Mancare cu putine calorii de sarbatori? Cu aceste retete se poate!

Mancare cu putine calorii de sarbatori? Cu aceste retete se poate!
Redactor Alexa Galgau
Marţi, 22.12.2015

Cuprins

Stim cu totii ca mancarea de sarbatori este o tentatie careia nu ii putem rezista. Dar ce solutii sunt daca, totusi, nu vrei sa faci excese si sa iti mentii un oarecare echilibru in dieta? In acest caz, trebuie sa inveti cateva retete care, desi sunt delicioase, au mult mai putine calorii decat felurile principale de la mesele de Craciun si Revelion.

Descopera cateva idei de mancare cu putine calorii pentru sarbatori, la care s-ar putea sa apelezi de fiecare data cand vrei sa mananci ceva festiv, dar sanatos in acelasi timp!

Mancare cu putine calorii pentru sarbatori

Salata in culorile Craciunului

Ingrediente (pentru 8 portii):

- 4 maini de salata romaine taiata fasii subtiri;

- 2 capatani de andive, curatate si spalate;

- un bulb de fenicul, taiat felii subtiri;

- cateva ridichi taiate felii subtiri;

- un mar rosu, curatat de samburi si taiat in bucatele mici;

- sare si piper dupa gust;

- 60 ml otet alb;

- 60 ml ulei de masline extravirgin;

- o lingurita de mustar Dijon;

- o ceapa curatata si taiata julienne.

Mod de preparare:

1. Mai intai, vei face sosul de vinegreta: amesteca ceapa, otetul, uleiul, mustarul si condimentele intr-un blender, procesand ingredientele pana obtii o pasta fina. Daca nu ai blender, poti sa tai foarte marunt ceapa si sa amesteci toate ingredientele intr-un castronel, cu ajutorul unei linguri.

2. Pentru a face salata, amesteca toate ingredientele (salata, andive, fenicul, ridichi, mar rosu) intr-un castron mare, apoi adauga sosul peste ele si asezoneaza cu piper. Daca vrei un gust si mai interesant, adauga putina miere la aceasta combinatie!

Calorii: 92 per portie

Tocana de vita in vin rosu

Ingrediente (pentru 10 portii):

- o legatura de frunze de telina;

- ceapa verde;

- cateva fire de patrunjel;

- cimbru;

- ulei de masline;

- 15 felii de bacon taiate fasii;

- 1.5 kg de carne de vita taiata in cubulete mici;

- sare si piper dupa gust;

- 2 cepe mici aurii;

- 3 catei de usturoi;

- 700 g morcovi taiati rondele;

- 2 linguri de pasta de tomate;

- 500 g ciuperci taiate marunt;

- o sticla (750 ml) de vin rosu sec;

- marar;

- coaja de portocala.

Mod de preparare:

1. Preincalzeste cuptorul la 125 de grade Celsius. Incinge o lingura de ulei de masline intr-o oala din fonta cu capac, pe flacara medie. Adauga baconul si gateste-l pana incepe sa devina maroniu, circa doua minute. Pune-l pe o farfurie, peste niste servetele de hartie, care vor absorbi grasimea. 

2. Adauga in aceeasi oala carnea de vita, rand pe rand, nu toata deodata, si las-o pana se rumeneste uniform. Scoate apoi carnea, pune-o intr-un bol mare si asezoneaz-o cu sare si piper.

3. Completeaza cu o lingura de ulei in oala si adauga ceapa si usturoiul maruntite. Gateste mixul pana ceapa devine translucida, circa 3-4 minute. Adauga morcovii si amesteca totul bine, apoi mai lasa oala pe foc cinci minute, pana se inmoaie si acestia. Adauga pasta de tomate, sarea si piperul si mai lasa pe foc pentru cateva minute. Toarna apoi compozitia peste carnea de vita din bol. 

4. Redu focul, mai adauga o lingura de ulei de masline in oala si gateste ciupercile circa 5-7 minute, apoi scoate-le si pune-le deoparte. 

5. Toarna vinul in oala si lasa-l sa fiarba, avand grija sa cureti resturile ramase de la legume, ca sa nu ii dea un gust amarui. Adauga apoi carnea de vita, mixul de morcovi si baconul, alaturi de verdeturile puse intr-un saculet din tifon - frunzele de telina, ceapa verde, patrunjelul si cimbrul. Preseaza bine carnea, astfel incat sa fie acoperita complet de vin.

6. Introdu oala in cuptorul preincalzit si las-o la foc mic, timp de cel putin trei ore, pana carnea devine foarte frageda. Daca se evapora din lichid, adauga apa cat este necesar pentru ca bucatile de carne sa nu ramana neacoperite. In ultimele 15 minute adauga si ciupercile. 

7. Cand mancarea e gata, scoate saculetul cu verdeturi din oala si amesteca mararul cu coaja de portocala, presarand mixul peste tocana inainte de a o servi!

Calorii: 351 per portie

Muschiulet de porc umplut cu mere si praz

Ingrediente (pentru 4 portii):

- 2 linguri de ulei de masline extravirgin;

- un praz intreg taiat marunt;

- un mar dulce, curatat de coaja si taiat marunt;

- o lingurita de cimbru;

- sare si piper dupa gust;

- un kg de muschiulet de porc;

- 2 catei de usturoi;

- 120 ml de brandy de mere;

- 500 ml de cidru de mere;

- 2 lingurite de amidon;

- 2 lingurite de mustar Dijon.

Mod de preparare:

1. Preincalzeste cuptorul la 220 de grade Celsius. Incinge o lingura de ulei intr-o tigaie mare, pe foc mediu. Adauga prazul si amesteca pana se inmoaie, circa trei minute. Adauga apoi merele, cimbrul, sarea si piperul si lasa totul pe foc circa doua minute, amestecand din cand in cand. Scoate mixul din tigaie si pune-l intr-un castron mare.

2. Acum va trebui sa tai muschiuletul de porc in lungime. Pune-l pe o bucata de lemn si tine cutitul paralel cu aceasta, facand o sectiune cu lama acestuia fix in centrul carnii, insa opreste-te inainte sa o tai complet. Acopera carnea cu folie alimentara si bate-o cu ciocanul pentru snitele, pana ajunge la o grosime de un cm. 

3. Toarna mixul de mere in centrul bucatii de carne, lasand de jur imprejur o margine de circa doi centimetri. Formeaza o rulada si leag-o bine cu sfoara, astfel incat sa nu se desfaca. Unge cu putin ulei preparatul si asezoneaza-l cu sare si piper.

4. Incinge o lingura de ulei intr-o tigaie, apoi rumeneste carnea pe fiecare parte, cate doua minute. Pune carnea pe o hartie de copt apoi introdu-o la cuptor. Ca sa stii timpul de preparare, este indicat sa folosesti un termometru pentru carne, astfel incat sa aiba in interior circa 70 de grade Celsius (circa 15 minute, daca nu ai termometru). Lasa rulada sa se raceasca cinci minute pe o planseta de lemn.

5. Cat timp se raceste carnea, prepara sosul. Zdrobeste usturoiul cu partea plata a unui cutit. Adauga-l intr-o tigaie cu putin ulei, pe flacara medie spre mare. Adauga brandy-ul de mere, putin cimbru si lasa totul sa se gateasca circa un minut, apoi pune cidrul de mere si amidonul si asteapta pana da in clocot, amestecand din cand in cand, pana se ingroasa sosul, circa 8-10 minute. Dupa ce iei sosul de pe foc, scoate usturoiul, ca sa nu prinda un gust amar. La sfarsit se adauga mustarul si zeama scursa pe hartia de copt pe care s-a facut carnea. Friptura cu praz se serveste cu acest sos. 

Calorii: 366 per portie

Incearca una dintre retetele de mancare cu putine calorii de mai sus si vei vedea ca nu trebuie neaparat sa te ingrasi de sarbatori!

Sursa retete: eatingwell.com

Vezi si
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Raluca Margean | Marţi, 22.12.2015
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Raluca Margean | Marţi, 22.12.2015
Articolul urmator »
Mâncare indiană: beneficii și idei de preparate
Mâncare indiană: beneficii și idei de preparate
Raluca Margean | Miercuri, 06.03.2024
Incepe quiz
Ce tip de mancare te defineste?
Ce tip de mancare te defineste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cele mai bune rețete cu flori de salcâm
Raluca Margean | Joi, 23.05.2024
Cușcuș: beneficii și idei de rețete
Raluca Margean | Duminică, 16.06.2024

Ne găsești pe