Rețete delicioase
Înapoi la

În cât timp se gătește fiecare tip de carne

Ionelia Olteanu

Carnea ocupă un loc fruntaș în topul celor mai consumate alimente din întreaga lume. Este aproape nelipsită de la toate mesele și devine opțiunea preferată atunci când se strânge toată familia la o cină festivă.

Carnea constituie alimentul de bază în multe diete. Este gustoasă, hrănitoare și o excelentă sursă de proteine și alte substanțe nutritive importante. Cu toate acestea, modalitățile diferite prin care aceasta poate fi gătită îi afectează calitatea și reduc beneficiile sănătoase ale acesteia.

carne in tigaie

În primul rând, trebuie luat în considerare tipul de carne pe care dorești să îl gătești, pentru că diferă temperaturile și timpul de preparare. Teoriile privind gătitul cărnii recomandă o temperatură mare la început, apoi din ce în ce mai mică, sau păstrarea unei temperaturi medii, constante.

Iată care este timpul de preparare ideal și temperatura optimă de gătire pentru fiecare tip de carne!

Carnea de vită

tabel gătire carne de vită

Carnea de vită este extrem de apreciată de adevărații carnivori pentru gustul său intens. În funcție de partea care este gătită, se adaptează temperatura și timpul de gătire. Spre exemplu, un file se servește de regulă în sânge, de aceea are nevoie de mai puțin timp de preparare. Temperatura cuptorului trebuie să fie la 165 de grade Celsius. Mușchiul de vită este cel care are nevoie de mai mult timp de gătire, mai exact între 45 și 60 de minute, cu 218 grade Celsius în cuptor. După procesul termic, sunt recomandate 3 minute de odihnă pentru pătrunderea aromei în carne.

Carnea de pasăre

gătire carne de pasăre

Carnea de pasăre este preferată deoarece are mai multe vitamine decât carnea de porc sau de vită. În plus, este foarte accesibilă, atât ca preț, cât și din punctul de vedere al prezenței în magazine. Trebuie acordată o atenție deosebită preparării acesteia pentru a fi fragedă. Găina are nevoie de 176 de grade Celsius la cuptor și între 50 și 60 de minute ca să fie gătită corect. Depinde, bineînțeles, de greutatea acesteia, dar și de vârstă.

Carnea de fazan reprezintă o alternativă sănătoasă la cea de porc, fiind un preparat mai special. Aceasta are nevoie de 60 de minute, în cazul unui fazan de 2 kilograme, la o temperatură de 190 de grade Celsius. O altă variantă este carnea de prepeliță, săracă în colesterol, care este recomandată celor care suferă de diabet. Se gătește timp de 20 de minute, la 218 grade Celsius.

Carnea de miel

gatire carne de miel

Este important ca, în cazul cărnii de miel, aceasta să fie lăsată la temperatura camerei cu 15-30 de minute înainte de a fi gătită, pentru că altfel nu se va găti uniform. Timpul contează foarte mult, indiferent dacă este făcută la cuptor sau la grătar. Pentru pulpă sunt necesare 162 de grade Celsius și maximum 26 de minute/kilogram, iar coasta are nevoie de 20-30 de minute și 190 de grade Celsius la cuptor.

Carnea de porc

tabel gatire carne de porc

Se recomandă consumul moderat de carne de porc, având în vedere conținutul bogat de grăsimi saturate. Gătirea acesteia la cuptor este varianta cea mai bună, deoarece păstrează intacte substanțele nutritive și nu necesită un adaos de grăsime. Pulpa se numără printre cele mai consumate părți ale acestui animal. Foarte multe preparate, mai ales cele de la mesele festive, au la bază pulpa de porc. În general, procesul de gătire necesită un efort mai mare, deoarece este foarte important ca aceasta să nu rămână crudă.

Ce se întâmplă când nu gătești carnea bine

Procesul termic este un element esențial în gătirea cărnii. Aceasta conține bacterii care nu pot fi eliminate decât dacă este gătită în mod corect. În cazul în care carnea nu este preparată în mod corespunzător, există riscul dezvoltării unor germeni precum Salmonella și chiar apariția toxiinfecției. 

Totodată, dacă aceasta este prea bine făcută, se formează o crustă ce conține substanțe nocive, ce pot favoriza apariția tulburărilor gastrointestinale. Este recomandată carnea fără grăsime și curățarea pielii de pe pulpele și pieptul de pui.  

Gătirea cărnii este un proces complex, care necesită atenție, dar care duce la un preparat delicios!

Surse foto: iStock

Articolul urmator Cum se gătește corect fiecare tip de pește?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.