Cred ca maioneza este una dintre retetele care nu mi-a dat niciodata batai de cap. O singura data am avut probleme cu ea dar sunt convinsa ca era o zi de marti si m-am apucat sa o fac in acele trei ceasuri rele. Se intampla in Germania si am incercat sa o fac de 4 ori! Abia a patra oara mi-a reusit cu chiu cu vai. Nu stiu ce s-a intamplat dar imi amintesc ca in timp ce incercam a patra oara sa o fac m-a bufnit un ras nervos si am rasuflat usurata cand am vazut ca in sfarsit mi-a iesit.
Stiu ca tatal meu spunea ca daca se taie maioneza, isi revine daca adaugam cativa stropi de apa rece, rece de la frigider, mama spune ca daca se taie, o lasam deoparte frumusel si ne apucam sa facem separat alta maioneza, in care, dupa ce a prins ceva consistenta, adaugam lingura cu lingura maioneza taiata.
Eu stiu ca cel mai bine e sa nu ajungem in situatia asta, in care sa cautam solutii disperate, avand in vedere ca maioneza este o reteta simpla pe care nu trebuie sa o complicam deloc .
Singurele reguli de baza pentru o maioneza perfecta sunt:
1. sa folosim numai oua proaspete
2. sa adaugam uleiul putin cate putin.
Stiu ca se spune ca daca o facem manual, sa amestecam doar intr-o singura directie, dar va garantez ca iese chiar daca o frecam si din dreapta-n stanga si din stanga-n dreapta, atata doar ca nu trebuie sa avem miscari bruste si haotice in castronul in care se produce maioneza.
Reteta de fata o stiu de la mama si sunt convinsa ca si voi o faceti la fel dar m-am gandit ca poate ajuta incepatorii in ale bucatariei.
Nu uitati ca dificultatea acestei retete este doar un mit. Porniti la treaba cu gandul ca va iesi pentru ca nu are de ce sa nu iasa. E simpla ca buna ziua!
Ingrediente:
2 galbenusuri fierte tari
2 galbenusuri crude
ulei (cam 200-250 gr)
suc proaspat de lamaie dupa gust
sare
Fierbem doua oua in apa cu sare (sarea se adauga intotdeauna in apa in care fierbem ouale ca sa nu cumva sa crape). Dupa ce le scoatem din apa fierbinte le lasam in apa rece pana se racesc apoi le curatam de coaja, le taiem pe lungime in doua parti si extragem galbenusurile. Punem galbenusurile fierte impreuna cu doua galbenusuri crude intr-un vas, adaugam putina sare si incepem sa le omogenizam cu furculita in prima faza.
Adaugam prima transa de ulei. Mare atentie la primul ulei adaugat! Nu trebuie sa puneti mai mult de o lingura pentru ca altfel se taie sigur. Incepeti sa mixati la o viteza medie. In momentul in care uleiul este complet absorbit, adaugam din nou ulei dar la fel ca prima data foarte foarte putin. Facem aceasta operatie, cu ulei foarte putin adaugat, cam de 4-5 ori. Dupa fiecare ulei adaugat, mixam pana la incorporare apoi adaugam alta lingura de ulei si tot asa pana vedeti ca maioneza se umfla si prinde consistenta.
Cand ajunge in acest stadiu, incepem sa adaugam putin cate putin sucul de lamaie proaspat stors. Sucul de lamaie lichefieaza putin maioneza si este foarte bine pentru ca daca adaugam numai ulei maioneza va deveni mult prea dura asa ca trebuie sa mentinem pe tot parcursul consistenta cremoasa a maionezei. Apoi adaugam din nou ulei, mixam, inca putin suc si iar mixam. Continuam sa adaugam alternativ ulei si suc de lamaie pana ajungem la cantitatea finala de maioneza dorita de fiecare.
La sfarsit o potrivim de sare si o servim. E bine sa se consume in 24 de ore pentru ca dupa acest timp isi schimba gustul.
Consistenta finala trebuie sa fie compacta dar in acelasi timp matasoasa si aerisita.
Aceasta reteta ti-a fost oferita de http://adamache-laura.blogspot.com/