul.  Cand ai incheiat aceasta operatiune, lasi cratita deoparte timp de 2-3 ore, pana se dizolva zaharul, dupa care se pune pe aragaz la foc mare, pentru a se lega siropul.

Nu se adauga apa deloc. Se pune si lamaia taiata felii. In ceea ce priveste lamaia ai doua optiuni. Fie o cureti de coaja, fie o adaugi cu totul. Astfel vei avea o dulceata de mere mai amaruie. Dupa gustul fiecaruia.

Cum iti vei da seama ca siropul este gata? Iti impartasim cateva secrete. 

Ia  o lingura si inmoai-o in sirop. Daca atunci cand ridici lingura vor pica trei picaturi una dupa alta, inseamna ca siropul este gata. Daca tot nu esti sigur, uita-te atent la fructe. Cand va veni momentul sa iei cratita de pe foc, vei observa ca bucatile de mere plutesc in tot siropul, pana la fund. Ele nu sunt ridicate la suprafata. Este foarte important sa nu tii siropul prea mult pe foc deoarece zaharul se va carameliza.

Dupa ce ai luat cratita de pe foc, trebuie sa strangi spuma care s-a adunat deasupra.  Nu fa acest lucru in timp ce dulceata de mere fierbe, deoarece spuma se va aduna in continuu. Este de ajuns daca o vei inlatura la sfarsit. Cratita in care ai fiert dulceata de mere se acopera cu un servet udat cu apa dar foarte bine stors. Astfel se evita formarea cristalelor de zahar la suprafata.

Lasa dulceata de mere la racit, dupa care o poti turna in borcane.

Astfel, vei avea propria dulceata de mere si nu vei mai fi nevoita sa verifici termenul de valabilitate asa cum faceai de fiecare data cand cumparai un borcan de dulceata din comert. Astfel, daca o depozitezi intr-un loc racoros, vei avea mereu la indemana o dulceata de mere cu adevarat buna.

Articolul urmator
Semințe de chia: rețete pe care să le încerci
Semințe de chia: rețete pe care să le încerci
Cat de mult te subestimezi?
Incepe quiz
Cat de mult te subestimezi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.9 (240)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Olesya (anonim)
    11 august 2013 16:04

    Eu acum fac aceasta dulceata....drept ca am pus numai 2 mere marisoare si 150 gr de zahar si doua lamii mici.....deci....cum sa stiu cind e gata siropul? trebuie sa fie gros sau subtire? dupa cum vad spuma este. Va rog sa raspundeti. Mersi

    Ecaterina (anonim)
    9 septembrie 2010 19:07

    foarte mult mia placut