Rețete delicioase
Înapoi la

Lapte de cartofi: cum îl prepari și ce beneficii are?

Lapte de cartofi: cum îl prepari și ce beneficii are?

Redactor Raluca Margean

Asemenea migdalelor, ovăzului și boabelor de soia, cartofii pot fi folosiți pentru obținerea unei băuturi vegetale. Laptele de cartofi reprezintă o alternativă foarte bună la produsele lactate și este foarte apreciat de persoanele vegane și cele cu intoleranță la lactoză. Îți oferim în acest articol mai multe informații utile despre laptele de cartofi, inclusiv cum se prepară, care sunt beneficiile sale pentru sănătate, dar și ce efecte adverse poate avea!

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
1-2 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fără coacere
Calorii:
100
Lapte de cartofi: cum îl prepari și ce beneficii are?

Caracteristici

Lapte de cartofi: mod de preparare

Laptele de cartofi este foarte simplu de făcut și poți să-l pregătești singură, acasă, cu doar câteva ingrediente. Se poate bea ca atare, poate fi consumat cu granola sau poate fi folosit la prepararea budincii de chia sau într-un milkshake vegan. De asemenea, se poate adăuga la supe, dar ai grijă ca aceasta să nu fie prea fierbinte, deoarece laptele de cartofi are tendința de a se coagula în lichide fierbinți.

Îți prezentăm, în continuare, care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a pregăti laptele de cartofi și cum se prepară acesta!

Ingrediente:

  • 1 cartof alb mare
  • 1/4 cană de migdale albite crude, înmuiate timp de 1 oră
  • 2 - 4 linguri de sirop de arțar, miere, agave sau ciocolată
  • 1/2 linguriță de extract pur de vanilie (opțional)
  • 1/4 linguriță de sare
  • 3- 4 căni de apă
  • Săculeț pentru strecurare lapte vegetal

Mod de preparare:

  1. Curăță cartoful, taie-l în bucăți mai mici și fierbe-l până se înmoaie, aproximativ 12 minute.
  2. Scurge cartoful și transferă-l într-un blender, alături de migdale, îndulcitor, sare, extractul de vanilie și apa.
  3. Amestecă bine până la omogenizare, apoi strecoară conținutul printr-un săculeț sau o sită. 
  4. După ce l-ai strecurat, mai adaugă apă, pentru a obține consistența dorită, sau îndulcitor pentru gust.

Cum se păstrează laptele de cartofi?

Laptele de cartofi se va păstra într-un recipient ermetic la frigider până la 3 zile. Înainte de utilizare, se agită bine. Laptele de cartofi nu se congelează, deoarece consistența sa va fi afectată.

Ce beneficii are laptele de cartofi?

Laptele de cartofi este potrivit în special pentru persoanele care au intoleranță la lactoză și cele vegane. Conform nutriționiștilor, această băutură nu conține foarte mulți nutrienți, mai ales dacă este făcut în casă. În ceea ce privește variantele din comerț (care sunt foarte puține deocamdată), acestea sunt îmbunătățite cu vitamine (calciu, vitamina D, riboflavină și acid folic). Totuși, laptele de cartofi oferă mai puține proteine decât laptele de soia sau cel de vacă și, în plus, de obicei, această băutură conține zahăr. 

Pahar cu lapte de cartofi pe o masă

Cu alte cuvinte, laptele de cartofi nu are o valoare nutrițională mare și nici multe beneficii pentru sănătate. Deși cartofii reprezintă o sursă bună de fier, vitamina C, potasiu, fosfor și magneziu, specialiștii consideră că este mai bine să obții acești nutrienți consumând cartoful întreg, decât să bei laptele de cartofi. 

Lapte de cartofi: precauții și efecte adverse

În general, dacă nu ai probleme de sănătate majore, laptele de cartofi nu ar trebui să prezinte motive de îngrijorare, deoarece nu provoacă efecte adverse. Totuși, cartofii conțin niveluri ridicate de carbohidrați simpli, iar dacă sunt consumați în exces, pot fi dăunători, în special pentru persoanele cu diabet sau cele care suferă de obezitate.

De asemenea, persoanele care urmează un tratament cu beta-blocante ar trebui să consume cu moderație cartofi. Beta-blocantele sunt medicamente prescrise pentru bolile de inimă și pot determina creșterea nivelului de potasiu în sânge. Cum și cartofii sunt bogați în potasiu, dacă sunt consumați cu aceste medicamente, pot provoca probleme serioase de sănătate, în special daune renale semnificative.

În ceea ce privește laptele de cartofi din comerț, nutriționiștii atrag atenția că acesta face parte din categoria produselor procesate. Ca și celelalte băuturi vegetale, laptele de cartofi conține aditivi alimentari și ingrediente precum maltodextrina și fosfatul di- și mono-sodic, care sunt foarte procesate și au efecte negative asupra persoanelor cu stomac sensibil și alte consecințe nefaste pentru sănătate. 

Ce gust are laptele de cartofi?

Laptele de cartofi va avea gustul dulceag al ingredientului principal, și anume cartoful. Totuși, băutura va prelua și din aroma îndulcitorului pe care-l adaugi, fie el sirop de arțar, miere sau agave. Pentru un gust deosebit, poți folosi siropul de ciocolată.   

Așadar, dacă ești adepta băuturilor vegetale și vrei să încerci un gust nou, încearcă laptele de cartofi, dar pregătește-l acasă, cu ingrediente sănătoase!

Citește și: Laptele de migdale și beneficiile sale

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Medicalnewstoday.com Thespruceeats.com Eatingwell.com

Articolul urmator
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.