Rețete delicioase Înapoi la

Tort Pădurea Neagră: o rețetă festivă, bună de te lingi pe degete

Marţi, 06.06.2017
de Mihaela Onofrei
Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Tort Pădurea Neagră: o rețetă festivă, bună de te lingi pe degete

Caracteristici

Cu siguranță ai auzit de acest tort delicios, care te face să înghiți în sec de poftă atunci când îi auzi numele. Îl vezi peste tot, iar în cofetării sunt numeroase rețete și combinații de ingrediente menite să îți răsfețe papilele gustative. Totuși rețeta originală a devenit din ce în ce mai greu de găsit, deoarece numeroasele interpretări ale acestui tip de desert abundă pe internet. În cele ce urmează vei afla care este rețeta originală de tort Pădurea Neagră.

Pădurea Neagră (sau Schwarzwald) este o regiune din sud-vestul Germaniei. Aceasta este cunoscută pentru diversitatea de peisaje și pământul fertil. De aceea, zona este considerată cea mai frumoasă din Germania. Totuși acest tort nu este denumit după regiune, ci mai degrabă după unul dintre ingredientele care se găsesc în tort. „Schwarzwalderkirschtorte” în limba germană înseamnă „tort Pădurea Neagră cu Cireșe”. Desertul este format din mai multe straturi de blat cu cacao, cireșe și frișcă. Așadar, numele vine de la un lichior, Kirschwasser, care este folosit pentru însiroparea blatului. Acesta oferă o aromă puternică și savuroasă tortului.

Alți istorici consideră că acest desert este numit de fapt după portul tradițional pe care îl purtatu femeile în regiunea Pădurea Neagră. Acesta este alcătuit dintr-o fustă neagră, o bluză albă și o pălărie cu ciucurași roșii în vârf, toate acestea semănând foarte mult cu crema, blatul și cireșele tortului.

tort padurea neagra

Rețetă de tort Pădurea Neagră

Ingrediente

Pentru blat:

  • 1 ceașcă de făină albă;
  • 2/3 ceașcă de cacao;
  • 1 linguriță și jumătate de praf de copt;
  • 1 linguriță de sare;
  • 1 ceașcă de unt;
  • 1 cană și jumătate de zahăr alb;
  • 2 ouă;
  • 1 linguriță și jumătate de extract de vanilie;
  • 1 ceașcă și jumătate de lapte bătut.

Pentru umplutură:

  • o jumătate de ceșcuță de lichior de cireșe (dacă poți face rost de lichiorul original, german, cu atât mai bine);
  • o jumătate de ceșcuță de unt nesărat;
  • 3 ceșcuțe de zahăr pudră;
  • un sfert de cană de espresso;
  • 600 de grame de cireșe negre.

Pentru frișcă:

  • 2 ceșcuțe de frișcă;
  • 1 linguriță de extract de vanilie;
  • 1/8 ceașcă de lichior de cireșe; *dacă sunt și copii la masă, atunci este bine să folosești suc de cireșe sau zeamă din compot
  • 2 lingurițe de lapte praf;
  • 2 lingurițe de zahăr pudră.

Pentru topping:

  • o jumătate de ceașcă de ciocolată rasă;
  • o mână de cireșe negre;
  • zahăr pudră, după preferințe.

Mod de preparare

Blat:

  1. Pune toate cireșele într-un bol cu lichior de cireșe. Acoperă cu un prosop și lasă-le peste noapte.
  2. A doua zi, înainte de a te apuca de preparare, încălzește cuptorul la 175 de grade Celsius și acoperă tava cu hârtie de copt.
  3. Acum poți trece la preparea în sine a tortului. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să amesteci bine toate ingredientele uscate ale tortului într-un bol.
  4. Apoi amestecă într-un vas separat untul și zahărul cu ajutorul unui mixer până obții o cremă. Adaugă ouăle și vanilia.
  5. Presară câte puțin din ingredientele uscate peste celălalt amestec obținut din unt, zahăr, ouă și vanilie.
  6. Așază aluatul în forma de copt și lasă-l la cuptor aproximativ 20 de minute, până când capătă o crustă.
  7. După ce scoți blatul din cuptor, lasă-l să se răcească, înțepându-l ușor cu o scobitoare. Toarnă ½ din lichiorul de cireșe deasupra blatului, pentru însiropare.

felie de tort padurea neagra

Umplutură:

  1. Pune untul într-un bol și amestecă-l cu ajutorul unui mixer până obții o textură cremoasă.
  2. Adaugă zahărul pudră, sarea și cafeaua espresso și încorporează bine ingredientele. Dacă amestecul ți se pare prea gros, îl poți subția cu ajutorul lichiorului.
  3. Taie pe jumătate cireșele pe care le-ai lăsat în alcool, scoțându-le totodată sâmburii.
  4. Taie blatul în trei, iar pe una dintre aceste părți întinde uniform jumătate din umplutură. Presară o parte din cireșe, după care așază al doilea blat.
  5. Întinde cealaltă parte din umplutură, acoper-o cu cireșe și pune deasupra ultimul blat.
  6. Înfășoară tortul în folie de plastic, apoi lasă-l la frigider cel puțin o zi, pentru ca siropul din cireșe și lichiorul să pătrundă uniform în blat, iar astfel tortul să capete o textură moale, pufoasă și însiropată.

Frișcă (trebuie pregătită în ziua în care tortul este servit):

  1. Așază cele două ceșcuțe de frișcă într-un bol și amestecă bine cu mixerul. Pentru a vedea dacă este gata, încearcă să răstorni bolul. Dacă frișca nu se desprinde, atunci poți trece la pasul următor.
  2. Încorporează cu ajutorul unei palete laptele praf și zahărul pudră, fără a amesteca prea mult. Dacă amesteci prea mult, frișca își poate pierde din consistență.
  3. Adaugă extractul de vanilie și toarnă ușor lichiorul sau sucul rămas.
  4. Întinde frișca atât deasupra tortului, cât și pe lateral. Decorează cu cireșe, ciocolată rasă și zahăr pudră.

Această rețetă este perfectă pentru ocaziile speciale, dar și pentru un desert de weekend, în jurul căruia toată familia se poate reuni. Este un desert răcoritor, fresh, care surprinde prin curcubeul de arome și texturi. Deși pare dificil de făcut, cei dragi cu siguranță îți vor fi recunoscători.

Dacă îți place să îi surprinzi pe cei dragi cu rețete inedite de deserturi făcute în casă, atunci trebuie neapărat să încerci rețeta de tort krantz și cea de tort Raffaello.

Surse foto: Pixabay

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!