Rețete delicioase
Înapoi la

Legume inghetate pentru iarna

Legume inghetate pentru iarna

Nicoleta Soare

Daca vara te poti bucura de toate legumele in starea lor naturala, odata cu venirea iernii, oferta este mai saraca si, uneori, acele putine legume pe care le gasesti sunt mai scumpe si nu sunt chiar atat de proaspete.

Asa ca solutia este congelarea legumelor. Aproape toate legumele pot fi pastrate in congelator pentru un consum ulterior, dar trebuie sa tii cont de cateva sfaturi pentru pastrarea lor, astfel incat sa te poti bucura de vitaminele si mineralele oferite.

Alege legume proaspete, in plin sezon, si congeleaza-le in scurt timp dupa ce le-ai achizitionat. In felul acesta, te asiguri ca elementele nutritive raman intacte.

  

Cum pregatesti legumele inainte de inghetare pentru iarna 

- Inainte de a te grabi sa le arunci intr-o punga si sa le depozitezi, legumele trebuie spalate bine si curatate.
- Pune legumele crude, pentru cateva minute, in apa clocotita, astfel opresti procesul de coacere. Nu le lasa mai mult de 5 minute, trebuie doar pregatite pentru iarna, nu gatite.

 - Langa apa clocotita, ar trebui sa ai un castron cu apa foarte rece, eventual cu niste gheata, in care sa scufunzi legumele, imediat ce le-ai oparit, asta pentru a opri procesul de gatire.
- Lasa legumele sa se scurga bine si pune-le in pungi pe care le poti inchide cu usurinta.
- Legumele inghetate trebuie puse in mai multe pungi, in cantitati mai mici, ca, atunci cand ai nevoie pentru o mancare, sa folosesti doar necesarul si sa nu fii nevoita sa recongelezi.

  

Procesul de inghetare in functie de fiecare leguma

De exemplu, spanacul se opareste pentru un minut-doua, pentru 3 minute ciupercile, morcovii, fasolea si mazarea verde, pentru 4-5 minute broccoli si conopida, pentru 8 minute porumbul. Atunci cand le ambalezi, legumele trebuie sa aiba cat mai putina apa, deoarece se vor inmuia prea tare la decongelare.

Unele legume pot fi congelate in starea lor naturala, in timp ce altele trebuie gatite la abur sau oparite inainte:

  • Rosiile pot fi puse intregi, spalate si curatate. Din pacate, ele nu vor putea fi consumate, ca atare, in salata, dar vor fi foarte potrivite pentru mancarea gatita. 
  • Dovleceii - se curata, se taie in cubulete si se oparesc timp de 3 minute. Se racesc si se pot pune la congelator pana la 3 luni.
  • Ardeii grasi pot fi pusi intregi sau felii, curatati de seminte, spalati si zvantati. 
  • Morcovii - se curata, se taie rondele sau cubulete, se spala bine, se trec prin apa clocotita pentru 3 minute, in apa foarte rece pentru alte 3 minute si pot fi depozitati in pungi de plastic pentru cel putin 6 luni.
  • Ciupercile - e necesar doar sa le cureti si sa le tai felii, apoi le poti pune direct in pungi, la congelator. Nu e nevoie sa le oparesti, deoarece aduna prea multa apa si isi vor pierde din textura. Uneori ciupercile se pastreaza mai bine in conserve.
  • Mazarea si fasolea verde - se curata, se spala bine, se oparesc pentru 2 minute si pot fi puse in pungi impreuna. Le poti depozita pentru 6 luni in congelator.
  • Conopida si broccoli - le poti combina, alegand buchetele pe care le lasi in apa pentru 10-15 minute, sa elimini impuritatile, se scurg bine, se oparesc pentru 3 minute si se tin in apa rece tot pentru 3 minute, apoi se congeleaza in pungi mici, cat pentru o portie.
  • Vinetele se pastreaza foarte bine daca sunt coapte, curatate si scurse bine înainte de congelare.
  • Verdeata de asemenea poate fi congelata (marar, patrunjel, leustean, busuioc, oregano etc.) - se spala bine, indicat ar fi sa o lasi in apa pentru 10-15 minute, pentru a alunga musculitele, se lasa la scurs, se usuca prin tamponare cu servetele si se taie marunt. Se pune in pungi mici, cat pentru o portie.
  • Zarzavatul pentru ciorba sau diverse combinatii de legume pentru mancarea gatita pot fi pregatite pentru a fi puse direct in mancare: morcovul, telina, pastarnacul si ardeiul gras, mazarea, fasolea verde, porumbul, broccoli si conopida se spala, se usuca si se taie cubulete, apoi se amesteca toate si se lasa sa se elimine apa. Se ambaleaza in pungute sau in folie de aluminiu, in portii mici.
Este indicat ca sertarul pentru legume si fructe congelate sa fie separat de cel cu carne si sa le pastrezi pentru maxim 12 luni.
Articolul urmator
„Mâncarea puturosului" după rețeta Gabrielei Cristea, un preparat rapid și extrem de gustos. Nu o să îți vină să crezi de cât de puține ingrediente ai nevoie!
„Mâncarea puturosului" după rețeta Gabrielei Cristea, un preparat rapid și extrem de gustos. Nu o să îți vină să crezi de cât de puține ingrediente ai nevoie!
Ce accesoriu de iarna ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce accesoriu de iarna ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.