Rețete delicioase
Înapoi la

Orez lipicios: cum îl poți prepara

Orez lipicios: cum îl poți prepara

Redactor Raluca Margean

Orezul lipicios este un ingredient versatil, folosit în multe preparate asiatice, inclusiv deserturi. Este un pic mai dulce decât orezul obișnuit, are o textură gumată și se găsește atât sub formă de bob lung, cât și scurt. Află cum se prepară orezul lipicios și descoperă cele mai bune rețete cu acest ingredient delicios!

Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Fierbere
Calorii:
500
Orez lipicios: cum îl poți prepara

Caracteristici

Ce înseamnă orez lipicios?

Orezul conține două tipuri de amidon: amiloză și amilopectină, care au un rol important în determinarea texturii preparatului finit.

Orezul lipicios are o cantitate neobișnuit de mare de amilopectină și are un conținut foarte scăzut de amiloză, ceea ce face ca boabele să se lipească împreună atunci când sunt gătite. Este similar cu orezul sushi, dar semnificativ mai lipicios.

Originar din Asia de Sud-Est și Est, orezul lipicios mai este cunoscut și sub denumirea de orez dulce, datorită gustului său. În ceea ce privește valoarea nutrițională, orezul lipicios are un conținut foarte scăzut de grăsimi (aproape deloc) și are, de asemenea, o mulțime de vitamine și minerale esențiale. În plus, este foarte bogat în fibre, care pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și nu conține gluten.

Ce fel de orez folosești pentru orezul lipicios?

Există mai multe tipuri de orez lipicios, și anume:

  • Orez lipicios negru sau violet
  • Orez lipicios japonez cu bob scurt
  • Orez lipicios thailandez cu bob lung, cu un parfum floral (orez jasmine)

În funcție de felul de mâncare preparat, poți folosi un anumit tip de orez lipicios. De exemplu, dacă faci un orez cu sos de mango și nucă de cocos, cel mai potrivit este orezul lipicios thailandez. Pentru mochi, cel recomandat este orezul lipicios japonez. Orezul negru este folosit de obicei în mâncăruri de tip stir-fry, dar poate fi savurat și simplu, ca garnitură la pește, carne de pasăre sau porc.

Cum pregătești orezul lipicios?

Boluri de mâncare cu carne, legume și orez
Sursa foto: Pexels.com

Înainte de a găti orezul lipicios, el trebuie înmuiat peste noapte într-un castron cu apă rece (acoperit). Acest lucru oferă orezului o textură mai moale. Poți lăsa orezul și mai puțin timp, dar o perioadă mai lungă de înmuiere va da orezului mai multă aromă. În general, raportul de orez-apă este de 2 căni de orez la 3 1/2 căni de apă.

Scurge a doua zi orezul, folosind o strecurătoare pentru a îndepărta excesul de apă.

Orez lipicios la aburi

Cel mai bun mod de a găti orezul lipicios este la aburi. Iată cum trebuie procedat:

  1. Tapetează un vas de aburi cu pergament antiaderent (acest lucru împiedică lipirea orezului de metal).
  2. Umple o tigaie mare cu apă de 3 cm adâncime. Așază vasul cu aburi bine fixat deasupra, apoi adu la fierbere.
  3. Pune orezul în vasul cu abur și gătește, acoperit, timp de 35-45 de minute sau până devine lipicios și fraged.

Poți adăuga diverse ierburi aromatice, precum:

Frunze de kaffir lime - se introduc în orez atunci când este la aburi pentru a oferi o aromă delicioasă, proaspătă parfumată, care funcționează bine cu un curry verde thailandez.

Nucă de cocos - nuca de cocos proaspăt rasă adaugă o dulceață orezului și funcționează bine cu mâncăruri mai condimentate. Pentru o variantă mai dulce a orezului lipicios, poți face un amestec cremos de nucă de cocos și zahăr, apoi adaugă în orezul fiert și amestecă bine.

Iarbă de lămâie (lemongrass) - aceasta se adaugă înainte de a prepara orezul la abur.

Orez lipicios pe aragaz

Dacă vrei să-l gătești pe aragaz, pune oala cu orez și apă la foc mare și lasă să dea în clocot. Redu focul, acoperă oala parțial cu un capac și fierbe timp de 10 minute sau mai mult, până ce toată apa a fost absorbită.

Orez lipicios în oala cu presiune

După ce ai spălat bine orezul, îl pui într-un vas din oțel inoxidabil și torni apă rece atât cât să se acopere bine tot orezul. Pui vasul în oala cu presiune, blochezi capacul în poziție și setezi timpul de gătire la 12 minute. Lasă apoi să se elibereze presiunea natural timp de 5 minute, apoi eliberează rapid presiunea rămasă.

Sfaturi pentru un orez lipicios perfect

Păstrează orezul acoperit cu o bucată umedă de pergament după ce l-ai fiert. Imediat ce orezul atinge temperatura camerei, va începe să se întărească și nu va mai fi la fel de gustos. Este important să consumi orezul cald, deoarece când se răcește, este mai greu de digerat.

Când pui orezul în farfurii, udă lingura de servire, pentru ca orezul să se desprindă ușor de pe ea.

Cele mai bune rețete de orez lipicios

Există foarte multe rețete cu orez lipicios, noi îți recomandăm care ne-au cucerit cu gustul și aroma lor deosebită.

1. Carne de vită în sos de fasole neagră

Această rețetă este ideală pentru întreaga familie. Se consumă cu orez lipicios ca și garnitură și poate fi preparată în doar 30 de minute.  

Boluri separate cu vită în sos de legume și orez lipicios
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 2 x 250 g crupă de vită
  • 1 lingură de făină de porumb
  • 2 linguri ulei de susan
  • 1 ceapă albă mare, tăiată în felii subțiri
  • 1 ardei roșu, fără sâmburi și feliat
  • 1 ardei verde, fără sâmburi și feliat
  • 2 căței de usturoi grași, tocați mărunt
  • 1 bucată de ghimbir de mărimea unui deget mare, decojit și ras
  • 1-2 ardei iute roșii, tăiați mărunt
  • 5 linguri sos de fasole neagră
  • 1 lingură oțet de vin de orez
  • 2 linguri de zahăr
  • orez lipicios
  • frunze de coriandru, de servit (opțional)

Mod de preparare:

  1. Îndepărtează stratul gros de grăsime, apoi taie carnea în fâșii lungi de 1 cm grosime. Amestec-o cu făina de porumb și condimente.
  2. Încinge uleiul într-o tigaie mare sau wok la foc mare, apoi adaugă friptura, prăjind timp de 3-5 minute sau până când devine aurie pe exterior.
  3. Scoate-o apoi din tigaie și transfer-o pe o farfurie.
  4. Adaugă ceapa și ardeii în tigaie și prăjește timp de 6-7 minute sau până când începe să se înmoaie.
  5. Adaugă usturoiul, ghimbirul și ardeiul iute și mai lasă pe foc încă un minut.
  6. Pune carnea de vită în tigaie și adaugă sosul de fasole neagră, oțetul de vin de orez, zahărul și 2 linguri de apă. Lasă până începe să fiarbă, apoi ia tigaia de pe foc.
  7. Servește carnea cu sosul alături de orez lipicios și pune deasupra coriandru (opțional).

2. Orez lipicios cu mango și fructul pasiunii

Acest preparat este foarte popular în Thailanda, datorită prospețimii și gustului său deosebit de bun.

Farfurie albă cu orez lipicios și sos de mango
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente pentru orez:

  • 250 g orez lipicios thailandez
  • 225 ml lapte de cocos neîndulcit
  • 85g-100g zahăr tos auriu
  • Zeama de la 1 lămâie

Ingrediente pentru sos:

  • 1 mango copt, decojit, cu sâmbure și tocat
  • suc de la 1 portocală
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 50 g zahăr tos auriu

Ingrediente pentru decor:

  • 1-2 mango coapte, decojite, tăiate la jumătate și feliate foarte subțiri
  • 3 buc fructul pasiunii, tăiate la jumătate
  • frunze mici de mentă
  • coaja de la 1 lămâie, tăiată fâșii julienne

Mod de preparare:

  1. Cu o zi înainte, spală orezul în multă apă rece, apoi scurge-l și pune-l într-un castron. Toarnă peste el suficientă apă rece pentru a-l acoperi, apoi lasă-l așa peste noapte.
  2. Pentru a face sosul de mango, amestecă pulpa de mango cu sucul de portocale, sucul de lămâie și zahărul. Trece-l apoi printr-o sită fină.
  3. Separat, scurge orezul și gătește-l apoi la abur timp de 25-30 de minute.
  4. Fierbe laptele de cocos cu 85 g de zahăr timp de 1 min. Toarnă zeama de lămâie, amestecă cu orezul aburit, apoi lasă-l acoperit, timp de 5 minute. Orezul trebuie să aibă o consistență groasă, cremoasă.
  5. Pentru fiecare porție, așază 1/6 din orezul lipicios, în formă circulară, în mijlocul unei farfurii mari.
  6. Adaugă puțin sos de mango  în jurul orezului, apoi pune câteva felii de mango pe sos și câteva peste orez. Stropește  cu o puțină coajă de lămâie, semințe și suc de fructul pasiunii.
  7. Decorează pe deasupra cu câteva frunze de mentă și servește separat cu sosul de mango rămas.

3. Pui teriyaki

Foarte simplu și rapid de făcut, acest preparat este ideal atunci când ești grăbită, dar îți dorești totuși, ceva foarte bun.

Pui teriyaki și garnitură din orez
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 2 linguri ulei de susan prăjit
  • 6 pulpe de pui fără piele și dezosate, feliate
  • 2 căței mari de usturoi, zdrobiți
  • 1 bucată de ghimbir de mărimea degetului mare, ras
  • 50 g miere
  • 30 ml sos de soia
  • 1 lingură oțet de vin de orez
  • 1 lingură de semințe de susan, pentru servit
  • 4 cepe verzi mărunțite
  • orez lipicios, ca și garnitură

Mod de preparare:

  1. Încinge uleiul într-o tigaie antiaderentă la foc mediu. Adaugă puiul și prăjește timp de 7 minute sau până când devine auriu.
  2. Adaugă usturoiul și ghimbirul și mai prăjește 2 minute.
  3. Adaugă apoi mierea, sosul de soia, oțetul și 100 ml apă. Adu amestecul la fierbere și gătește 2 - 5 minute la foc mediu, până când puiul devine lipicios și este acoperit cu un sos gros.
  4. Presară deasupra ceapa verde și semințele de susan, apoi servește puiul cu orezul lipicios gătit la aburi.

4. Piept de rață cu orez lipicios și ananas

Sănătoasă și delicioasă, acest preparat este plin de culoare și extrem de aromat.

Farfurie cu mâncare de rață și orez
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 2 buc de piept de rață, fără piele
  • 1 lingură pastă de curry roșu thailandez
  • coaja și sucul de la 1 lămâie, plus felii suplimentare pentru servire
  • 140 g orez lipicios jasmine
  • 125 ml lapte de cocos
  • 140 g mazăre congelată
  • 50 g  boabe de fasole
  • ½ ceapă roșie, tăiată cubulețe
  • 100 g ananas proaspăt, tăiat cubulețe
  • 1 ardei iute roșu, fără sâmburi și tocat mărunt
  • ¼ legătură mică de coriandru, cu tulpinile tocate mărunt și frunze tăiate grosier

Mod de preparare:

  1. Înfășoară pieptul de rață cu folie alimentară și folosește un sucitor pentru a bate carnea până când are o grosime de 0,5 cm.
  2. Pune pieptul într-un bol și freacă-l cu un amestec din pasta de curry, coaja și sucul de lămâie.
  3. Lasă la marinat la temperatura camerei timp de 20 de minute.
  4. Între timp, pune orezul într-o cratiță mică cu puțină sare și toarnă peste laptele de cocos cu 150 ml apă.
  5. Adu la fiert, apoi acoperă cratița, redu focul și gătește 5 minute.
  6. Adaugă mazărea, apoi acoperă, stinge focul și mai lasă încă 10 minute, până când tot lichidul este absorbit.
  7. Pune într-o strecurătoare boabele de fasole și ceapa roșie și toarnă peste apă clocotită.
  8. Amestecă fasolea și ceapa în orezul cu ananasul, ardeiul iute și tulpinile de coriandru. Adaugă puțină sare și pune capacul pentru a se menține cald.
  9. Încinge o tigaie și gătește rața timp de 1-2 minute pe fiecare parte.
  10. Taie rața felii și servește cu orezul lipicios.

Așadar, atunci când îți dorești o garnitură delicioasă și bogată în nutrienți, cea mai bună alegere este orezul lipicios! Are un gust și o textură deosebită și poate fi combinat cu multe feluri de mâncare.

Citește și: 14 retete cu piept de pui delicioase și rapide

Surse foto: Pexels.com, iStock.com

Surse articol: bbcgoodfood.com

Articolul urmator
Mari, fragede și pufoase ca un nor! Cum să faci gogoși care ți se topesc în gură după rețeta lui Sorin Bontea
Mari, fragede și pufoase ca un nor! Cum să faci gogoși care ți se topesc în gură după rețeta lui Sorin Bontea
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.