Rețete delicioase
Înapoi la
Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Reteta delicioasa pentru prajitura Carpati

Andreea Gluh, redactor

Vrei sa pregatesti un desert, insa esti lipsita de inspiratie? Noi iti vom spune cum poti prepara una dintre cele mai delicioase prajituri cu crema, pentru care vei primi laudele intregii familii, dar si pe cele ale prietenilor care o vor gusta. Este vorba despre prajitura Carpati, a carei reteta se bazeaza pe folosirea traditionalelor foi coapte pe fundul tavii. Poate ca te intrebi de unde a venit denumirea cu care a fost ea botezata. Odata ce vei citi reteta, iti vei da seama: la final, prajitura se taie in bucati dreptunghiulare si se glazureaza, amintind de forma unui munte inzapezit.

Iata cum se prepara delicioasa prajitura Carpati!

Reteta pentru prajitura Carpati

Iti mai aduci aminte de prajiturile copilariei, care erau preparate folosind foi coapte pe fundul tavii? Ei bine, si desertul despre care vom vorbi astazi se pregateste in acelasi mod.

Asadar, acestea sunt ingredientele de care ai nevoie:

1. Pentru foi:

- o cana si jumatate de lapte;

- 3 oua;

- o cana de zahar;

- o cana de ulei;

- 2 lingurite de amoniac;

- 2 linguri de zeama de lamaie;

- 1 kg de faina si inca o cana, in cazul in care aluatul nu iese suficient de compact.

2. Pentru primul tip de crema, cea de zahar ars:

- 1 litru de lapte;

- 500 gr de zahar;

- 100 gr de faina;

- o jumatate de pachet de margarina sau de unt;

- 120 ml de apa;

- cuisoare, scortisoara sau orice alte mirodenii preferi.

3. Pentru al doilea tip de crema, cea de cacao:

- 120 gr de zahar;

- un pachet de margarina sau de unt;

- 60 ml de apa;

- 30 gr de cacao;

- 300 gr de nuci macinate;

- esenta de rom. 

4. Pentru glazura:

- 120 gr de zahar;

- 30 gr de cacao;

- 100 gr de margarina sau unt;

- 75 gr de apa;

- o mana de nuci macinate pentru decor. 

Modalitatea de preparare este urmatoarea:

Mai intai, stinge amoniacul in zeama de lamaie. Apoi, intr-un bol, bate ouale cu zahar, pana cand obtii o compozitie mai groasa. Incetul cu incetul, adauga tot uleiul, dupa care procedeaza in acelasi mod si cu laptele. Mixeaza pentru ca amestecul sa se omogenizeze, apoi adauga faina treptat, pentru a obtine un aluat. Acesta din urma trebuie impartit in 9-11 bucati, in functie de preferinte, pe care trebuie sa le intinzi sub forma unor foi cu ajutorul unui sucitor. Apoi, coace fiecare foaie pe fundul unei tavi, care a fost unsa in prealabil cu putin ulei.

Cata vreme foile se coc, pregateste cremele. Mai intai, trebuie sa o prepari pe cea de cacao, iar pentru aceasta, trebuie sa pui pe foc apa, zaharul, pudra de cacao si, cand zaharul s-a topit complet, adauga si untul sau margarina. Cand ai obtinut un amestec omogen, poti adauga esenta de rom si nucile macinate.

Pentru cea de zahar ars, pune jumatate din cantitatea de zahar intr-o oala si caramelizeaza-l. Cand este gata, stinge compozitia cu apa. Cand s-a topit complet, adauga o jumatate de litru de lapte, lasand in continuare la foc mic. In laptele ramas deoparte, pune faina si amesteca pana cand se omogenizeaza. Apoi, toarna aceasta compozitie peste mixul care se afla pe foc, continuand sa amesteci, pentru a evita formarea cocoloaselor. La final, pune si untul sau margarina, precum si mirodeniile.

Glazura, pe care o vei prepara abia dupa ce ai asamblat prajitura, este si ea extrem de usor de preparat: pune toate ingredientele intr-o oala, la foc mic, avand grija sa amesteci in permanenta. Cand au dat in clocot, glazura este gata!

Pentru a asambla prajitura Carpati, trebuie sa asezi o foaie unsa cu crema de cacao, racita in prealabil, peste una unsa cu crema de zahar ars, aceasta fiind fierbinte. Continua in acest mod pana cand termini foile. Dupa aceea, lasa desertul la frigider pana a doua zi. Cand timpul a trecut si o scoti de la rece, tai-o in patratele, iar pe acestea, la randul lor, in triunghiuri. La final, prajitura Carpati se orneaza turnand peste bucatile obtinute glazura fierbinte decorata cu nuci macinate.

Acum ca ai aflat reteta delicioasei prajituri Carpati, descopera aici inca un desert care iti va incanta papilele gustative, mai ales ca unul dintre ingrediente este ciocolata: prajitura lava!

Surse: retetaperfecta.ro; petitchef.ro

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!