Martha Stewart ne învață cum să facem cei mai buni cartofi copți

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Martha Stewart ne învață cum să facem cei mai buni cartofi copți
Lorena Pintilie
Duminică, 16.02.2025

Dacă ai întreba 10 români care este preparatul pe care îl gătesc cel mai des, suntem siguri că cel puțin 8 dintre ei ar aduce în discuție cartoful. Prăjiți, fierți, piure, în salată, chipsuri sau la cuptor, cartofii sunt un ingredient cheie în bucătăria românească și nu numai. Aparent, foarte populari sunt și în America, drept dovadă stau miile de rețete pe care le poți găsi în online în care cartoful este protagonist.

Martha Stewart, o femeie de afaceri din SUA, cunoscută pentru experiența gastronomică, a publicat pe pagina sa de Instagram o rețetă în care în prim plan se află, după cum te așteptai, leguma vedetă despre care vom vorbi. Ești curios/curioasă despre ce este vorba? Urmărește fidel pașii Marthei și te asigurăm că nu îți va părea rău.

Caracteristici

După cum spuneam, cartoful este un ingredient nelipsit din bucătăriile de pretutindeni. Tocmai versatilitatea gustului și adaptabilitatea texturii îl ajută să se integreze perfect în orice fel de preparat. Fie că e vorba de un main course sau de un desert, tuberculii pot fi folosiți în aproape orice stil de mâncare. Dar, de obicei, oamenii preferă să gătească repetitiv aceleași rețete pe care le-au mai făcut sau pe care le-au mai gustat în trecut.

Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici

Dar, oare, nu te-ai plictisit de același cartof prăjit pus pe post de garnitură în farfurie sau de piureul fad adăugat lângă o bucată de carne suculentă? Ei bine, bănuim că răspunsul este da. Tocmai de aceea îți punem la dispoziție rețeta minune a Marthei Stewart, care a uimit mii de bucătari din jurul lumii și care a făcut furori printre gospodine.

În rețeta sa originală, Martha folosește cartofi Yukon gold, un soi foarte răspândit în jurul lumii, cunoscut pentru coaja netedă și interiorul galben și ideal pentru salate, coacere la cuptor sau fierbere, grație texturii cremoase. Potrivit femeii de afaceri, datorită cojii lor subțiri și aromate și a conținutului scăzut de amidon, acești cartofi sunt ideali pentru a fi mâncați cu tot cu coajă. După ce a explicat de ce cartoful Yukon este cea mai bună alegere, Martha a trecut repede la primii pași ai rețetei sale.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Martha Stewart (@marthastewart48)

Cum să faci cei mai buni cartofi la cuptor

Pentru început, alege cartofi aproximativ de mărimea pumnului drept, căci dacă sunt prea mici există posibilitatea să se ardă, iar dacă sunt prea mari, să rămână cruzi în interior. Spală-i bine și înțeapă-i cu ajutorul unei furculițe. Adaugă puțin unt topit într-un bol și amestecă-l cu un praf de sare și foarte puțin piper. Apoi include cartofii la cuptorul preîncins la 165 de grade Celsius. Încearcă să așezi tava pe treapta mijlocie a cuptorului, astfel încât temperatura să pătrundă atât din partea superioară, cât și din cea inferioară. Lasă-i să se coacă pentru 90 de minute fără să deschizi ușa cuptorului, astfel încât temperatura să rămână constantă pe tot parcursul procesului de gătire.

După ce au trecut cele 90 de minute, vei descoperi o tavă plină cu cartofi bine rumeniți, cu o coajă foarte crocantă, de un maro deschis. Nu te speria! Nu sunt arși, ci doar foarte copți. Așază tuberculii pe o planșetă (farfurie, platou, tocător), cât încă sunt fierbinți, și străpunge-i ușor cu vârful unui cuțit. Din cauza cojii crocante și a interiorului pufos, de îndată ce vei atinge cartoful cu cuțitul, acesta va pocni, eliberând miezul spre exterior.

Cartofi dulci la cuptor: cea mai bună rețetă

Acum urmează partea cea mai hazlie, căci nu există nicio regulă în ceea ce privește condimentul adăugat înainte de a fi serviți. Lasă-ți preferințele să preia frâiele! Poți să îi lași simpli, adăugând doar puțină sare și paprika, sau experimentează cu sosuri, cum ar fi cele din smântână, roșii sau pesto, așa cum a procedat și Martha Stewart. Sau poate îți surâde ideea de a adăuga câteva bucăți de bacon bine prăjite lângă vedeta farfuriei. Sincer, alegerea ține doar de tine!

Partea cea mai bună din această rețetă, pe lângă interiorul cremos și dulceag al cartofilor Yukon gold, este chiar coaja tuberculilor, care este crocantă, dulce și extrem de aromată.

Ceva atât de simplu poate să îți dea lumea peste cap dacă folosești soiul potrivit pentru acest tip de preparat. De asemenea, coacerea lentă și îndelungată aduce un plus de gust produsului final, care, după spusele celor ce l-au pregătit, este incredibil de bun.

Așa că, acum că știi ce rol important joacă soiul cartofului în metoda preparării, suntem siguri că vei avea numai experiențe gastronomice aflate pe culmile gustului desăvârșit. Spor la gătit și poftă bună!

Vezi si
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Andreea Baluteanu | Duminică, 16.02.2025
3 rețete cu cartofi dulci pe care să le încerci
3 rețete cu cartofi dulci pe care să le încerci
Raluca Margean | Duminică, 16.02.2025

Surse foto: Freepik, Instagram - @marthastewart48 (Martha Stewart)

Surse articol: The Kitchn

Articolul urmator »
Ardei umpluți cu varză: cea mai bună rețetă de murături
Ardei umpluți cu varză: cea mai bună rețetă de murături
Andreea Baluteanu | Marţi, 11.06.2024
Incepe quiz
Vrei să știi cum va arăta viața ta peste 10 ani? Fă testul acesta și afli răspunsul în mai puțin de 1 minut!
Vrei să știi cum va arăta viața ta peste 10 ani? Fă testul acesta și afli răspunsul în mai puțin de 1 minut!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Maioneză la blender: cea mai rapidă rețetă
Raluca Margean | Luni, 24.06.2024
Macrou la cuptor cu lămâie: cea mai bună rețetă
Raluca Margean | Duminică, 08.12.2024

Ne găsești pe

top 5 divahair.ro - culinar

  1. Risipa alimentară: ce efecte are și cum o poți combate (791 vizite)