Cum să faci bezele de casă fără ouă
- Timp de gătire:
- Peste 60 minute
- Porții:
- 8-10 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Retețe la cuptor
Cuprins
Caracteristici
Fie că ții post sau că respecți o anumită dietă alimentară ori ești vegană, cu siguranță te-ai lovit în multe rețete culinare de faptul că nu aveai cu ce să înlocuiești albușul de ou. Ei bine, de acum poți să faci bezele de casă și multe alte rețete fără ajutorul acestui ingredient care părea indispensabil în bucătărie.
Pare incredibil? O să te surprindă și mai mult când vei afla că înlocuitorul este aquafaba, adică lichidul rămas din conservele de năut, mazăre, linte ori fasole albă (leguminoase).
Ingrediente necesare pentru bezele de casă
- o conservă de 400 g de năut;
- un sfert de linguriță de bitartrat de potasiu (aditiv folosit în bucătărie pentru întărirea albușurilor);
- 150 g de zahăr;
- o jumătate de linguriță de esență de vanilie;
- coloranți alimentari (opțional – pentru a obține bezele colorate).
Cum prepari bezele de casă fără albuș de ou
Pentru început, separă năutul de apa din conservă cu ajutorul unei strecurători. Pune 125 ml din lichidul respectiv într-un bol, apoi adaugă bitartratul de potasiu și mixează compoziția până se formează o spumă. După aceea, încorporează treptat zahărul în compoziție. Amestecă după fiecare lingură de zahăr adaugată. Spre final, adaugă esența de vanilie și omogenizează mixul pentru bezele de casă. Dacă te atrage altă aromă, poți să folosești și altceva.
Continuă să amesteci până mixul devine dens și cremos. Trebuie să dai dovadă de răbdare, pentru că această etapă poate să dureze câteva minute bune. Următorul pas îl reprezintă adăugarea compoziției într-un pos ori într-o pungă tăiată la unul dintre colțuri.
Formează bezelele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Introdu-le în cuptor și coace-le la 100 de grade Celsius, timp de 90 de minute. La final, scoate bezelele din cuptor și lasă-le la răcit.
Încearcă și tu această rețetă de bezele de casă fără niciun strop de albuș de ou! Nu te îngrijora în privința aromei ori a gustului, pentru că nici măcar nu vei observa diferența. Apa din conservele de leguminoase poate fi folosită în prepararea altor rețete care necesită albuș de ou.