Învață să faci balmoș ca în Ardeal
Cuprins
Balmoșul este un preparat tradițional românesc absolut delicios, făcut din mămăligă, însă nu fiartă în apă, ci într-un fel de zer gras, care poartă numele de „jintuială”. Gustul este unul specific, iar această minunăție culinară, care se face destul de simplu, este adorată în Ardeal și nu numai.
Dacă urmează să primești musafiri și vrei să îi impresionezi cu bucate alese din gastronomia ardelenească, îți recomandăm să înveți să prepari balmoș, care înlocuiește cu succes tradiționala mămăligă!
Rețetă de balmoș ardelenesc
Balmoșul este un preparat care se mănâncă de obicei la țară, unde oamenii au mereu jintuială la îndemână, pentru că se ocupă cu prepararea lactatelor. Ca să faci rost de jintuială, trebuie să faci un drum până la piață și să le ceri câțiva litri celor care vând brânzeturi. Însă ține minte că un balmoș delicios depinde de calitatea jintuielii, așa că nu cumpăra un simplu zer acru, ci exact ingredientul care trebuie. Odată ce vei gusta din minunatul balmoș, nu prea te vei mai putea întoarce la mămăliga simplă, pentru că este mult mai savuros!
În rețeta de mai jos îți oferim ingredientele pentru o cantitate destul de mare de balmoș, dar reține că le poți adapta cu ușurință: cantitatea de mălai trebuie să fie de circa 3 ori mai mică decât cea de jintuială. Astfel, vei putea să îți faci și porții mai mici.
Ingrediente:
- 2 litri de jintuială;
- 650 g mălai;
- sare după gust.
Mod de preparare:
1. Pentru un balmoș ca la carte, ar trebui să prepari totul pe foc de lemne, pentru o aromă deosebită, specifică. Dacă nu ai această posibilitate, poți să faci balmoșul și pe aragaz. Înainte de toate, trebuie să lași jintuiala la acrit două zile, într-un borcan. Apoi, pune-o într-o oală înaltă și las-o pe foc mic 45 de minute, amestecând din când în când ca să nu se prindă. Când începe să iasă spumă la suprafață și dă în clocot, adaugă mălaiul deodată, fără a amesteca.
2. Lasă totul să fiarbă foarte încet, pe foc mic. Dacă nu ai foc de lemne, poți să pui oala pe o plită de fontă. După 30-45 de minute, amestecă viguros în balmoș, pentru a elimina cocoloașele. Apoi lasă balmoșul la foc mic, circa 20 de minute, pentru a se îngroșa. Trebuie să amesteci din când în când, ca să nu se prindă de oală. Atunci când e gata, balmoșul ar trebui să aibă un aspect gras, de la jintuială. Poți să mai adaugi în el brânză sau cașcaval, pentru un plus de aromă. Balmoșul se servește fierbinte, alături de brânzeturi și legume.
Încearcă și tu această rețetă tradițională de balmoș și vei înțelege de ce este un preparat atât de apreciat în Ardeal și în alte zone ale României!
Iată alte două rețete delicioase pe bază de mălai: mămăligă la cuptor și mămăligă cu ciuperci și gorgonzola.