Rețete delicioase
Înapoi la

Două rețete cu unt de arahide, un ingredient gustos și sănătos

Două rețete cu unt de arahide, un ingredient gustos și sănătos

Sorin Vlad

Timp de gătire:
5-10 minute
Dificultate:
Rețete ușoare
Două rețete cu unt de arahide, un ingredient gustos și sănătos

Caracteristici

Astăzi m-am gândit să vorbim despre untul de arahide, peanut butter cum este el cunoscut din filmele americane. 

Untul de arahide este un nou produs adăugat bucătăriei românești după 1990. De fapt, cred că după anul 2000, fiindcă până atunci a fost doar un aliment exotic pentru mulți oameni din România.

Ce m-a făcut să aleg untul de arahide? Trei lucruri:

1. Este un aliment recomandat tuturor, chiar şi celor care doresc să slăbească.

2. Este un aliment care te protejează în cazul afecțiunilor coronariene. 

3. Este foarte gustos, în special în amestecurile pentru deserturi. 

De fiecare dată când îmi doresc un desert cu un gust special, aromat și ușor de preparat, mă gândesc la untul de arahide combinat cu ceva. Este bun iarna, când îți dorești ceva care să îți facă seara mai frumoasă sau dimineața, la cafea - ca să îți fie de ajutor toată ziua. Este bun vara, când îți dorești ceva dulce și nu vrei să dai drumul la cuptor pentru a face o prăjitură. Poate fi combinat cu ciocolată sau cu fulgi de ovăz și miere. Este unul dintre cele mai versatile produse pentru cofetărie.

Rețetă de Cow Pile

prajitura

Prima rețetă este din clasa „no bake” (fără coacere - n. red.) și are o denumire puțin mai specială, cow pile. Prăjitura nu presupune coacere și nici prea multă experiență, fiind bazată doar pe amestecarea ingredientelor și pe un minimum de preparare prin încălzire.

Ingrediente:

  •  2 căni (aproximativ 400 de grame) de zahăr brun
  •  200 e grame de unt 
  •  ⅓ cană (aproximativ 40 de grame) de cacao pulbere
  •  ½ cană (aproximativ 125 mililitri) de lapte integral
  •  un plic (5 grame) de extract de vanilie
  •  ½ căni la ⅔ cană (130-170 de grame) de unt de arahide
  •  3 căni (aproximativ 280 de grame) de ovăz fulgi mari

Mod de preparare:

  1. Pentru început se amestecă zahărul brun, zahărul pudră brun, laptele, cacaua și untul, apoi se pun la foc mediu spre mic pentru a fi omogenizate. Se aduc la fierbere și se amestecă încontinuu pentru a nu se lipi de fundul vasului. După ce s-a topit tot zahărul, se ia vasul de pe foc.
  2. Adăugați untul de arahide și fulgii de ovăz. Amestecați bine și, în cazul în care aveți un amestec prea moale, mai adăugați o jumătate de cană de fulgi de ovăz. Amestecul se lasă cam 10 minute la răcit.
  3. Se ia apoi o coală de hârtie de copt și, cu o lingură, se pun cantități cât de cât egale din amestec pe această coală. Se lasă să se întărească aproximativ 2 ore. Le puteți păstra închise într-un vas care nu permite contactul cu umezeala din aer, timp de câteva zile.

Biscuiți cu unt de arahide, ciocolată neagră și cardamom

biscuiti

Această înșiruire de cuvinte descrie o simfonie de arome. Biscuiții reprezintă etapa următoare, superioară, de folosire a untului de arahide.

Ingrediente:

  • 250 de grame de unt de arahide
  • 125 de grame de untură + 125 de grame de unt (sau 250 de grame de unt)
  • 2  lingurițe de extract de vanilie
  • 2 ouă mari
  • 1 ½ linguriță praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 2 căni de zahăr brun (400 de grame)
  • 2 ½ căni de făină (300 de grame)
  • ¼ linguriță de cardamom

Mod de preparare:

  1. Pentru a face acești biscuiți minunați puteți folosi atât unt simplu, cât și un amestec de unt cu untură – care face biscuiții mai fragezi. Eu am folosit amestec de unt și untură, pe care l-am bătut cu mixerul până a căpătat un aspect aerat, pufos. Am adăugat untul de arahide și esența de vanilie și am continuat cu mixerul până am obținut un amestec omogen.
  2. Am adăugat zahărul și ouăle unul după altul, având grijă că fiecare ou să fie înglobat în totalitate înainte de a-l adăuga pe următorul.
  3. În continuare, se adaugă componentele uscate. Făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și cardamomul se înglobează cu ajutorul unei spatule până se obține un amestec bine omogenizat. Tot cu o spatulă se înglobează și ciocolata neagră tăiată bucăți.
  4. Aluatul astfel obținut se lasă la frigider pentru 30 de minute. După ce au trecut cele 30 de minute, se scoate aluatul și, cu ajutorul unei lingurițe pentru înghețată, se pun bile de aluat pe hârtia de copt așezată pe fundul unei tăvi. Bilele de aluat trebuie să fie la o oarecare distanță, astfel încât la coacere să se lipească biscuiții între ei. Pe fiecare bilă se mai poate presăra ciocolată neagră.
  5. Se pun la cuptor, la 180 de grade Celsius, cam 12-14 minute. Vă veți trezi învăluiți de arome amețitoare în momentul în care sunt gata. Se scot și se lasă la răcit cam 5-6 minute și apoi se trec pe o grilă metalică pentru a se răci complet.

Descoperă mai multe rețete pe site-ul sorinkitchn.ro.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Cat de sanatos este parul tau?
Incepe quiz
Cat de sanatos este parul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.