Nu te căsători cu cineva până când nu poți răspunde, sincer, la aceste 20 de întrebări

Nu te căsători cu cineva până când nu poți răspunde, sincer, la aceste 20 de întrebări

Ramona Jurubita

Căsătoria este un pas important pe care partenerii ajung să îl facă după ce se cunosc bine, după ce sunt siguri pe sentimentele și pe dorințele lor. Cu toate acestea, există și oameni care se grăbesc și din ambiție sau din inconștiență aleg să își unească destinele mult prea repede. Din nefericire, multe dintre aceste căsnicii ajung să se termine cu un divorț dur.

Dacă vrei să eviți o astfel de situație, nu ar trebui să te pripești atunci când vine vorba despre o decizie atât de importantă. Trebuie să te gândești bine dacă omul din fața ta este cel alături de care te vezi pentru tot restul vieții.

Poate că sunteți împreună de ceva timp și aveți în plan să faceți un pas important, cum ar fi logodna sau căsătoria. Ori poate că abia ați început să vă vedeți și nu sunteți siguri dacă ar trebui să continuați. Indiferent în care dintre situațiile de mai sus te afli, o discuție deschisă cu partenerul/a te-ar ajuta să înțelegi mai multe despre voi și despre legătura pe care o aveți.

Miri care își întind mâinile unul către altul

„Ar trebui să mă căsătoresc?”, „Oare a venit momentul să spun marele DA?” – sunt frământări pe care oricine le are la un moment dat în viață.

Ca să afli ce îți dorești, ai nevoie de răbdare și înțelepciune, pe care le vei dobândi în timp. Poți considera că ești pregătit/ă pentru nunta mult visată dacă știi să răspunzi la câteva întrebări a căror privire ansamblu îți oferă verdictul final: să treci sau să nu treci la următoarea etapă.

Citește și: „Căsătoria nu este o realizare!” Părerea unei femei despre căsătorie a împărțit internetul în două tabere

Iată cele 20 de întrebări profunde pe care să ți le pui pentru a-ți evalua relația înainte de a face un pas uriaș, cum ar fi logodna sau căsătoria.

  1. M-aș simți mai bine sau mai rău după nuntă?
    Trebuie să îți dai seama dacă partenerul/a te încurajează să fii o persoană mai bună, să ai mai multă încredere în tine și să îți apreciezi valoarea. Dacă ai constatat că așa este, atunci o căsătorie nu ți-ar pune piedici în viitor. În schimb, dacă omul de lângă tine are tendința de a dramatiza totul, dacă te face să înoți într-o mare de incertitudini și dacă se simte bine când tu eșuezi, nu ar trebui să îți mai faci planuri comune cu el.
    Când o relație este sănătoasă, ai permanent o stare de bine în preajma jumătății rale. Dar în momentul în care ești prizonier/ă într-o relație toxică, te vei simți epuizat/ă și demoralizat/ă. În cazul în care copilotul tău nu este de încredere și nu este pregătit să meargă pe distanțe lungi, cel mai bine este să zbori singur/ă.
  2. Ne acceptăm cu adevărat unul pe altul?
    Întotdeauna vor exista diferențe între doi oameni, chiar dacă se iubesc. Importantă este acceptarea, mai ales că vor fi și lucruri pe care ai vrea să le schimbi la cel/cea de lângă tine. Cu toate acestea, nimeni nu ar trebui să se afle într-o situație în care să simtă că nu i se permite să fie autentic și acceptat așa cum este.
    Fugi cât de repede poți dacă ai lângă tine un om care încearcă să te transforme în altcineva. În schimb, poți sta fără grijă dacă sufletul tău pereche nu te condiționează să te schimbi doar pentru a-i face lui pe plac.
  3. Cine sunt eu?
    Cum poți ști dacă partenerul/a este potrivit/ă pentru tine dacă nu ai nicio idee despre cine ești? Ia-ți puțin timp și gândește-te la persoana care ești și vrei să devii.
    Cunoaște-ți valorile, obiectivele și limitele. Este important să înțelegi bine ce îți place cu adevărat și ce nu îți place înainte de a aduce pe altcineva în viața ta. Doar așa vei ști ce cauți și ce ai nevoie, evitând să îți pierzi timpul cu un om care nu este pentru tine sau să faci o altă persoană să sufere.
  4. Sunt fericit/ă în această relație?
    Fericirea se află în interiorul tău, niciodată în alți oameni, dar trebuie să recunoaștem că avem tendința să ne legăm de cei din jur pentru a ne simți cu adevărat împliniți. Când nu ești fericit/ă acasă, efectele negative se vor vedea destul de rapid și în alte domenii ale vieții tale.
    Dacă vă certați mereu sau, în general, nu vă simțiți bine împreună, nu înseamnă că trebuie să renunțați (consilierea ar putea fi o opțiune bună). Totuși, nu ar trebui să vă căsătoriți în speranța că se vor schimba lucrurile. Aceasta este o idee extrem de proastă și trebuie să o cântărești bine.
  5. Mă simt prins/ă în capcană?
    Îți place să fii lângă perechea ta sau abia aștepți să ai un moment de singurătare? Când nu te simți bine în zilele în care stați doar voi doi, s-ar putea să nu fie ce îți dorești cu adevărat. Într-o relație sănătoasă, nu ar trebui să ai impresia că ești constrâns/ă sau că iubitul/a te ține captiv/ă.
    Rămâi cu el/ea doar dacă te bucură orice secundă în doi și dacă în brațele sale simți libertatea de care ai nevoie.
  6. Ceva din ceea ce fac eu ne ține pe loc?
    Trebuie să fii atent/ă la felul în care evoluează lucrurile între voi și să te asiguri că nu împiedici în vreun fel trecerea spre următorul nivel. Dacă aveți anumite probleme, nu încercați să predindeți că ele nu există, ci luați amândoi atitudine. Când vezi unde greșești tu, poți ști de unde să începi consolidarea. Discuțiile cu un psiholog ar putea să te ajute să vezi care sunt cauzele micilor neînțelegeri.
    Dacă îți dorești să schimbi totul în bine, poți lua acest lucru ca pe un semn de a merge mai departe la brațul persoanei iubite.
  7. Este această relație echilibrată?
    Simțiți că sunteți amândoi pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește compromisul, grija, sprijinul, efortul și sacrificiul? Nu ar fi sănătos ca unul dintre voi să ofere totul și celălalt doar să aștepte.
  8. Putem să ne distrăm împreună?
    Aceasta este o întrebare extrem de importantă. Ai văzut vreodată doi oameni care stau față în față la masă și o tăcere apăsătoare îi înconjoară? Nu este distractiv și înseamnă că nu au nici măcar ce să discute. Alege-ți un/o partener/ă care te face să râzi cu gura până la urechi și împrezența căruia/căreia nu te plictisești niciodată.Parteneri care stau pe trepte, se distrează și râd împreună.
  9. Putem să ne distrăm separat?
    Codependența nu este un lucru normal și trebuie să iei în calcul și nevoia fiecăruia de individualitate, de momente petrecute în singurătate, de intimitate. Căsătorește-te cu un om care știe că este esențial să petreceți și timp separat, să vă distrați cu prietenii sau cu familia.
  10. De ce sunt în această relație?
    Ești acolo pentru că respecți, iubești, ai încredere și prețuiești persoana respectivă? Sau pentru că îți este frică să fii singur/ă, îți faci griji în privința finanțelor sau te-ai obișnuit cu viața pe care o ai și nu vrei să renunți la confortul de care ai parte? Dacă ai ales prima variantă, este un semn bun și te poți gândi serios la căsătorie.
  11. Spre ce direcție ne îndreptăm?
    A trăi în prezent este minunat, dar nu puteți continua la nesfârșit fără să faceți și planuri de viitor. Ai altă siguranță când știi că te îndrepți spre anumite obiective, nu-i așa? Nu trebuie să vrei cu orice preț să faci marele pas, mai ales dacă nu sunteți conștienți de așteptările pe care le aveți? Clarificați acest aspect și apoi mergeți mai departe.
  12. Am cu adevărat încredere în partenerul/a meu/mea?
    Răspunsul la această întrebare ar trebui să îți apară în minte în prima secundă. Dacă ai stat să te gândești și ai analizat posibilitățile, ar fi cazul să nu te grăbești în luarea unei decizii. Logodna mai poate aștepta, fiindcă trebuie să lucrați mai mult la recăpătarea încrederii. Dacă simți că nu se poate, renunță imediat și începe o nouă viață. Nu poți construi ceva durabil dacă nu ești sigur/ă de intențiile jumătății tale, chiar nu există nicio șansă.
  13. Sunt cu o persoană bună?
    Ai fost martor/ă la vreun gest necugetat făcut de partener/ă? Dacă este vorba desprea mai multe situații de acest gen, s-ar putea să nu poți garanta că este un om bun. Pune în balanță faptele bune și faptele rele, iar astfel vei înțelege cu cine ai de-a face. Nu te gândi că mai are timp să se schimbe și amintește-ți întotdeauna de proverbul românesc „lupul își schimbă părul, dar năravul, ba”.
  14. Sunt atras/ă de partenerul/a meu/mea?
    Atracția fizică este una dintre cele mai importante componente ale unei relații. Este greșit să stai lângă cineva de care nu ești atras/ă doar pentru că este confortabil. Nu ar fi corect față de nimeni. Te vei simți resemnat/ă, iar el/ea se va simți respins/ă. Unde este corectitudinea, sinceritatea, respectul?
  15. Sunt un părinte sau un partener?
    Să ai grijă de cineva pe care îl iubești este un lucru minunat, dar când simți că ești mamă/tată pentru iubit/ă - sau, mai rău, pentru soț/soție - lucrurile se complică puțin. Trebuie să vezi dacă persoana iubită este prea copilăroasă, dacă este gata de căsătorie, dacă tu îi poți accepta felul de a fi.
  16. Partenerul/a mă apără?
    Știi că te poți baza pe jumătatea ta în orice moment sau ți-e teamă că te va abandona într-o situație dificilă? O relație sudată este ca o echipă în care ambele persoane sunt loiale și dedicate.
    Nu este indicat să ajungi în fața altarului cu o persoană care nu este gata oricând să te apere în fața unui pericol. „Împreună la bine și la greu” sunt cuvintele care ar trebui să vă ghideze pașii.Miri care se îmbrățișează strâns.
  17. Ne uităm în aceeași direcție?
    Unele cupluri evită să poarte discuțiile importante despre religie, căsătorie, copii. Ele cred că aceste lucruri se vor rezolva de la sine și că totul se va așeza așa cum le-a fost scris. Din păcate, este o abordare greșită, iar în momentul în care își dau seama că nu se va întâmpla așa, se trezesc într-o situație complicată și dureroasă.
    Dacă îți dorești copii și partenerul/a tău/ta crede că vă este mai bine doar în doi, este clar că nu sunteți pe aceeași lungime de undă și că aveți altă perspectivă asupra viitorului.
  18. Creștem împreună?
    Toți avem dreptul să creștem, să ne dezvoltăm și să ne creăm viața pe care o dorim. Voi reușiți să luptați împreună pentru a deveni din ce în ce mai buni? Dacă doar unul se dezvoltă, iar celălalt stă pe loc, ar trebui să analizați bine problemele existente în relație. Ele sigur există, fiindcă într-o legătură armonioasă partenerii merg în tandem, niciodată separat.
  19. Sunt încă eu?
    A fi îndrăgostit/ă de cineva nu ar trebui să necesite schimbarea identității pentru a te potrivi cu ideea altcuiva despre cine ar trebui să fii. Asigură-te că nu te-ai schimbat atât de tare încât să nu te mai recunoști și gândește-te ce împact are asupra ta intereacțiunea cu partenerul/a.
  20. Ce-mi spune instinctul?
    Simți că această relație este sănătoasă și că evoluează într-un ritm sănătos? Ai fost înzestrat/ă cu intuiție pentru a te folosi de ea, așa că ascultă ce îți spune când te gândești la cuplul din care faci parte. În cazul în care ai un sentiment ciudat sau neplăcut, fă tot posibilul să nu te grăbești.

Miri care stau îmbrățișați pe malul lacului și zâmbesc larg.

Odată ce ai răspuns la toate aceste întrebări și ai înțeles dacă ești gata sau nu pentru a rosti un „da” hotărât, propune-i și celui/celei de lângă tine să facă același exercițiu. Atât timp cât fiecare înțelege etapa în care se află, lucrurile vor merge în direcția bună. Ai încredere în ce îți spune inima doar dacă mintea o susține! 💘

Citește și: 9 semne mai puțin obișnuite care arată că o căsătorie nu este făcută să dureze mult

Surse foto: UnsplashUnsplashUnsplashUnsplash

Surse articol: YourtangoNairalandRelate

Articolul urmator
7 întrebări intime care vor întări relația de cuplu. Trebuie să afli răspunsurile ca să îți cunoști jumătatea
7 întrebări intime care vor întări relația de cuplu. Trebuie să afli răspunsurile ca să îți cunoști jumătatea
Provocarea zilei! Doar o adevărată pasionată de makeup va răspunde cu „da” la aceste 9 întrebări!
Incepe quiz
Provocarea zilei! Doar o adevărată pasionată de makeup va răspunde cu „da” la aceste 9 întrebări!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.