Rețete delicioase
Înapoi la

Cum sa faci o pita greceasca delicioasa de post

Cum sa faci o pita greceasca delicioasa de post

Redactor Alexa Galgau

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Cum sa faci o pita greceasca delicioasa de post

Caracteristici

Indiferent ca ai fost sau nu in vizita prin minunata Grecie, cu siguranta ai mancat si tu macar o data unul dintre preparatele cele mai indragite ale acestei nati: gyros. Pentru a savura acest fel delicios si la tine acasa, trebuie sa stii in primul rand reteta pentru pita greceasca, pe care o poti gasi mai jos!

Pita greceasca: un deliciu cu care sa inlocuiesti painea

Timp de preparare: 2 ore

Timp de gatire: 30 de minute

Portii: 6

Ingrediente:

- 1 pliculet de drojdie uscata;

- o jumatate de lingurita de sare;

- o lingurita de zahar;

- 480 gr de faina alba;

- 300 ml de apa;

- o lingura de ulei de masline.

Mod de preparare:

1. Amesteca drojdia si zaharul intr-un pahar, apoi adauga peste mix 100 ml apa calduta si lasa compozitia sa stea deoparte timp de 10 minute, pentru a fermenta. 

2. Dizolva sarea in apa ramasa.

3. Pune faina intr-un vas mare si realizeaza o adancitura in centrul acesteia, turnand apoi apa cu drojdie si apa cu sare in ea. Amesteca aluatul cu mainile. In functie de tipul de faina, este posibil sa ai nevoie de mai multa sau mai putina apa. Daca aluatul iese prea moale, mai adauga putina faina, pana nu se mai lipeste de deget.

4. "Loveste" aluatul cu pumnii pana cand acesta devine maleabil si fin.

5. Toarna uleiul de masline peste aluat si reia miscarile din pasul anterior, pana cand uleiul este absorbit complet de aluat.

6. Realizeaza o sfera din aluat si lasa-l intr-un vas acoperit, preferabil in soare. Trebuie sa stea astfel cel putin 1-2 ore pentru a-si dubla volumul. 

7. Ia aluatul si preseaza-l din nou cu pumnii timp de cateva minute. 

8. Preincalzeste cuptorul la 170 de grade Celsius, apoi taie bucati din aluat de marimea unui ou sau mai mari, in functie de cat de mare vrei sa fie fiecare bucata de pita greceasca. Folosindu-te de palme, realizeaza sfere din aluat, apoi preseaza-le pe o suprafata data cu faina pana au o grosime de 0.5 cm. 

9. Pune cate 2-3 pite pe hartie de copt unsa cu putin ulei si lasa-le la cuptor circa 6 minute, intorcandu-le pe partea cealalta la jumatatea timpului. 

10. Cand sunt gata, inveleste pitele intr-un prosop uscat pana cand se racesc, apoi depoziteaza-le in pungi de plastic vidate, pentru a nu se usca. Cand esti gata sa le savurezi, incinge niste ulei intr-o tigaie, apoi rumeneste-le cate putin pe fiecare parte, pana cand devin aurii. 

Pofta buna!

Cu aceasta reteta de pita greceasca nu ai cum sa dai gres daca vrei sa incerci ceva nou la masa, dar nu ai timp de retete complexe, ci vrei ceva simplu si gustos. 

Daca tot suntem la capitolul mancare greceasca, incearca aceste doua retete delicioase: lasagna greceasca si ciorba de pasare greceasca !

Articolul urmator
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Ce fel de femeie ești, în funcție de cum faci curățenie
Incepe quiz
Ce fel de femeie ești, în funcție de cum faci curățenie

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.9 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.