Rețete delicioase
Înapoi la

Fii un chef la tine acasă! Iată 14 tipuri de cuțite de care ai nevoie în bucătărie

Fii un chef la tine acasă! Iată 14 tipuri de cuțite de care ai nevoie în bucătărie

Paula Rotaru

Închipuie-ți viața fără cuțite... fără să poți felia elegant o bucată de cașcaval, pâinea, roșiile sau carnea. Așa-i că ți se pare imposibil? Cu siguranță, cuțitul este o invenție care ne-a adus multe beneficii. Folosite din vremuri preistorice, încă de acum 500 000 de ani, ca arme sau ca instrumente ajutătoare în construcții, cuțitele au evoluat de la pietre foarte tari și ascuțite până la bronz, fier și – destul de târziu, la începutul secolului XX – oțel inoxidabil.

Astăzi, putem afirma că nelipsitul cuțit din orice gospodărie este cea mai veche unealtă folosită în bucătărie. Există numeroase tipuri de cuțite, realizate din diverse materiale (inox, fie, ceramică etc.), cu mânere de diferite dimensiuni și forme, fiecare având anumite funcții în bucătărie. Unele sunt utilizate pentru feliere, altele – pentru curățare sau tocare.

Sursa foto: Pinterest @ Crate and Barrel

O curiozitate: știai că, la sfârșitul anilor 1630, cardinalul francez Richelieu a interzis utilizarea cuțitelor cu lamă dublă și, astfel, au apărut cuțitele cu vârful tocit și cu o singură lamă? Până atunci, cuțitele cu lamă dublă erau folosite de oaspeți pentru a tăia și a duce mâncarea la gură, dar și pentru... a se scobi între dinți – gest care îl scârbea pe cardinal. Alte posibile explicații ale interzicerii cuțitelor cu lamă dublă ar fi că acestea nu ar mai fi fost necesare, odată cu apariția furculiței, sau că ar fi fost prea periculoase.

Află mai jos care sunt principalele tipuri de cuțite și întrebuințările lor în bucătărie!

14 tipuri de cuțite: iată la ce se folosește fiecare!

Majoritatea oamenilor folosesc, de obicei, cel mult 3-4 tipuri de cuțite: de feliere a cărnii, pentru pâine, pentru unt și pentru tocarea verdețurilor. Uneori, folosesc același cuțit pentru toate aceste operațiuni. Însă știai că fiecare tip de cuțit are o anumită întrebuințare?

Iată 14 tipuri de cuțite pe care trebuie să le ai în bucătărie!

Potrivit bucătarului-șef Brenan McDermott, există patru categorii de cuțite care ar trebui să se regăsească în orice bucătărie:

  • cuțitul bucătarului
  • cuțitul pentru decojit
  • cuțitul cu lama zimțată
  • cuțitul pentru dezosat

tipuri-de-cutite

Sursa foto: Pinterest @ Craftsy 

Cuțitul bucătarului – este un cuțit universal în bucătărie, putând fi folosit pentru felierea cărnii, tocarea sau tăierea legumelor. Lama acestuia are între 15 și 30 de centimetri și o lățime de până la 4 centimetri. 

Morakniv Classic 1891

Sursa foto: Flickr @ erik forsberg

Cuțitul pentru decojit – acesta are o lamă mai scurtă, între 6 și 10 centimetri, fiind ideal pentru curățarea de coajă a fructelor și legumelor, dar și pentru tăierea sau tocarea ingredientelor mici, cum ar fi usturoiul, ardeii iuți etc. Poate fi folosit cu succes și pentru înlăturarea venei (intestinului) crevetelui.

cutit pentru decojit

Sursa foto: Flickr @ DP Custom Knives

Cuțitul cu lama zimțată (de patiserie) – este similar cuțitului pentru pâine, dar are o lamă mai scurtă, între 10 și 17 centimetri. Acest tip de cuțit este folosit în special pentru tăierea precisă a alimentelor tari la exterior, dar moi la interior, precum pâinea, chiflele, pateurile, prăjiturile cu glazură etc.  

cutit-cu-lama-zimtata

Sursa foto: Pinterest @ Crate and Barrel

Cuțitul pentru dezosat – acest tip de cuțit poate avea lama dreaptă, curbată, netedă sau cu zimți, fiind ideal pentru dezosarea și filetarea cărnii. Lungimea și forma lamei variază, în funcție de operațiunea urmărită, de la 12 la 18 centrimetri. Lamele drepte și lungi sunt indicate pentru tăierea cărnii de vită, în timp ce lamele flexibile sunt recomandate în dezosarea puiului și cele foarte subțiri sunt preferate pentru filetarea peștelui. 

Geno Denning Skinning Knife

Sursa foto: Flickr @ Jay Mealing

Tipuri de cuțite mari

Dacă ai nevoie de un cuțit cu care să tai alimente de mari dimensiuni, iată ce îți recomandăm:

  • cuțitul de pâine
  • cuțitul de feliere
  • cuțitul tip satâr

Sursa foto: Pinterest @ Craftsy 

Cuțitul de pâine – are o lamă lungă, între 15 și 25 de centimetri, și este folosit pentru tăierea rapidă a pâinii, dar și a altor alimente care au crustă tare și interior moale. Zimții mari și ascuțiți asigură felierea corectă a pâinii proaspete, fără să o rupă. 

Sursa foto: Pinterest @ knifefolks.com

Cuțitul pentru feliere (tranșare) – acest tip de cuțit are o lamă ascuțită foarte lungă, între 20 și 40 de centimetri, dar nu foarte lată, și asigură felierea precisă a bucăților mari de carne gătită la cuptor, cum ar fi carnea de vită, de porc, de curcan sau de pui. Astfel de cuțite au fie vârf ascuțit, fie rotunjit, ambele variante fiind utile în situații diferite: cuțitul cu vârf ascuțit este indicat pentru felierea cărnii cu os, permițând tăierea precisă în jurul articulațiilor, iar cel cu vârf ascuțit este folosit pentru bucățile de carne fără os.

Sursa foto: Pinterest @ ebay.com

Cuțitul tip satâr – deși seamănă cu o armă mortală din filmele horror, acest tip de cuțit este indispensabil pentru măcelari. Lama extrem de ascuțită, lată, dreptunghiulară și puternică este recomandată pentru spart sau tăiat oase și pentru tocarea cărnii, legumelor și verdețurilor. Lungimea lamei nu depășește 18 centimetri, punându-se accent și pe rezistența mânerului.

Zwilling J.A. Henckels Twin Signature 7-Inch Vegetable Cleaver

Sursa foto: Flickr @ Jakob Wells

Tipuri de cuțite mici

Există și câteva tipuri de cuțite de mici dimensiuni, care sunt utile pentru operațiunile ce necesită atenție la detalii. Iată care sunt cuțitele mici de care ai nevoie în bucătărie:

  • cuțit pentru legume sau fructe
  • cuțit pentru tocarea verdețurilor
  • cuțit pentru decojire și îndepărtarea „bubelor” 
  • cuțit pentru dezosare sau decor

Sursa foto: Pinterest @ Craftsy 

Cuțit pentru legume sau fructe – are o lamă scurtă, între 5 și 10 centrimetri, și vârf ascuțit, care permite străpungerea cojii roșiilor, de exemplu, fără le deteriora. Este un tip de cuțit folosit pentru decojirea fructelor și legumelor, tocarea verdețurilor și a șalotei, dar și pentru decuparea precisă a aluatului. 

Reate Horizon C ( coming soon )

Sursa foto: Flickr @ GREGORIUZ

Cuțit pentru tocarea verdețurilor – având o formă cel puțin neobișnuită, acest cuțit este ideal pentru tocarea măruntă a legumelor și verdețurilor. Acest cuțit este prevăzut cu două lame late, dar scurte, în formă de semicerc, și oferă un mod complet diferit de a toca sau mărunți ceapa, carnea sau plantele aromatice. 

Sursa foto: Pinterest @ netoftheday.com

Cuțit pentru decojire și îndepărtarea „bubelor” – similar cuțitului mare pentru decojire, acest tip de cuțit cu vârf în formă de cârlig este ideal pentru a îndepărta coaja și micile imperfecțiuni ale fructelor și legumelor.

Sursa foto: Pinterest @ cangshancutlery.com

Cuțit pentru dezosare sau decor – acest tip de cuțit are o formă asemănătoare cuțitului de dezosat, dar lama este mult mai scurtă și mai îngustă, de regulă sub 7 centimetri, fiind utilizat pentru îndepărtarea oaselor de pește sau de pui, dar și pentru tăierea decorativă a fructelor și legumelor de mici dimensiuni (ridichi, roșii cherry, smochine).

Sursa foto: Pinterest @ Our Pampered Home

Tipuri de cuțite speciale

Pe lângă cuțitele esențiale pe care trebuie să le ai în bucătărie, există câteva tipuri de lame speciale pentru anumite operațiuni. Iată trei exemple:

  • cuțit pentru brânzeturi
  • cuțit decorativ
  • cuțit pentru tăierea grepfrutului

Sursa foto: Pinterest @ Craftsy 

Cuțit pentru brânzeturi – sunt mai multe tipuri de cuțite pentru felierea brânzeturilor: cele prevăzute cu găuri sunt indicate pentru brânzeturile moi, pentru a reduce la minimum frecarea; cele despicate în vârf sunt recomandate pentru felierea brânzeturilor tari și pentru servire; cele care au lama scurtă, în formă de daltă sau de frunză-inimă, sunt indicate pentru tăierea parmezanului.

Sursa foto: Pinterest @ Overstock

Cuțit decorativ – acest tip de cuțit este prevăzut cu modele în zigzag sau diverse alte încrustații care oferă alimentelor un aspect inedit. Cașcavalul, castraveții, roșiile și diverse alte fructe și legume capătă forme festive cu ajutorul acestui cuțit practic, pe care trebuie să îl ai în bucătărie în preajma sărbătorilor. 

Sursa foto: Pinterest @ colossalous.com

Cuțit pentru tăierea grepfrutului – lama lungă și ușor curbată la vârf a acestui cuțit permite separarea cu ușurință a pulpei grepfrutului de coajă. Poate fi folosit și pentru alte fructe citrice, precum portocale, mandarine, pomelo sau lămâi. Sunt și versiuni de cuțite cu două lame, la ambele capete, una fiind utilă pentru decojire, cealaltă pentru pielița care acoperă fructul.

Sursa foto: Pinterest @ HelloSociety

Indiferent ce tipuri de cuțite folosești, esențial este să le manevrezi cu atenție și să le depozitezi corect, într-un suport special de lemn, unde pot fi ușor de găsit, niciodată aruncate într-un sertar, pentru că riști să te tai. 

Surse foto: Pixabay, Flickr, Pinterest

Articolul urmator
Condimente pentru vin fiert: care sunt cele mai bune variante
Condimente pentru vin fiert: care sunt cele mai bune variante
Ce obiect din bucatarie esti?
Incepe quiz
Ce obiect din bucatarie esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.