Rețete delicioase
Înapoi la

Plăcinta de cartofi dulci, o rețetă sudistă cu tradiție

Plăcinta de cartofi dulci, o rețetă sudistă cu tradiție

Redactor Alexa Galgau

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Plăcinta de cartofi dulci, o rețetă sudistă cu tradiție

Caracteristici

Cartofii dulci se numără printre cele mai sănătoase alimente din lume, fiind plini de antioxidanți și nutrienți valoroși care protejează organismul și stimulează sistemul imunitar. Ei sunt foarte consumați și în SUA, în special în statele din sud, unde există mai multe rețete deja tradiționale bazate pe acest aliment delicios, numai bun pentru mâncăruri, dar și pentru deserturi, datorită gustului său dulce.

Astăzi îți propunem să încerci o rețetă foarte simplă de plăcintă de cartofi dulci, un desert plin de nutrienți cu care să te consolezi în zilele friguroase!

Plăcintă de cartofi dulci

Plăcinta de cartofi dulci are o umplutură moale, fină și delicioasă, care îți răsfață papilele gustative. Din această rețetă îți ies 8 porții, iar fiecare porție are 389 de calorii, însă este și foarte consistentă și sățioasă, așa că îți va ține de foame multe ore. Este gata în puțin peste două ore, așa că o poți prepara chiar în aceeași zi dacă vrei să o pui pe masă la un eveniment, dar ține cont că gustul este mai intens dacă o lași la frigider peste noapte.

Ingrediente pentru umplutură:

  • 500 g de cartofi dulci;
  • 110 g unt la temperatura camerei;
  • 200 g zahăr alb;
  • 125 ml lapte;
  • 2 ouă;
  • 1/2 linguriță de nucșoară;
  • 1/2 linguriță de scorțișoară;
  • 1 linguriță de esență de vanilie.

Ingrediente pentru aluat:

  • 260 g făină albă;
  • 1 linguriță de sare;
  • 2 linguri de zahăr;
  • 225 g unt nesărat, tăiat cubulețe;
  • 115 ml de smântână grasă.

Mod de preparare:

  1. Taie untul în cubulețe și lasă-l la temperatura camerei pentru câteva minute, ca să se înmoaie, dar nu atât încât să se încălzească. Nu trebuie să îl pui la microunde să se încălzească, pentru că acesta este un aluat fraged, în care untul trebuie folosit rece.

  2. Cât lași untul la înmuiat, amestecă făina, sarea și zahărul cu un tel, apoi adaugă cuburile de unt. Folosește vârfurile degetelor pentru a zdrobi compoziția și prelucrează aluatul până obții o compoziție sfărâmicioasă. În această fază, aluatul nu trebuie să se lege. Abia acum adaugă smântâna peste aluat și folosește o furculiță pentru a o încorpora. Este foarte important să nu amesteci aluatul prea mult, pentru că glutenul din el îl va face dur - cu cât îl amesteci mai puțin, cu atât va fi mai fraged. Apoi, adună aluatul în mâini și formează o bilă din el, înfășoar-o în folie de plastic și las-o la frigider cel puțin 30 de minute.

  3. Atunci când scoți aluatul de la frigider, lasă-l să stea la temperatura camerei 15 minute, ca să devină din nou maleabil înainte de a-l întinde. Ocupă-te de cartofi înainte de a scoate aluatul. Fierbe cartofii dulci în coajă timp de 40-50 de minute, apoi pune-i în apă rece și scoate-le cojile cu mâinile. Acum este momentul să scoți aluatul de la frigider, cât timp faci crema de cartofi dulci.

  4. Pune cartofii într-un vas și zdrobește-i, apoi adaugă untul peste ei și amestecă bine cu mixerul. Adaugă zahărul, laptele, ouăle, nucșoara, scorțișoara și vanilia și bate totul cu mixerul pe viteză medie până obții o cremă omogenă.

  5. Presară făină pe o suprafață de lucru și întinde aluatul de plăcintă nu foarte gros. Preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius, apoi unge o formă de tartă de 22 cm cu puțin unt, astfel încât să nu se lipească aluatul de ea. Ridică aluatul cu făcălețul și pune-l în formă - din această rețetă ar trebui să îți mai rămână destul aluat și pentru a face un grilaj deasupra sau pentru a acoperi complet plăcinta.

  6. Toarnă amestecul de cartofi dulci în aluatul de plăcintă, creează grilajul și unge-l cu puțin ou bătut, dacă vrei să aibă un aspect mai rumenit. Lasă plăcinta de cartofi dulci la cuptor timp de 50-60 de minute, până când poți să înfigi un cuțit în umplutură și să iasă curat. În cuptor, plăcinta se va umfla precum un sufleu, dar după ce o scoți va scădea la loc. Las-o la răcit complet, presară zahăr pudră pe ea și servește-o ca atare, cu înghețată sau cu frișcă proaspătă.

Plăcinta de cartofi dulci este un preparat foarte simplu de făcut, foarte gustos și plin de nutrienți. Dacă ți se pare prea dulce, poți să mai reduci din cantitatea de zahăr, deoarece cartofii dulci sunt deja suficient de gustoși!

Află mai multe lucruri și despre cultivarea cartofilor dulci!

Articolul urmator
Salata Mimoza: rețeta originală
Salata Mimoza: rețeta originală
Ce desert de Crăciun ai fi?
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.