Rețete delicioase
Înapoi la

Rețete de prăjituri delicioase din Ardeal

Rețete de prăjituri delicioase din Ardeal

Redactor Andreea Baluteanu

Sorin Vlad

Articol revizuit de Sorin Vlad

Specialitate
Blogger culinar
Despre
Sunt blogger culinar din 2015. Bucataria pentru mine este o pasiune si este locul in care ma retrag dupa o zi grea la munca. Este posibil ca si pregatirea mea de chimist sa fi facut apropierea mai usoara de gastronomie, fiindca in mare parte...
Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețete de prăjituri delicioase din Ardeal

Caracteristici

O călătorie culinară prin țară este tot ce avem poftă acum! Cu caracteristici dictate de condițiile evoluției istorice, rețetele de dulciuri apetisante, care ne lasă gura apă, de pe teritoriul țării noastre, diferă de la regiune la regiune.

Am adunat pentru tine câteva rețete de prăjituri delicioase din Ardeal! Descoperă gusturile unice, cu totul și cu totul speciale, în rândurile de mai jos!

Prăjituri simple din Ardeal: gata mai repede decât ai crede

Când vine vorba despre prăjiturile delicioase din Ardeal, recunoaștem că gustul primează și că nu ne-ar deranja să petrecem ore nenumărate în bucătărie ca să obținem asemenea minunăţii. Cu toate acestea, ideea unei prăjituri simple e mai îmbietoare ca oricând.

prajitra cu visine

Începem cu o rețetă de prăjitură cu vișine care, deși nu „e inventată” în Ardeal, parcă nu e niciunde mai gustoasă ca pe aceste tărâmuri!

Ingrediente:

  • -  4 ouă,
  • - 150 g zahăr,
  • - 100 ml ulei,
  • - 1 plic praf de copt,
  • - 180 gr făină,
  • - 2 plicuri zahăr vanilat,
  • - 200 g vișine (fără sâmburi) și un praf de sare.

Modalitate de preparare:

  1. Începe prin a bate albușurile spumă, fără să uiți să adaugi și praful de sare.
  2. Încorporează și zahărul în mixul de albușuri, puțin câte puțin.
  3. Adaugă gălbenușurile, făina, praful de copt, zahărul vanilat și uleiul.
  4. Apucă-te să amesteci până ce obții un amestec omogen, care abia așteaptă vișinele.
  5. Toarnă compoziția într-o tavă pe care ai tapetat-o în prealabil cu hârtie de copt.
  6. Adaugă vișinele, visând deja la această mândrețe de rețetă de prăjitură delicioasă din Ardeal.
  7. Pune la cuptor, timp de aproximativ 30 de minute.
  8. Să te bucuri!

Prăjitura Cocomac

Cu toate că acum „trișăm” puțin, deoarece prăjitura Cocomac este de fapt pregătită în Banat, ea apare și pe mesele din Ardeal. Iată cum să o pregătești!

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 8 albușuri;
  • 200g de zahăr;
  • 2 linguri de făină;
  • 1 praf copt;
  • 50 g mac;
  • 150 g nucă de cocos.

Pentru foaia Doboș:

  • albușurile de la 2 ouă;
  • 2 linguri de apă;
  • 4 linguri de zahăr;
  • 4 linguri de făină.

Pentru cremă:

  • - 8 gălbenuşuri,
  • - 300 g zahăr,
  • - 2 lg ness,
  • - 150 ml lapte,
  • - 300 g unt

Modalitate de preparare:

  1. Începe prin a bate albușurile spumă pentru blat.
  2. Integrează celelalte ingrediente în blat și toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
  3. Ține la cuptor până ce blatul trece testul scobitorii.
  4. Între timp, bate albușurile spumă și pentru foaia Doboș, apoi adaugă restul ingredientelor.
  5. După ce blatul e gata, pune și foaia Doboș la copt, dar cu o altă hârtie cerată.
  6. Ca să prepari crema, topește nesul într-o lingură de apă fierbinte.
  7. Mixează nesul cu gălbenușurile și zahărul.
  8. Adaugă laptele și amestecă la bain-marie.
  9. După ce crema se răcește, încorporează lingură cu lingură în untul pe care l-ai frecat spumă.
  10. Ca să pregătești prăjitura, așează blatul, o jumătate din cantitatea de cremă, foaia Doboș, restul de cremă și decorează cu ciocolată rasă.

Prăjituri românești: Prăjitura Cremes

Prăjiturii Cremșnit i se spune Cremes în Banat și în Ardeal, dar ce mai contează? Important e gustul pe care îl are, și acesta e desăvârșit!

cremsnit

Sursa foto: Instagram

Ingrediente:

  • - 1 pachet foietaj
  •  - 8 ouă
  • -  300 g zahăr
  • - 1L + 100 ml lapte
  •  - 100 g făină
  •  - 2 linguri amidon
  • - 2 pliculeţe zahăr pudră
  • - esenţă vanilie
  • - 200 ml frişcă

Modalitate de prepare:

  1. Ca să prepari una dintre cele mai bune prăjituri delicioase din Ardeal, începe cu pregătirea foilor. Împarte pachetul de foietaj în două și întinde fiecare folie cât mai bine.
  2. Pune prima foaie de Cremes la cuptor, crestând cu furculiță ca nu cumva să crească prea mult.
  3. După ce foietajul s-a rumenit, continuă cu a doua foaie, pe care crestezi de data aceasta pătrate mari, ce vor sublinia forma prăjiturilor Cremes.
  4. Scoate și a doua foaie de Cremes, după ce este gata.
  5. E timpul pentru cremă. Freacă gălbenușurile cu 150 grame de zahăr. Adaugă amidonul, făina și 100 de ml de lapte.
  6. Bate albușurile cu praful de sare și include restul de zahăr.
  7. Pune litrul de lapte la fiert alături de zahărul vanilat.
  8. Laptele fierbe? Ia un polonic din cantitate și toarnă peste gălbenușuri, amestecând cât poți de energic.
  9. Repetă până ce crema are aceeași temperatură ca laptele. Apoi, poți turna mixul de gălbenușuri direct peste lapte.
  10. Continuă să amesteci la foc mediu până ce obții o cremă închegată.
  11. Încorporează albușurile și lasă crema să se răcească.
  12. Este timpul să incluzi și frișca bine bătută.
  13. Pune crema peste prima foaie de Cremes și apoi acoperă cu a doua foaie.
  14. Ține la frigider timp de 3-4 ore și bucură-te de gustul wow!

Rețete de prăjituri din Ardeal de Crăciun: gust divin, de sărbătoare

Nu știi cu ce să îl aștepți pe Moș Crăciun? Noi îți propunem o rețetă de ișler sau ischler, pregătită în Banat și Ardeal și inspirată de un desert austro-ungar. Prăjitura e vedetă în cofetăriile din Brașov!

Ingrediente:

Aluat:

  • 140 g unt
  • 140 g făină
  • 70 g zahăr praf
  • 70 g nuci măcinate

Cremă:

  • 2 ouă
  • 90 g zahăr praf
  • 50 g ciocolată menaj
  • 1 lingură lapte
  • 1 linguriţe esenţă de vanilie
  • 100 g unt

Glazura:

  • 2 linguri lapte
  • 1 lingura cacao
  • 2 linguri zahăr
  • 50 g unt

Modalitate de preparare:

  1. Începe prin a pregăti aluatul, amestecând laolaltă toate ingredientele și frământând.
  2. Pune aluatul într-o folie de plastic și ține la frigider pentru o oră.
  3. Întinde aluatul pe blat cu făină până ce ajunge la o grosime de câțiva milimetri.
  4. Decupează cu forme de prăjituri, gândindu-te la Moș Crăciun.
  5. Așterne fursecurile ișler în tavă, dar înainte de a pune la copt, mai ține la frigider timp de 20 de minute.
  6. Pune la copt până ce capătă acea crustă aurie senzațională.
  7. Apucă-te să pregătești crema. Amestecă toate ingredientele cu excepția untului pe baie de aburi, până ce obții o compoziție groasă.
  8. Lasă la răcit.
  9. Untul la temperatura camerei se freacă spumă.
  10. Adaugă crema în unt, treptat,
  11. Este timpul pentru glazură. Mixează zahăr și cacao și adaugă laptele, apoi pune pe foc.
  12. Când se topește zahărul, încorporează și untul și fierbe.
  13. Ca să asamblezi fursecurile, întinde cremă pentru un ișler, acoperă-l cu altul și presează gentil. Desăvârșește cu glazură. Poți decora și cu nucă de cocos sau cu nucă de-a noastră, tradițională, zdrobită.

fursecuri de Craciun

Rețete de prăjituri cu nucă: pufoasa FRANZI SCHNITTL

Fiind atât de mult timp sub ocupație austro-ungară, nu e de mirare că Ardealul s-a inspirat masiv din eclecticele dulciuri de la Viena. Iată ce minune de prăjitură delicioasă îți sugerăm mai jos!

Ingrediente:

Pandispan

  • - 4 ouă
  • - 100 g zahăr
  • - 100 g făină
  • - un vârf cuţit sare
  • 1 plic zahar vanilat

Crema de nucă:

  • - 150 g nuca măcinată (uşor prăjită înainte)
  • - 125 ml lapte
  • - 10 g amidon alimentar
  • - 125 g zahăr
  • - 1 plic zahăr vanilat
  • - opţional: 1 lingură de rom bun
  • - 250 g unt cu min. 80%, moale

Glazură:

  • - 150 g ciocolată amăruie cu min. 50% cacao
  • - 75 ml smântână pentru frişcă

Bonus:

-150 g marmeladă fină de caise

Modalitate de preparare:

  1. Prepară blatul pandișpan. Începe prin a separa albușurile de gălbenușuri, bătându-le cu un praf de sare.
  2. Adaugă zahărul și vanilia și continuă să mixezi până ce obții o bezea tare.
  3. Include gălbenușurile și mixează.
  4. Încorporează făină și amestecă.
  5. Pune blatul într-o tavă și coace pandișpanul până ce se rumenește.
  6. Ca să prepari crema, dizolvă amidonul într-o ceșcuță cu lapte.
  7. Pune la fiert restul de lapte, alături de zahăr și vanilie. Când preparatul fierbe, adaugă amidonul și mai lasă la clocotit câteva minute.
  8. Toarnă nuca măcinată, amestecă bine și mai lasă 2-3 minute pe foc.
  9. Lasă crema să se răcească și adaugă untul moale.
  10. Taie o treime din blat, pe grosime, și fărâmițează, apoi adaugă în cremă.
  11. Amestecă iar și include romul, dacă ai apelat la el.
  12. Acoperă blatul cu gem sau marmeladă de caise și apoi așterne crema de nucă.
  13. Pune la frigider pentru o oră.
  14. Pune la topit ciocolata neagră cu smântâna pentru frișcă și amestecă.
  15. Toarnă glazura peste prăjitură.
  16. Decorează după bunul plac și apoi pune iar la frigider, pentru 6-8 ore.

Prăjituri simple pentru începători: prăjitură cu nucă și scorțișoară din Ardeal

Sunt bune de îți lasă gura apă și nici nu îți trebuie cine știe ce experiență ca să le pregătești! Iată ce minune recomandăm acum!

Ingrediente:

  • - 210 g unt
  • - 4 ouă
  • -1 linguriţă de scorţişoară
  • - 1/2 linguriţă cuişoare măcinate
  • - 280 g zahăr tos
  • - 280 g făină
  • - 100 g nuci tăiate mărunt
  • - 1 pliculeţ praf de copt stins cu lămâie

Modalitate de preparare:

  1. Amestecă untul cu zahărul până ce obții o compoziție uniformă.
  2. Adaugă ouăle, pe rând.
  3. Separat, mixează făina, praful de copt, scorțișoara și cuișoarele, și amestecă.
  4. Adaugă mixul de scorțișoară peste cel cu ouă, treptat.
  5. Toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
  6. Adaugă nucile, pe care să le presari cu dragoste.
  7. Coace până ce treci testul cu scobitoarea.

Acestea sunt rețetele noastre preferate de prăjituri delicioase din Ardeal! Descoperă și cele mai bune 9 rețete de cozonac! Vezi și cele 10 porunci care te ajută să gătești rapid și ușor!

Surse rețete: Blog Hotel Guru, bucataras.ro, Retete Practice, Poftă bună cu Gina Bradea, Savori Urbane, Gabitza’s Green Kitchen

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Test chinezesc: Ce mesaj are prajitura ta cu ravas?
Incepe quiz
Test chinezesc: Ce mesaj are prajitura ta cu ravas?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.