Rețete delicioase
Înapoi la

Descopera beneficiile consumului de zahar de cocos, o alternativa sanatoasa la zaharul obisnuit

Descopera beneficiile consumului de zahar de cocos, o alternativa sanatoasa la zaharul obisnuit

Redactor Alexa Galgau

Pe masura ce efectele devastatoare ale zaharului asupra organismului au inceput sa iasa la suprafata, oamenii se indreapta tot mai mult catre indulcitorii naturali, o alternativa mult mai sanatoasa. Exista indulcitori cu zero calorii (extractul de stevie) si unii mai calorici, dar mult mai bogati in nutrienti, spre deosebire de zahar, care nu contine deloc substante benefice si ofera doar calorii „goale”. In ultima vreme zaharul de cocos a devenit tot mai popular, pentru ca are un gust foarte bun, este natural si este mai sanatos decat cel cu care ne-am obisnuit. 

Afla mai multe despre beneficiile consumului de zahar de cocos!

Tot ce trebuie sa stii despre zaharul de cocos

Iti spunem de la inceput: zaharul de cocos nu este un aliment-minune. El are acelasi numar de calorii ca zaharul obisnuit, dar ceea ce il diferentiaza de acesta este continutul mai scazut de fructoza si modul in care este obtinut. Diabeticii si persoanele care vor sa slabeasca ar trebui sa consume zahar de cocos cu aceeasi precautie cu care il consuma pe cel alb. 

Cum se obtine zaharul de cocos

Zaharul de cocos este obtinut din seva cocotierului, nu din nuca de cocos. Modul in care se obtine zaharul de cocos este 100% natural, asadar poti sa fii sigura ca este un produs nerafinat, netratat chimic. 

Doar doi pasi sunt necesari pentru a face zahar de cocos: se extrage seva din cocotier in recipiente mari, apoi aceasta este expusa la temperaturi inalte pana cand se evapora toata apa din ea. Rezultatul final este un produs grunjos, intocmai ca zaharul obisnuit, insa de culoare brun-deschis. 

Ce avantaje are consumul de zahar de cocos

Daca zaharul de cocos are acelasi numar de calorii si aceeasi cantitate de carbohidrati precum zaharul obisnuit, cum de este considerat un produs mai sanatos? Raspunsul se afla in continutul sau nutritional, care este foarte diferit de cel al zaharului. Pe langa faptul ca are in compozitie nutrienti importanti, zaharul de cocos are un indice glicemic mult mai mic decat cel alb. 

Zaharul de cocos contine zinc, potasiu si calciu, minerale esentiale pentru sanatate. Pe langa acestea, se pare ca ar avea un continut ridicat de antioxidanti, polifenoli si acizi grasi, substante care iti protejeaza organismul de inflamatii si boli grave. Insa cea mai interesanta substanta pe care o contine este inulina, care incetineste absorbtia glocozei, ceea ce explica si indicele glicemic scazut al zaharului de cocos. Indicele glicemic al unui aliment reprezinta masura vitezei cu care acesta iti creste nivelul de glucoza din sange. Asadar, cele mai sanatoase alegeri sunt alimentele cu indice glicemic scazut. Conform studiilor, zaharul de cocos are un indice glicemic de 35, in vreme ce zaharul alb are un indice de 60. 

Un alt avantaj al consumului de zahar de cocos consta in continutul scazut de fructoza, un zahar care este transformat de catre corp in grasime. Numai ficatul poate sa descompuna fructoza, iar rezultatul acestui proces este crearea trigliceridelor, de unde si legatura dintre diabet si nivelul crescut al acestora. Fructoza ar trebui consumata in cantitati foarte mici si, daca se poate, numai din fructe, conform publicatiei Harvard Health. Siropul de agave, un alt indulcitor natural, contine fructoza in proportie de 90%, siropul de porumb are 55% fructoza, iar zaharul de cocos doar 45%.

Ultimul avantaj, dar nu cel din urma, este faptul ca zaharul de cocos a fost declarat ca fiind cel mai sustenabil indulcitor, ceea ce inseamna ca productia lui presupune un consum minim de resurse. In plus, el nu contine ingrediente artificiale si nu este alterat chimic. 

Desi ar trebui sa consumi cantitati foarte mari de zahar de cocos ca sa beneficiezi intr-adevar de nutrientii pe care ii contine, acesta tot este mai bun decat zaharul obisnuit prin faptul ca nu iti creste la fel de mult glicemia. Zaharul de cocos ar trebuie consumat in cantitati mici, la fel ca zaharul alb, dar este cu siguranta mult mai putin daunator decat acesta din urma. Foloseste zaharul de cocos pentru a-ti indulci cafeaua sau ceaiul, dar nu face exces, pentru ca nu iti va aduce niciun beneficiu!

Descopera si beneficiile uleiului de cocos pentru organismul tau!

Articolul urmator
Rețete inedite de Crăciun. Cum să faci biscuiți fragezi cu dulce de leche ca la „America Express”
Rețete inedite de Crăciun. Cum să faci biscuiți fragezi cu dulce de leche ca la „America Express”
Cât ești de sănătoasă?
Incepe quiz
Cât ești de sănătoasă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.