Rețete delicioase
Înapoi la

Cum se face fondantul

Cum se face fondantul

Redactor Alexa Galgau

Fondantul este foarte asemanator cu pasta de zahar si adesea confundat cu aceasta. El se foloseste pentru torturi, bomboane si pentru creme si are un aspect foarte apetisant, putand schimba complet aspectul unui desert. Cat despre gust, este foarte dulce (doar este facut din zahar), insa niciodata nu strica sa ne indulcim ziua cu un desert delicios care arata si splendid.

Desi cumperi probabil deserturile decorate cu fondant din coferatie, noi te sfatuim sa incepi sa ti-l faci chiar tu acasa. Este un experiment usor si distractiv si, in plus, vei putea sa iti ridici deserturile la un cu totul alt nivel daca inveti sa le decorezi cu aceasta glazura apetisanta. 

Iata cum se face fondantul!

Cum se face fondantul

Glazura de fondant este mult mai eleganta decat o simpla glazura din crema ori din ciocolata. Daca ai o pasiune pentru prepararea dulciurilor, nu doar pentru devorarea lor, trebuie neaparat sa inveti sa iti faci propriul fondant, mai ales ca este deosebit de simplu de obtinut.

Atentie! Nu il confunda cu pasta de zahar, care se face cu gelatina, nu cu glucoza lichida. Aceasta este folosita pentru a realiza decoratiuni pentru deserturi si implica cunoasterea altor tehnici de modelare a pastei. 

Pentru inceput, porneste cu o reteta simpla de fondant si dupa ce iti intri in mana, poti invata sa lucrezi si cu pasta de zahar. Iata care este aceasta!

Ingrediente pentru fondant:

- 500 g de zahar alb;

- 250 ml de apa;

- 50 g de glucoza lichida. 

Mod de preparare: 

1. Toarna apa peste zahar, amesteca bine ingredientele si pune-le pe foc.

2. Cand compozitia da in clocot, adauga glucoza lichida si lasa ingredientele pe foc in continuare. Pentru a verifica daca fondantul este gata, trebuie fie sa folosesti un termometru pentru dulciuri (crema trebuie sa aiba 114 grade Celsius), fie sa pui cateva picaturi in apa. Daca acestea nu se disperseaza, ci formeaza niste sfere cleioase, inseamna ca poti lua de pe foc crema. 

3. Fondantul trebuie lasat deoparte pana ajunge la 50 de grade Celsius. Trebuie sa il torni apoi pe o suprafata de metal. O sa presupunem ca nu ai o masa de metal ca in cofetarii, asa ca il poti turna intr-o simpla tava, dar aceasta trebuie sa fie cat mai larga. Impinge crema cu o lingura din metal umeda catre centru si apoi o poti amesteca folosidt o lingura de lemn ori una din plastic sau silicon. Nu iti face probleme in legatura cu consistenta si transparenta fondantului. Desi la inceput va fi mai lichid si mai translucid, pe masura ce il amesteci, se va solidifica si matifia. 

4. Cand fondantul este solidificat, trece-ti mainile prin apa rece si apoi framanta-l, incercand sa formezi o bila din crema respectiva. Trebuie ca la final sa obtii o bila lucioasa, neteda, fara umflaturi. 

5. Depoziteaza fondantul la frigider timp de maximum o luna. Atunci cand vrei sa il folosesti, trebuie sa il incalzesti la baie de aburi si, desigur, poti adauga colorant alimentar pentru a obtine nuanta dorita pentru glazura. 

Acum ca ai aflat cum se face fondantul, iti poti folosi imaginatia pentru a crea cele mai frumoase deserturi, care sa fie demne de emisiuni si concursuri culinare!

Afla si cum sa faci glazura de zahar ars, un deliciu cu care poti face ca prajiturile sa fie mai savuroase!

Articolul urmator
Mascarpone: beneficii și mod de consum
Mascarpone: beneficii și mod de consum
Ce te face speciala?
Incepe quiz
Ce te face speciala?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.