Rețete delicioase
Înapoi la

Rețete delicioase pentru grătar de 1 mai

Rețete delicioase pentru grătar de 1 mai

Roxana R

De 1 mai, surprinde-i pe cei dragi cu rețete inedite de preparate la grătar! Renunță la clasicii mici și la ceafa de porc și oferă-le un meniu delicios, diferit de ce consumă de obicei românii în această zi.

În fiecare an, de 1 mai, rudele și prietenii se adună la un picnic, unde se nimerește. Poate mergeți la pădure, la pescuit, la munte ori rămâneți în oraș, dar ieșiți într-un parc, unde este și loc amenajat pentru picnit. Indiferent ce alegi anul acesta, știi bine că ziua de 1 mai nu are farmec fără un grătar hrănitor și delicios. Totuși, parcă te-ai plictisit să faci în fiecare an aceleași preparate.

Dacă vrei să le oferi celor dragi un meniu deosebit, iată câteva idei de rețete la grătar pe care le poți încerca în 2017!

Rețete pentru grătar de 1 mai

1. Frigărui mixte la grătar

Frigăruile sunt cele mai simple și gustoase preparate la grătar. Combină carnea de pui cu cartofii, astfel încât nici nu vei mai avea nevoie de o garnitură. Iată rețeta pentru 4 porții:

Ingrediente:

- 4 bucăți de piept de pui;

- 500 grame de cartofi;

- 1 legătură de mărar;

- usturoi;

- sare;

- piper;

- ulei de măsline.

Mod de preparare:

  1. Mai întâi trebuie să fierbi cartofii în apă cu sare. Scurge apoi apa și lasă cartofii să se răcească.
  2. Pisează usturoiul, taie mărunt mărarul și adaugă o lingură sau două de ulei de măsline.
  3. Taie și bucățile de pui, amestecă bine totul, apoi unge cu ulei bețele pentru frigărui și înfige-le alternativ în carne și în cartofi. Pune o bucată de carne, un cartof și tot așa.
  4. Pune frigăruile pe grătar, presară condimentele dorite, după gust, și lasă-le pe foc aproximativ 15 minute, până când observi că s-au rumenit ușor.

2. Legume la grătar

legume la gratar

Legumele la grătar pot fi o garnitură delicioasă pentru friptură sau mici, dar pot constitui și un meniu în sine. În plus, dacă ai prieteni vegetarieni, legumele la grătar vor salva situația! Iată cum trebuie să le prepari:

Ingrediente:

- 2 dovlecei;

- 4 roșii;

- 2 vinete;

- 4 cepe;

- ulei de măsline;

- sare.

Mod de preparare:

  1. Spală bine legumele, taie vinetele și dovleceii în felii subțiri și presară puțină sare peste ele.
  2. După aproximativ 15 minute, șterge excesul de apă de pe legume și unge-le cu ulei de măsline pe partea pe care vor sta pe grătar.
  3. După ce le pui pe grătar, unge-le cu ulei și pe partea cealaltă. Ai grijă să întorci legumele de pe o parte pe alta, până când se rumenesc și furculița intră ușor în ele.
  4. Ca să îți fie mai simplu, pune pe grătar mai întâi vinetele și apoi dovleceii. Metoda de preparare este identică.
  5. Apoi, taie roșiile în jumătăți, pune sare peste ele, unge-le cu ulei de măsline și pune-le pe grătar, mai întâi cu partea tăiată în jos. După 3-4 minute trebuie să le întorci pe cealaltă parte.
  6. La final, procedează la fel cu ceapa, pe care o tai rondele groase, de aproximativ 1 cm grosime.

Când servești legumele la grătar, poți presăra deasupra puțină brânză rasă sau să pui alături un sos, după preferințe.

3. Frigărui de creveți la grătar

creveti la gratar

Cu siguranță îi vei impresiona pe cei dragi dacă în loc de friptura de porc vei prepara creveți la grătar. Este un meniu mai ușor de digerat, mai sănătos și la fel de gustos. Iată ingredientele și modul de preparare! 

Ingrediente:

- 500 de grame de creveți decorticați;

- 3 linguri de suc de lămâie;

- 1 lingură de sos de soia;

- 1 lingură de muștar;

- 2 căței de usturoi pisați;

- 1 lingură de zahăr brun;

- 2 lingurițe de pastă de curry.

Mod de preparare:

  1. Într-un vas, amestecă toate ingredientele, iar la final adaugă și creveții. Acoperă vasul cu un capac și lasă la marinat o oră, într-o ladă frigorifică (sau în frigider, dacă ai la dispoziție).
  2. După o oră, pune creveții pe frigărui, iar sosul marinat se pune la fiert timp de câteva minute.
  3. În timp ce sosul fierbe, pune frigăruile cu creveți pe grătar, timp de 3 minute, pe fiecare parte. Trebuie stropiți din când în când cu sosul marinat.

La final, servește frigăruile de creveți alături de sosul astfel obținut.

Iată câteva sugestii de rețete la grătar pe care merită să le încerci de 1 mai! Alege rețeta care te tentează cel mai mult și uimește-ți prietenii cu priceperea ta!

Vezi și 9 rețete delicioase cu halloumi

Surse foto: iStock

Articolul urmator
5 rețete cu faină de orez care nu te îngrașă
5 rețete cu faină de orez care nu te îngrașă
Mai eşti îndrăgostită de iubitul tău? Testul care este mai sincer cu tine decât eşti tu însăți!
Incepe quiz
Mai eşti îndrăgostită de iubitul tău? Testul care este mai sincer cu tine decât eşti tu însăți!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.