Rețete delicioase
Înapoi la
Adevarata Stare de Bine
Nu Skin

Sos pentru chifteluțe marinate

Marţi, 04.08.2020
Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Calorii:
500
Sos pentru chifteluțe marinate

Caracteristici

Chiftelele marinate cu sos sunt printre cele mai gustoase mâncăruri și sunt foarte ușor de preparat. Se pot consuma cu diverse garnituri, de la piure, orez și până la paste, așadar sunt ideale pentru toată familia. Există mai multe rețete delicioase, atât pentru compoziția chiftelelor, cât și pentru sos, află în continuare cele mai gustoase dintre ele.

Ce sos merge la chiftele?

Cel mai bun sos pentru chiftele este cel de roșii sau pastă de tomate. Unele gospodine aleg să folosească făină, însă nu este neapărat obligatoriu. Există rețete bune care nu includ acest ingredient. Cel mai important lucru de care să ții cont atunci când prepari sosul este să ai grijă să obții un gust echilibrat de acrișor-dulce-sărat-picant. Acesta se realizează cu ajutorul condimentelor și a unei cantități mici de zahăr. Citește în continuare și află cum se pregătește cel mai gustos sos pentru chiftele.

Sos pentru chiftele marinate

Chiar dacă nu are făină, acest sos este consistent și foarte gustos. 

sos-pentru-chiftelute-marinate-si-spaghete

Ingrediente:

  • 1 kg. de roșii proaspete, opărite și decojite (poți folosi 500 de ml. de bulion sau 400 gr. roșii pasate)
  • 1 ceapă 
  • 1 lingură de ulei
  • 1 foaie de dafin
  • 1 lingură rasă de zahăr
  • sare și piper după gust
  • cimbru (2-3 rămurele proaspete)

Mod de preparare:

  1. Călește ceapa într-o tigaie încinsă cu ulei. Nu o lăsa să se prăjească, doar să se înmoaie puțin.
  2. Când ceapa s-a înmuiat, adaugă roșiile, foaia de dafin și rămurelele de cimbru.
  3. Lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 10 minute, apoi scoate dafinul și cimbrul.
  4. Dacă vrei să fie mai lichid, adaugă puțină apă fierbinte, lasă sosul să mai dea în clocot și apoi adaugă zahărul, sarea și piperul.  Sosul este gata!

Sos pentru chiftele și piure

O altă rețetă foarte bună este cu făină. Acest ingredient se pune deoarece îi oferă sosului o consistență mai mare. Iată cum se pregătește:

sos-pentru-chiftelute-marinate-pe-farfurie

Ingrediente:

  • 2 linguri de făină
  • 2linguri generoase de pastă de tomate
  • ulei
  • sare și piper după gust
  • 1 linguriță rasă de zahăr
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 cană mică de apă

Mod de preparare:

  1. Pune ulei într-o cratiță și, când acesta se încinge, adaugă făina în ploaie și cana de apă. 
  2. Lasă sosul să se fiarbă, amestecând cu telul încet ca să nu se facă cocoloașe.
  3. Când dă în clocot pune pasta de tomate, apoi sarea, piperul și zahărul. Mai lasă-l câteva minute pe foc, iar la final adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Atât de simplu!

Chiftele cu sos de bulion: rețetă super ușoară

Chiar dacă nu ai mai fcut chifteluțe până acum, poți încerca această rețetă pentru că este foarte ușoară. Iată ingredientele de care ai nevoie și modul de preparare:

Ingrediente pentru chiftele:

  • 1kg de carne tocată de vită sau porc
  • 1 pahar de lapte/apă
  • 1 ou
  • 4 linguri de pesmet
  • 2 lingurițe de sare
  • 2 linguri de pătrunjel verde tocat
  • 4 căței de usturoi
  • 50 ml de ulei

Ingrediente pentru sos:

  • 500 gr de roșii pasate
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • 1 ceapă
  • 2 foi de dafin
  • 1/4 piper
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1/2 linguriță de cimbru

Mod de preparare chiftele:

  1. Toarnă cana de lapte peste pesmet și lasă așa timp de 10 minute ca să se absoarbă. Amestecă ca să se obțină o consistență groasă.
  2. Toacă carnea și adaugă peste ea sarea și piperul, oul, pesmetul cu lapte, pătrunjelul și 2 căței de usturoi. Amestecă bine compoziția.
  3. Umezește mâinile cu puțin ulei și formează chifteluțele. 
  4. Pune ulei într-o tigaie și prăjește chiftele acolo. Când sunt rumenite bine, le scoți din tigaie și pregătești sosul.

Mod de preparare sos:

  1. În aceeași tigaie în care ai prăjit chiftelele, pune ceapa tăiată cubulețe și 2 căței de usturoi și lasă-le puțin să se călească.
  2. Adaugă roșiile pasate, pasta de tomate, amestecă și lasă să fiarbă 10 minute. 
  3. Adaugă sare și piper după gust, dafinul și zahărul și amestecă bine. După câteva minute, adaugă chiftelele în sos, amestecă și lasă-le s mai farbă 10-15 minute.
  4. Sevește chiftelele cu garnitura preferată.  

Chiftele cu sos Gina Bradea 

Rețeta de chiftele cu sos de la Gina Bradea este una delicioasă, ca la bunica acasă.

Ingrediente pentru chiftele:

  • 1kg de carne tocată de vită sau porc
  • 2 cepe mici tocate
  • 1 morcov ras pe păzătoarea mică
  • 1 legătură de pătrunjel și una de mărar
  • 1ou
  • 2 dovlecei dați pe răzătoare
  • sare și piper după gust
  • 1 linguriță de cimbru
  • 1 căpățână de usturoi pisat

Mod de preparare chiftele:

  1. Pune peste carnea tocată toate ingredientele și condimentele și amestecă bine până se omogenizează.
  2. Udă-ți mâinile în apă și începe să formezi chifteluțele. 
  3. Așează-le p o tavă tapetată cu folie de copt și introdu-le în cuptorul încălzit la 220 de grade. Lasă-le timp de aproximativ 20 de minute și în acest timp prepară sosul.

Ingrediente pentru sos:

  • 1l de sos de roșii
  • 2 linguri cu vârf de făină
  • 1 ceapă
  • 1 morcov ras pe răzătoarea mică
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriță de oțet (2-3 linguri de vin alb)
  • 2-3 linguri de ulei
  • apă
  • cimbru, sare și piper după gust

Mod de preparare sos:

  1. Pune uleiul într-o tigaie și adaugă morcovul și ceapa. Călește-le timp de 2 minute, apoi adaugă puțină apă și lasă-le să se călească timp de 20 de minute. Adaugă din când în când apă caldă.
  2. Adaugă sosul de roșii și amestecă, apoi adaugă sarea, piperul, cimbrul și dafinul. 
  3. Peste făină adaugă puțină apă și amestecă ca să se dizolve făina. Când sosul fierbe, mai adaugă puțină apă și, cu ajutorul unei site, adaugă făina peste sos. Dacă e prea gros, adaugă apă, iar dacă este prea subțire adaugă făină. 
  4. Lasă să dea în clocot, apoi adaugă lingurița de oțet și amestecă. Mai lasă-le câteva minute și apoi adaugă chiftelele peste sos. 
  5. Lasă-le să mai dea un clocot, stinge focul și presară verdeața proaspătă tocată.
  6. Poftă bună!

Citește și: Friptură de carne de porc, bună de te lingi pe degete

Chiftele cu sos moldovenești

O altă rețetă delicioasă de chifteluțe este cea moldovenească. Se face la fel de ușor și repede.

sos-pentru-chiftelute-marinate-farfurie-cu-chiftele 

Ingrediente pentru chiftele (pârjoale):

  • 450 g carne de vită
  • 350 g carne de miel mai grasă
  • 2 ouă
  • 150 g de pâine
  • 4-5 căței de usturoi
  • 1 cartof
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de mărar
  • pesmet pentru modelat chiftelele
  • ulei pentru prăjit
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Toacă toată carnea de două ori ca să se lege bine și pârjoalele să fie pufoase. 
  2. Spală cartoful , curăță-l și apoi rade-l prin răzătoarea fină și pâinea o înmoi pentru câteva minute în lapte călduț.
  3. Toacă mărunt ceapa și verdeața, iar usturoiul pisează-l cu puțină sare.
  4. Bate cele 2 ouă și pune-le peste carnea tocata, împreună cu celelalte ingrediente, apoi amestecă totul bine cu mâna.
  5. Stoarce pâinea și adaug-o în compoziție. Pune condimentele după gust și amestecă din nou bine, până totul este omogen și bine legat.
  6. Formează chiftelele cu mâna umedă, dă-le prin pesmet și apoi prăjește-le.

Ingrediente pentru sos:

  • 300 ml suc de roșii proaspăt
  • 30 ml ulei măsline
  • 1 lingură oțet natural
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 cepe mici
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2 linguri făină
  • 2 linguri pastă de roșii
  • câteva fire de busuioc verde tocat
  • 2-3 foi de dafin
  • sare și piper după gust

Mod de preparare sos:

  1. Pune ceapa și usturoiul la călit, după care adaugă lingura de oțet și pasta de roșii. Amestecă bine și lasă-le puțin să fiarbă.
  2. Amestecă apoi sucul de roșii cu făina, zahărul și  condimentele, iar după ce s-a omogenizat totul bine, adaugi compoziția peste ceapă. Lasă să fiarbă la foc mic, amestecând ca să nu se facă cocoloașe.
  3. Adaugă restul de ingrediente și amestecă. Dacă sosul este prea gros se mai adaugă puțină apă călduță.
  4. După ce a fiert puțin, introdu chiftelele și mai lasă-le să fiarbă la foc mic timp de 7-10 minute.
  5. Chifeluțele cu sos sunt gata, servește-le cu piure de cartofi.

Chiftele cu sos de smântână și muștar

Chiar dacă sunt mai cunoscute chiftelele cu sos de roșii, unele gospodine fac și cu sos de smântână și le iese minunat. Iată cum se pregătesc:

Ingrediente:

  • 400 gr. carne de pui tocată
  • 300 gr. carne de vită tocată
  • 1 felie pâine înmuiată în lapte (și scursă bine)
  • ½ linguriță de boia de ardei dulce
  • ½ linguriță de boia de ardei iute
  • ½ linguriță de curcuma (turmeric)
  • 1 cățel de usturoi pisat
  • sare și piper negru după gust

Ingrediente pentru sos:

  • 100 gr. de smântână
  • 1 linguriță cu vârf de muștar
  • 1 lingură cu vârf de făină
  • 100 ml. de apă
  • 100 ml. de vin alb sec
  • 1 roșie (tăiate cubulețe)
  • 1 legătură de busuioc proaspăt (tocat mărunt)
  • ulei de floarea soarelui
  • sare și piper negru după gust

Mod de preparare:

  1. Peste carnea tocată, adaugă toate ingredientele și amestecă bine până se omogenizează compoziția.
  2. Unge mâinile cu puțin ulei și formează chiftelelele.
  3. Pune ulei într-o tigaie și prăjește bine chiftelele pe toate părțile.
  4. Separat, amestecă într-un bol smântâna, muștarul, făina și apa.
  5. Când toate chiftelele s-au rumenit, toarnă deasupra vinul alb și lasă să fiarbă până se evaporă alcoolul.
  6. Toarnă apoi sosul din smântână și muștar, încorporeaz-o un pic și pune deasupra roșiile tăiate cubulețe, busuiocul tocat și amestecă. Lasă totul să fiarbă la foc mic circa 10-15 minute.
  7. După ceva timp condimentează cu sare și piper negru. Poți adăuga ½ linguriță de zahăr, dacă sosul este prea acrișor.
  8. Servește chifteluțele cu garnitura preferată. Poftă bună!

Chiftele cu sos La Lena

O rețetă inedită este propusă de La Lena, include conopidă, iar chiftelele nu se prăjesc, ci se fierb la aburi. Este foarte gustoasă, îți recomandăm să încerci și tu. 

Ingrediente:

  • 600 gr de piept de pui
  • 1 ou
  • 50 gr fulgi de ovăz fin
  • 100 gr conopidă (opțional)
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 500 ml smântână dulce de gătit
  • 1 linguriță de sare
  • 2 linguri pătrunjel tocat

Mod de preparare:

  1. Toacă carnea de pui împreună cu ceapa, apoi taie conopida și morcovul și introdu-le în blender ca să fie mărunțite până ajung de mărimea unui bob de orez.
  2. Adaugă legumele peste carnea tocată, apoi oul și fulgii de ovăz.
  3. Pune sare după gust și amestecă bine întreaga compoziție. 
  4. Formează chiftelele și pune-le în oala pentru fiert pe aburi, apoi lasă-le la fiert aproximativ 30-40 de minute.
  5. Pune chiftelele în tigaie și toarnă peste ele smântâna dulce și pune-le pe foc.
  6. Când încep să fiarbă, amestecă și lasă focul mic timp de încă 10-15 minute.
  7. Adaugă sare, pătrunjelul tocat, acoperă tigaia și stinge focul. Lasă-le așa timp de 10 minute, apoi le poți servi.Poftă bună!

Citește și: Gulaș unguresc tradițional cu carne de vită și legume

Surse foto: istock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    Ai nevoie de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!