Cum să te porți după ce partenerul tău de viață te-a înșelat: lucruri pe care să le faci acum

Cum să te porți după ce partenerul tău de viață te-a înșelat: lucruri pe care să le faci acum

Ramona Jurubita

Probabil te afli aici pentru că ai fost înșelată și nu știi ce să faci. Simți că lumea ta s-a prăbușit în momentul în care ai descoperit că partenerul și-a îndreptat atenția spre o altă femeie și a început să își petreacă timpul în compania ei, îndepărtându-se de tine. Să știi că tot ce s-a întâmplat nu este un capăt de lume, ci doar un moment de cotitură, în care tu poți lua o decizie importantă. Poți considera că a venit clipa în care ai șansa de a scrie viitorul vostru, în care alegi dacă mergi mai departe cu sau fără el, după toate cele întâmplate.

Este nevoie să pui în balanță faptele sale de pe parcursul relației, să vezi dacă sentimentele cântăresc mai mult decât o... scăpare de moment. De asemenea, contează foarte mult și cât timp a durat aventura, dar și felul în care ai aflat despre ea. Dacă l-ai prins și nu avea de gând să recunoască, probabil că nu s-ar fi oprit curând. Dar dacă ți-a mărturisit de bună voie și speră la iertare, s-ar putea să regrete sincer și să își fi dat seama ce greșeală imensă a comis.

Femeie geloasă care își spionează fostul partener, în timp ce stă de vorbă cu altcineva.

Ai mare nevoie să afli adevărul și numai adevărul, fiindcă te va ajuta să înțelegi dacă vina a fost a ta, a lui sau dacă a fost comună. Poate la început va fi tentat să se scuze, să găsească tot felul de motive pentru fapta sa, dar trebuie „să sapi” destul de adânc în mintea lui pentru a-ți da seama ce s-a întâmplat, de fapt.

Nu te învinovăți dacă își exprimă nemulțumirile și simți că ai greșit, având în vedere că infidelitatea nu poate fi justificată prin greșelile celuilalt. Înșelatul este o alegere și a recurs la acest gest din proprie inițiativă, nu împins de tine. Dacă era atât de supărat pe comportamentul tău, ar fi căutat soluții alături de tine sau te-ar fi părăsit. Este totul atât de simplu!

Încrederea se reconstruiește greu, dar nu este imposibil să repari o relație aflată în impas. O conversație sinceră poate ajuta în multe situații și poate scoate la iveală multe probleme vechi pe care le aveați.

În orice caz, trebuie să rămâi tare și să nu te înmoi la primele scuze și la primele victimizări. Vei auzi replici de genul: „Regret că am făcut asta!”, „Nu-mi vine să cred că am făcut așa ceva!”, „Nu știu cum am ajuns aici!”, „Vreau doar să trecem peste!”, „Vreau doar să uităm acest episod!”. Scuzele, regretele, vinovăția sau negarea nu ar trebui suprimate, așa că este în regulă să îl lași să se exprime, ca să îți dai seama ce este în mintea lui și dacă este sincer.

Iată cum ar trebui să te porți după ce partenerul tău de viață te-a înșelat:

 1. Eliberează-te de sentimentele negative
  Plângi dacă simți nevoia și fă orice te va ajuta să fii mai bine. Ai putea chiar să îți așterni gândurile pe o coală, fie într-un jurnal, fie într-o scrisoare pe care să i-o dai chiar lui sau să o arzi. Furia ta se va face scrum odată cu foaia de hârtie și când vei fi complet eliberată, poți purta o discuție lămuritoare. Nu încerca să vorbești cu el înainte să te calmezi, fiindcă riști să ajungi la o ceartă mult prea aprinsă, provocată de cuvintele rostite sub imperiul nervilor.
 2. Hotărăște dacă merită sau nu să îl ierți
  Dacă nu poți ierta, este indicat să pui punct relației și să mergi mai departe. Ar fi greșit față de amândoi să continuați să fiți împreună, mai ales dacă reproșurile ar fi la ordinea zilei. Când hotărăști că poți merge mai departe, trebuie să treci peste cele întâmplate și să te concentrezi pe viitor și pe sentimentele pe care le aveți unul față de celălalt.
 3. Cere-i să se oprească dacă ai decis că rămâneți împreună
  Ar fi o lipsă totală de respect să continue aventura după ce l-ai prins și chiar l-ai iertat. Trebuie să decideți împreună dacă relația merită salvată, iar primul pas pe care îl va face este să renunțe la orice conexiune pe care o avea cu femeia care i-a fost părtașă în actul de infidelitate. Ambii parteneri ar trebui să fie sinceri și fideli, iar dacă unul dintre ei nu vrea, despărțirea/divorțul este singura soluție.
 4. Încearcă să afli de ce a călcat strâmb
  Care a fost scuza lui când l-ai prins? Ți-a spus dacă avea o nevoie nesatisfăcută, dacă a găsit în acea aventură un sentiment pe care nu îl găsea în brațele tale? A fost pură curiozitate și dorința de a experimenta sau lucrurile sunt mai profunde? Purtați o conversație sinceră despre motivele care l-au împis să îți greșească și să pună în pericol relația.
 5. Întreabă-l dacă este dispus să lucreze la consolidarea relației
  Este nevoie de multă muncă înainte ca lucrurile între voi să revină la normal. În plus, există șanse mari ca după un timp să constatați că legătura este compromisă și că nimic nu va mai fi ca înainte. Trebuie să vă asumați riscuti și să fiți pregătiți pentru ce va urma, indiferent de rezultatul final. Contează doar să vă doriți același lucuru – consolidarea relației – și să încercați tot ce se poate pentru atingerea acestui obiectiv.
 6. Gândește-te dacă este cazul să mergeți la consiliere de cuplu
  Terapia vă poate ajuta pe amândoi să înțelegeți dacă există motive ascunse pentru ruptura care s-a produs și un specialist vă poate sfătui în ce direcție să mergeți, în funcție de sentimentele pe care vi le exprimați în fața lui. În zilele noastre, tot mai multe cupluri se îndreaptă spre terapia de cuplu și nu este o alegere de condamnat. Beneficiile se vor vedea în timp și veți fi recunoscători că ați apelat la un astfel de ajutor.
 7. Iartă-l
  Dacă ai ales să îi rămâi alături, trebuie să îl ierți. O relație nu poate supraviețui infidelității dacă partenerul înșelat nu iartă și dacă persoana care a înșelat nu se oprește. Dacă vezi că s-a schimbat, dacă ai primit explicațiile necesare și dacă îi pare rău, atunci reconstruiți totul, folosindu-vă de iertare. Pe lângă iubire, comunicare și înțelegere, iertarea este una dintre cele mai importante fundamente pe care se poate consolida o relație.

Acum... s-ar putea naște în mintea ta o altă întrebare – oare se poate opri un „trișor în serie”? Este adevărat că infidelitatea poate deveni obișnuință pentru unele persoane și atunci nu mai este cazul să le ierți, mai ales dacă ai încercat să le ajuți să scape de acest „viciu”. Dar dacă partenerul tău ți-a greșit doar o dată și a realizat că nu poate sta fără tine, se va opri de dragul tău și al iubirii voastre.

Nu trebuie să îți faci griji nici în legătură cu sinceritatea sa. Dacă ești calmă când începeți discuția, nu ar avea motive să te mintă sau să îți ascundă ceva. Atitudinea ta îl poate influența foarte mult, făcându-l să recunoască sau nu greșelile comise. Explică-i punctul tău de vedere și dacă îi dai de înțeles că există posibilitatea să îl ierți, va alege adevărul pentru că este cea mai ușoară cale.

Relația poate fi refăcută doar cu eforturi venite din ambele părți și poți lupta doar când vezi că și celălalt o face. Nu uita că pentru un dans este nevoie de doi, iar viața de cuplu poate fi agitată ca ritmul unui tango sau lină ca pașii unui vals. Tu alegi calea pe care o urmezi.

Află cum poți să îi spui partenerului tău de viață că l-ai înșelat

Surse articol: HernormAconsciousrethinkVerywellmind

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Confesiuni reale și înduioșătoare de la femei: Cum și-au dat seama că partenerul lor le iubește cu adevărat
Confesiuni reale și înduioșătoare de la femei: Cum și-au dat seama că partenerul lor le iubește cu adevărat
Dupa ce motto ar trebui sa te ghidezi in viata?
Incepe quiz
Dupa ce motto ar trebui sa te ghidezi in viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.