Rețete delicioase
Înapoi la

Rulada Pavlova: rețeta care te va cuceri

Rulada Pavlova: rețeta care te va cuceri

Redactor Raluca Margean

Originiară din Australia și Noua Zeelandă, rulada Pavlova este un desert care îți va încânta papilele gustative. Se prepară foarte ușor și după ce o guști odată, nu vei mai putea să te oprești. Îți prezentăm în acest articol cea mai bună rețetă de ruladă Pavlova, dar îți împărtășim și câteva trucuri pentru a obține un desert perfect!

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
La frigider
Calorii:
500
Rulada Pavlova: rețeta care te va cuceri

Caracteristici

Ce este o ruladă Pavlova?

Prăjitura Pavlova este un desert dulce obținut în principal din frișcă și mascarpone, plus fructe răcoritotoare. La mijloc are o textură moale, ușoară, asemănătoare bezelei, iar în exterior este acoperită cu o crustă crocantă, delicioasă și un topping bogat de fructe.

Originară din Australia și Noua Zeelandă, acest desert savuros a fost numit după faimoasa balerină rusă Anna Pavlova care s-a aflat în turneu în aceste țări în anii 1926 și 1929. Poveștile neo-zeelandeze spun că  bucătarul unui hotel din Wellington de la acea vreme a inventat desertul în cauză, inspirat de tutu-ul celebrei balerine. Australienii, pe de altă parte, spun că rulada Pavlova a fost creată la un hotel din Perth, la indicațiile managerului de hotel care a cerut o prăjitură unică, deosebită. Bucătarul din respectivul hotel a creat acest desert, iar după ce managerul a gustat-o, a spus că este ”ușoară ca Pavlova”.

Conform specialiștilor în artele culinare, există dovezi că prima rețetă de ruladă Pavlova ar fi fost făcută în Noua Zeelandă, în 1929, iar până la începutul secolului al XXI-lea, în cofetăriile din ambele țări se găseau aceste rulade în diferite dimensiuni și variante. De-a lungul anilor, cei mai pricepuți cofetari au elaborat mai multe versiuni ale desertului clasic, adăugând piersici prăjite, apă de flori de portocal sau chiar ciocolată.

Rulada Pavlova este o altă versiune a popularei prăjituri Pavlova. Denumită și rulada de bezea, aceasta are un exterior crocant și un centru moale. Spre deosebire de Pavlova originală, bezeaua este întinsă pe o tavă, coaptă, apoi stratificată cu cremă și fructe de pădure, rulată și servită ca rulada.

Ingrediente necesare pentru Rulada Pavlova

Rulada Pavlova este ușor de preparat. Rețeta clasică conține:

Albușuri de ou –poți schimba ouăle de găină cu ouă de rață.

Zahăr – zahărul tos funcționează cel mai bine, deoarece boabele fine se amestecă mai repede și mai ușor cu ouăle.

Făină de porumb / Amidon de porumb – Amidonul de porumb ajută la înmuierea interiorului bezelei și este esențial pentru a obține acea textură.

Oțet – Acesta este stabilizatorul pentru albușuri. Îl poți înlocui cu suc de lămâie sau cremă de tartru.

Esență de vanilie – Aceasta adaugă o aromă deosebită ruladei Pavlova. Ai nevoie de foarte puțină, dar dacă vrei o aromă mai intensă, poți pune mai mult.

Zahăr pudră – Acesta ajută să nu se lipească bezeaua de hârtia de copt și este bun pentru a îndulci frișca.

Fructe de pădure – De obicei, se folosesc fructe de pădure deoarece sunt mai acrișoare și compensează gustul dulce al bezelei. 

Pentru ornat, poți adăuga frunze de mentă.

Rulada Pavlova conține ingrediente în următoarele cantități:

  • 6 albușuri mari, la temperatura camerei
  • 1,5 căni de zahăr
  • 2 linguri amidon de porumb
  • 1/2 linguriță oțet sau suc de lămâie
  • 1/2 linguriță extract de vanilie

Pentru cremă:

  • 200 ml cremă de frișcă (min 32% grăsime)
  • 2 linguri de zahăr 

Pentru topping/decor:

  • 4-5 căni de fructe proaspete

Pas cu Pas: Cum să prepari o ruladă Pavlova

Iată cât de ușor se prepară rulada Pavlova:

  1. Preîncălzește cuptorul la 160°C și tapetează o tavă de copt cu hârtie de copt.
  2. Bate albușurile spumă la foc mediu până când obții o spumă moale. Toarnă încet zahărul tos, apoi bate la putere maximă timp de 8-10 minute până devine lucios și neted. În acest moment, zahărul trebuie dizolvat.
  3. Adaugă amidonul de porumb, oțetul și esența de vanilie și amestecă la mic până se amestecă timp de aproximativ 30 de secunde.
  4. Întinde amestecul de bezea pe tava de copt tapetată, lăsând un spațiu de 2 cm pe toate părțile. Coace timp de 14 minute sau până când începe să se rumenească.
  5. Între timp, pregătește o altă bucată de hârtie de copt de aceeași dimensiune ca și tava și pudrează cu 1 linguriță de zahăr pudră.
  6. Scoate rulada Pavlova din cuptor și răstoarn-o pe hârtia de copt cu zahăr pudră. Curăță cu grijă și îndepărtează hârtia de copt originală și lasă rulada să se răcească complet (aproximativ o jumătate de oră).
  7. Între timp, bate smântâna pentru frișcă și 2 linguri de zahăr pudră la putere mare, până devine groasă și pufoasă (aproximativ 1-2 minute).
  8. Pune deoparte aproximativ ½ cană de frișcă pentru topping.
  9. Unge frișca rămasă pe baza ruladei Pavlova. Acoperă cu jumătate de fructe.
  10. Folosind hârtia de copt, începe să rulezi în sus. Odată rulată, folosește hârtia de copt pentru a acoperi rulada, apoi înfășoară într-un prosop și lasă la frigider pentru minim 2-3 ore.
  11. Când este răcită, desfă de pe hârtie și așează pe o farfurie de servire. Acoperă cu frișca rezervată, restul de fructe sau orice alte toppinguri la alegere.

Rețeta vegan de prăjitura Pavlova

Dacă vrei să faci o ruladă Pavlova, fără ouă, îți recomandăm această rețetă vegană de prăjitură Pavlova. 

Ingrediente:

  • 400 ml cremă de cocos
  • 400 g cutie de năut
  • 1 cană (220 g) zahăr tos
  • 1 lingură făină de porumb
  • 2 linguri sirop de arțar
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • Fistic și fulgi de cocos pentru topping

Mod de preparare prăjitură Pavlova vegană:

Folosind ingredientele vegane menționate mai sus, poți pregăti un desert extrem de delicios. Iată cum:

  1. Pune crema de nucă de cocos la frigider și las-o la rece peste noapte. Scurge năutul, dar păstrează lichidul.
  2. Pune năutul într-un recipient ermetic și depozitează-l la frigider pentru a-l folosi la altă rețetă.
  3. Răcește lichidul de la năut.
  4. Preîncălzește cuptorul la 150°C și tapetează două tăvi de copt cu hârtie de copt.
  5. Când lichidul este rece, transferă-l într-un mixer prevăzut cu tel și bate timp de 8 minute sau până când amestecul devine ca o spumă moale.
  6. Adaugă zahăr, câte 1 lingură, amestecând constant timp de 15 minute sau până când zahărul este complet dizolvat.
  7. Adaugă apoi amidonul de porumb.
  8. Formează bezelele și pune-le în tavă, apoi introdu-le în cuptorul redus la 100°C.
  9. Coace timp de 75 de minute sau până când exteriorul bezelei este ferm și crocant.
  10. Oprește cuptorul și lasă bezeaua să se usuce în cuptor timp de 4 ore sau peste noapte.
  11. A doua zi, pune crema de nucă de cocos răcită într-un mixer cu tel și bate până obții o spumă tare, apoi redu mixerul la viteză mică și adaugă siropul de arțar și extractul de vanilie.
  12. Întinde amestecul de cremă de nucă de cocos peste bezele și presară fistic și fulgi de cocos.

Sfaturi și trucuri pentru o ruladă Pavlova perfectă

Rulada Pavlova cu fructe de pădure
Sursa foto: iStock.com

Dacă vrei să obții o ruladă Pavlova perfectă, ține cont de următoarele sfaturi de la specialiști:

1. Nu adăuga foarte mult zahăr, pentru că altfel rulada nu-ți va ieși atât de aerisită precum ar trebui. De asemenea, nu adăuga zahăr prea repede, deoarece nu se va dizolva bine, iar acest lucru se va simți după coacere. 

2. Nu bate albușurile prea mult, deoarece bezeaua se poate crăpa în timpul coacerii. Pentru a evita acest lucru, bate amestecul doar până când zahărul se dizolvă. Testează acest lucru frecând puțin din amestecul de bezea între vârfurile degetelor.

3.Asigură-te că ouăle pe care le folosești sunt proaspete. Ouăle proaspete au un albuș mai gros, cu proteine ​​strâns unite, iar asta înseamnă că se formează o spumă mai pufoasă și mai stabilă. De asemenea, ouăle trebuie lăsate la temperatura camerei înainte de a fi bătute. 

4. Un alt secret al unei rulade Pavlova perfecte este alegerea unei zile cu umiditate scăzută. Dacă umiditatea este ridicată, bezeaua va absorbi umezeala din aer și va deveni moale și lipicioasă după coacere. Redu acest risc incluzând în rețetă amidon de porumb și ceva acid, precum oțet sau suc de lămâie. Adăugarea acestor ingrediente ajută obținerea unei spume stabile și prevenirea mai multor probleme care ar putea să apară.

5. Răcește complet rulada în cuptor înainte de depozitarea sa în frigider sau ornarea cu fructe sau topping. Așadar, după ce oprești cuptorul, lasă rulada înăuntru, cu ușa ușor întredeschisă, până se răcește complet. Depoziteaz-o apoi în frigider și adaugă topping-ul chiar înainte de servire. Orice lucru umed pe care îl pui pe rulada Pavlova va dizolva crusta crocantă, așadar dacă vrei să pui fructe suculente, cremă sau orice altceva, fă-o chiar înainte de servire.

Rulada Pavlova cu fructe congelate

Rulada Pavlova cu fructe congelate pe farfurie
Sursa foto: iStock.com

Cele mai potrivite fructe pentru rulada Pavlova sunt fructele de pădure. Murele și zmeura sunt cel mai des folosite, dar la fel de bine se potrivesc și alte fructe, precum: căpșuni, coacăze, mango, afine, kiwi, piersici, caise, nectarine, fructul pasiunii sau chiar rubarbă coaptă. Dacă folosești fructe congelate, asigură-te că sunt bine scurse de apă.

Rulada Pavlova cu ciocolată

Dacă nu-ți imaginezi niciun fel de desert fără ciocolată, vestea bună este că rulada Pavlova se poate face și cu acest ingredient delicios. Dacă folosești rețeta de Pavlova de mai sus, cu 6 albușuri de ou, trebuie să adaugi la ingredientele pentru bezea 3-4 linguri de pudră de cacao, iar la ingredientele pentru cremă, 50 de grame de fulgi de ciocolată. 

Rulada Pavlova cu fructe exotice

Pentru o ruladă mai specială, poți apela la fructe exotice. Îți recomandă să încerci această rețetă delicioasă!

Ingrediente:

  • ulei vegetal, pentru a unge tava
  • ¼ papaya copt mic, fără semințe, tăiat cubulețe
  • 2 buc. de fructul pasiunii, pulpă
  • 1 mango ferm copt, fără semințe, decojit, tăiat cubulețe
  •  350 g ananas, decojit, tăiat cubulețe
  • 2 lingurițe suc de lămâie
  • 30 g  fulgi de nucă de cocos, ușor prăjite
  • 4 albușuri de ou, la temperatura camerei
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 110 g zahăr tos, plus 2 linguri
  • 3 linguri făină de porumb
  • 1 linguriță esență sau extract natural de vanilie

Pentru crema de iaurt cu lămâie:

  • 180 ml de frișcă groasă
  • 60 ml iaurt natural grecesc
  • 1 lingură de zahăr, cernut
  • 1½ linguriță coajă de lămâie rasă fin

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 170°C și unge o tavă cu ulei vegetal Tapetează apoi tava cu hârtie de copt.
  2. Bate albușurile cu mixerul până când se formează o spumă moale. Cu mixerul la viteză medie-mare, adaugă zahărul treptat câte o lingură, amestecând bine după fiecare adăugare, până când amestecul este gros și lucios și zahărul se dizolvă.
  3. Cerne făina de porumb peste amestecul de bezea, adauă vanilia și bate în continuare la viteză mică până se omogenizează.
  4. Întinde amestecul în tavă și netezește suprafața cu o lingură. Coace timp de 12 minute.
  5. Așază o hârtie de copt pe blat și stropește cu cele 2 linguri suplimentare de zahăr tos. Răstoarnă cu grijă rulada pe hârtie și lasă să se răcească (aproximativ 20 de minute).
  6. Între timp, fă crema de iaurt cu lămâie. Pentru aceasta, bate frișca până se formează o spumă moale. Adaugă iaurtul și zahărul pudră și bate până când devin fermă. Adaugă coaja de lămâie.
  7. Când rulada de Pavlova s-a răcit complet, îndepărtează hârtia de copt de deasupra. Întinde uniform cu crema de iaurt cu lămâie.
  8. Așază papaya într-un singur strat peste cremă și apoi pulpa de fructul pasiunii.
  9. Rulează cu grijă Pavlova, apoi înfășoară hârtie de copt în jurul ruloului pentru a da ruloului o formă bună.
  10. Lasă la răcit cel puțin 2 ore.
  11. Pentru a servi, amestecă ananasul cu mango și sucul de lămâie.
  12. Taie rulada în felii și servește cu fructele de ananas și mango și presărată cu fulgi de cocos.

Rulada Pavlova cu mascarpone

Sunt nenumărate variante de ruladă Pavlova, inclusiv cu cremă mascarpone. Iată care sunt ingredientele necesare și cum se prepară!

Ingrediente: 

  • 4 albușuri
  • 1/ 8 linguriță esență de apă de trandafiri (opțional)
  • 1 linguriță făină de porumb, cernută
  • 3/4 cană zahăr tos
  • 1/4 cană fulgi de migdale

Pentru cremă:

  • 200 ml frișcă groasă
  • 200 g mascarpone
  • 1 lingura de zahăr pudră
  • 250 g căpșuni, decojite și tăiate cubulețe, amestecate cu 1 lingură de zahăr și lăsate să stea 5 minute

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180C. Unge și tapetează o tavă de copt cu hârtie de copt, lăsând marginile să atârne peste părți, deoarece bezeaua va crește destul de sus în cuptor.
  2. Bate albușurile până se formează o spumă moale, apoi adaugă esența de apă de trandafiri, făina de porumb și oțetul. Dă mixerul la viteză medie și adaugă treptat zahărul.
  3. Bate la viteză mare timp de aproximativ 5 minute până când bezeaua devine groasă, lucioasă și tare.
  4. Pune bezeaua în tava tapetată și nivelează bine cu un cuțit, apoi presară uniform fulgii de migdale.
  5. Coace la cuptor circa 20 de minute, până migdalele și suprafața bezelei se rumenesc ușor.
  6. Scoate și răcește în tavă timp de 5 minute, apoi întoarce-o pe o bucată curată de hârtie de copt și îndepărtează hârtia de pe bază.
  7. Lasă să se răcească complet.
  8. Pentru cremă, bate frișca până se formează o spumă moale, apoi adaugă zahărul și mascarpone. Bate ușor până se omogenizează.
  9. Întinde crema peste bezea (cu partea de migdale în jos), apoi presară bucățele de căpșuni.
  10. Rulează bezeaua, apoi pune-o într-o folie de aluminiu și strânge bine capetele.
  11. Lasă la frigider timp de 2-4 ore înainte de servire.

Rulada Pavlova cu vanilie

De obicei, majoritatea rețetelor de ruladă Pavlova conțin esență sau extract de vanilie deoarece oferă o aromă deosebită acestui desert. 

Întrebări frecvente despre Rulada Pavlova

Pot face rulada Pavlova în avans?

Rulada Pavlova este un desert delicat și nu trebuie făcută cu prea mult timp în avans, deoarece s-ar putea să nu mai fie atât de crocantă pe cât ar trebui să fie. Cel mai bine este să faci Pavlova în ziua în care va fi servită. Cu toate acestea, poți face bezeaua cu până la două zile înainte de servire.

Pot să folosesc zahăr brun în loc de zahăr alb în meringue?

Da, poți folosi zahăr brun în bezeaua Pavlova. O variantă este să amesteci zahărul brun cu zahărul tos și făina de porumb într-un robot de bucătărie, apoi să amesteci până se combină. Într-un castron separat, bate albușurile și sarea până se formează spumă moale. Adaugă treptat în mixer amestecul de zahăr, bătând până se întărește și devine lucios. Se adaugă apoi vanilia și oțetul.

Așadar, rulada Pavlova este un desert excelent, ușor, dulce și simplu de preparat. Fii creativă la topping și adaugă ingrediente speciale, precum fructe exotice sau ciocolată pentru un desert cu adevărat deosebit.

Citește și: Prăjitură Pavlova cu lămâie, după rețeta faimoasei Nigella Lawson

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Delicious.com.au, Wondercooks.com, Sbs.com.au

Articolul urmator
Prăjitura Kinder Bueno, desertul care te va cuceri
Prăjitura Kinder Bueno, desertul care te va cuceri
Ce fel de cuceritoare esti?
Incepe quiz
Ce fel de cuceritoare esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.