Dacă vrei să îți iasă, fără prea mare efort, cei mai pufoși, aromați și gustoși cozonaci, urmează, pas cu pas, rețeta celebrului și talentatului chef Sorin Bontea. Respectă-i indicațiile și, chiar dacă nu ai mai făcut în viața ta cozonaci - desert care reprezintă o provocare chiar și pentru unele dintre cele mai dibace gospodine-, o să îți iasă perfecți, bun de puși la vânzare în cea mai pretențioasă cofetărie.
Ingrediente necesare pentru cozonac a la Sorin Bontea
- 1 kg făină
- 350 g zahăr
- 8 gălbenușuri
- coaja rasă de la o lămâie
- coaja rasă de la o portocală
- 50 ml de ulei
- 1/2 linguriță de sare
- 14 g de drojdie uscată
- 1 esență de vanilie
- 1 pachet de unt
- 1 litru de lapte cu 3,5% grăsime
- 150 g de zahăr
- 8 albușuri
- 80 g cacao
- 250 g nucă pisată
- 25 ml esență de rom
Metoda de preparare cozonac a la Sorin Bontea
- Pune 400 ml de lapte la încălzit. Separat, într-un bol mare amestecă ingredientele uscate, apoi fă în mijloc o gaură.
- Într-un alt castron amestecă gălbenușurile cu sarea până ce se omogenizează.
- Topește 150 grame de unt. Dizolvă zahărul în laptele cald, pe urmă adaugă ouăle amestecate cu sarea și laptele în care ai topit zahărul. Toate aceste ingrediente omogenizează-le împreună.
- Adaugă uleiul peste untul topit, iar când aluatul începe să se formeze, pune peste el în fir subțire acest lichid.
- Coca se frământă până se încorporează tot uleiul și untul, astfel se obține un aluat pufos și fraged.
- Se lasă coca la dospit și se pregătește umplutura. Bate spumă albușurile, obținând o bezea, apoi adaugă peste cacao, nuci și esență de rom.
- Împarte coca crescută în două și fă același lucru încă o dată cu jumătățile lor.
- Întinde una dintre cele 4 bucăți într-un dreptunghi. Compoziția se împarte și ea în 4 și se întinde pe foaia în formă de dreptunghi. Foaia se rulează și se repetă același lucru și la celelalte 3 foi.
- Se împletesc câte 2 rulori, tava se unge cu ulei și se așează cozonacul în tavă. Trbeuie lăsat în tavă să mai crească aproximativ 45 minute.
- Pe deasupra, se unge cozonacul cu un amestec de ou și lapte și puteți presăra și zahăr.
- Cozonacul se bagă la cuptor pentru 50 minute, la 170 grade.