Rețete delicioase
Înapoi la

Greșeala pe care o facem cu toții când facem piure, potrivit unui bucătar renumit

Ramona Jurubita

Timp de gătire:
15-30 minute
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fierbere
Greșeala pe care o facem cu toții când facem piure, potrivit unui bucătar renumit

Caracteristici

Piureul de cartofi se numără printre garniturile preferate ale românilor și aproape toată lumea optează pentru această variantă simplă atunci când vine vorba să așeze ceve pe farfurie, lângă o porție de carne fragedă.

Din păcate, mulți oameni se cred bucătari experimentați, deși nu au cunoștințe în domeniul gastronomiei și consideră că modul lor de preparare este singurul corect. Ei bine, piureul de legume se poate găti în mai multe feluri, în funcție de preferințele fiecăruia și nu există o rețetă standard pe care ar trebui să o urmăm. Tu știi care este cea mai mare greșeală pe care o fac unele persoane atunci când decid să gătească piure de cartofi? Poate nu îți dai seama acum, fiindcă s-ar putea să te numeri și tu printre cei mai puțin atenți la detalii.

Apa în care fierb cartofii este foarte importantă, pentru că oferă cremozitate și aromă. Piureul tău va deveni fie prea cleios, fie prea uleios dacă adaugi lapte rece și/sau unt rece peste cartofii fierbinți. Ai două variante pentru a obține o textură cremoasă și fină: ori păstrezi puțin din apa în care au fiert legumele, ori încălzești laptele și adaugi unt - doar dacă el se află la temperatura camerei. De asemenea, acesta ar trebui să fie tăiat în bucățele ca să se poată topi mult mai ușor atunci când intră în contact cu restul ingredientelor calde.

Vei schimba complet modul în care gătești piureul după ce vei afla metoda lui Tyler Florence (51 de ani), bucătar și gazdă a unor emisiuni culinare difuzate pe canalul american Food Network. El are o modalitate specială prin care oferă un plus de gust acestei garnituri. A sugerat gospodinelor să... fiarbă cartofii direct în smântână de gătit (lichidă) în loc de apă ca ei să nu își piardă aroma.

„Cartofii au o mineralitate foarte delicată în profilul lor de aromă, iar când îi gătești în apă și torni acea apă la scurgere, ai extras toată aroma din ei. Deci cum fac eu piureul de cartofi - Pentru că tu oricum îl amesteci la final cu smântână și unt, nu? - O să iau smântâna și untul, le amestec și gătesc cartofii în această compoziție.”, a explicat Tyler Florence.

Să recapitulăm etapele ca totul să meargă perfect în bucătărie:

  • Se spală cartofii ( aproximativ 1 kg);
  • Se curăță de coajă;
  • Se taie în cubulețe potrivite;
  • Se așază în tigaie;
  • Se adaugă smântână lichidă cât să îi acopere;
  • Se pune untul ( 3 linguri);
  • Se adaugă și uleiul de măsline (3 linguri);
  • Se mai pot pune doi - trei căței de usturoi curățați de coajă;
  • Condimentele se aleg după gustul fiecăruia: o linguriță de sare, rozmarin, salvie, cimbru;
  • Se acoperă oala și se lasă să fiarbă la foc mediu, până când cartofii se sfărâmă dacă încerci să îi iei în furculiță (aproximativ 20 de minute).

„Când cartofii sunt gătiți, pun un castron pe blat și o strecurătoare deasupra lui. Răstorn cartofii în strecurătoarea aceea, iar crema va curge imediat în bol. Apoi voi pune cartofii înapoi în oală și voi lua treptat din crema aromată și o voi adăuga peste cartofi în timp ce îi pasez. Aroma este incredibilă, va fi cel mai bun piure de cartofi pe care îl vei gusta vreodată în toată viața ta.", a mai spus bucătarul.

Poți adăuga alte condimente la final, în funcție de preferințe, dar nu uita să așezi piureul lângă friptura care este, până la urmă, preparatul de bază al mesei tale. S-ar putea să îți placă atât de mult și să îl mănânci pe tot chiar înainte de a te așeza la masă.

Trucurile „extrem de simple” folosite de celebrul bucătar Tyler Florence pentru cel mai cremos piure de cartofi

Tyler Florence folosește smântână de gătit fierbinte în loc de lapte și topește untul în ea, apoi adaugă amestecul peste cartofii zdrobiți. De asemenea, el pune și puțin ulei de măsline pentru un plus de savoare. Importantă este starea în care trebuie să se afle aceste ingrediente în timp ce le amesteci.

„Este foarte important să nu puneți smântână rece și unt rece în piureul de legume. Vor intra în contact cu amidonul și vor răci cartofii foarte repede, transformându-i în pastă pentru lipit tapetul. Trebuie să te asiguri că ingredientele sunt fierbinți atunci când le amesteci.”, a atras atenția cheful.

Dacă vrei să fierbi cartofii în apă și să adaugi la final smântâna și untul, le poți încălzi separat într-o tigaie. Dar ce alt secret ar putea avea un bucătar atât de priceput? Ei bine, el cunoaște toate soiurile de cartofi și îi alege pe cei speciali pentru piure.

„Când fac piure de cartofi, am un singur soi pe care îl folosesc și acesta este cartoful Yukon Gold. Este regele tuturor cartofilor din mai multe motive. În plus, face piureul să fie pufos și delicios.”, a spus el.

Se pare că Yukon Gold este dulce, aromat și perfect atât pentru fiert, cât și pentru prăjit sau copt fiindcă nu este atât de bogat în amidon ca restul sortimentelor.

De asemenea, Tyler Florence i-a sfătuit pe oameni să pună cartofii la fiert în apă rece ca să nu își piardă din proprietăți și să se gătească uniform. Trebuie să te asiguri și că i-ai pasat bine, că nu rămân cocoloașe sau că nu ai adăugat prea multă smântână. Excesul de produse lichide vor transforma preparatul într-o supă cremă de cartofi și îl va face să își piardă textura de piure cremos.

Tu cum ai gătit această garnitură până acum? Încearcă să ții cont de sfaturile bucătarului experimentat și gustul obținut cu ajutorul „trucurilor” lui va fi mult mai pregnant.

Citește și: Cartofi carbonara, rețeta fantastic de bună de care nu te saturi niciodată

Surse articol: PopsugarCheatsheetYoutube

Surse foto: iStock

Articolul urmator Află secretul murăturilor perfecte și care sunt greșelile pe care să le eviți în pregătirea lor

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.