Afla care sunt combinatiile nesanatoase de alimente

Afla care sunt combinatiile nesanatoase de alimente

Cristina Babii

Anumite alimente, daca sunt amestecate necorespunzator in sistemul digestiv, iti pot cauza probleme. Grupele diferite de alimente sunt digerate in moduri diferite de organismul nostru. Daca, de pilda, ai la o masa carbohidrati si proteine, digestia este din start compromisa. Mancarea care nu a reusit sa fie transformata de acidul gastric iti poate cauza o multime de probleme la nivelul stomacului si nu numai.

Multe persoane cred ca pot amesteca orice fel de alimente, atata timp cat combinatia este delicioasa si, mai ales, cred ca acest lucru nu le va afecta. Total gresit! Organismele noastre au devenit atat de complexe, incat trebuie sa ne intoarcem putin la simplitate si la regulile primitive pentru a intelege de ce acest lucru este gresit. Citeste mai jos care sunt combinatiile necorespunzatoare de alimente si cum iti afecteaza ele atat silueta, cat si sanatatea.

Proteine si carbohidrati

Atunci cand consumam alimente bogate in proteine si carbohidrati la aceeasi masa, corpul detecteaza ambele grupe de alimente si secreta atat substante alcaline (enzime pe care le foloseste la digerarea carbohidratilor), cat si pepsine (responsabile de hidrolizarea proteinelor), ceea ce ingreuneaza digestia.

Teoria medicilor nutritionisti se bazeaza pe ipoteza conform careia o absorbtie necorespunzatoare a alimentelor duce la deteriorarea tesutului, in timp ce un metabolism perfect nu agreeaza consumul alimentelor bogate in carbohidrati cu cele proteice, la aceeasi masa. Sigur ca este, practic, imposibil de evitat aceasta combinatie, avand in vedere ca toate alimentele contin, in proportii diferite, ce-i drept, lipide, glucide si proteine. Insa o masa poate contine o cantitate predominanta de proteine sau de carbohidrati si tocmai la acest aspect se refera medicii nutritionisti.

Carbohidratii sunt digerati in aproximativ 2 ore, in timp ce, pentru digestia proteinelor, organismului ii trebuie 3 ore; atunci cand ambele grupe sunt combinate, procesul digestiv este cu mult intarziat, iar medicii spun ca este nevoie de pana la 10 ore pentru ca acesta sa aiba loc. In consecinta, suntem mai predispusi indigestiei, ulcerului si durerilor abdominale cronice.

Carbohidrati si grasimi

In cazul in care consumi, la o masa, alimente bogate in carbohidrati, evita sa le introduci si pe cele bogate in grasimi. Daca, de pilda, mananci cartofi copti la pranz si un desert, nu folosi unt sau sos de smantana la cartofi.

In trecut, multi nutritionisti au aplicat aceasta regula in mod inconstient, sfatuind pacientii sa elimine orice tip de grasime. Fireste, acasta restrictie a dus la rezultate bune in procesul de slabire pentru ca, in acest fel, pacientii nu mai erau inclinati sa combine grasimile cu alta grupa de alimente. Acum stim insa ca eliminarea lipidelor din alimentatia zilnica poate cauza deficienta de vitamine solubile in grasime si acizi grasi necesari in procesul de digestie.

Solutia vine chiar din modul in care iti asezi alimentele pe farfurie: evita sa amesteci grasimile cu carbohidratii, consuma-le la mese diferite.

Fructe si alimente

Fructele contin, in cea mai mare parte apa, care este digerata foarte repede. Zaharul din fructe este absorbit rapid de organism, in timp ce alimentele pe care le consumam (indiferent daca este vorba de carbohidrati sau de proteine) au nevoie de un proces digestiv mai indelungat.

Daca zaharul din fructe „retine" stomacul in timp ce are loc digestia mancarii, fructele se vor descompune imediat si, ca urmare a fermentarii acestora, in corp va fi eliberata o cantitate de alcool care isi continua drumul prin vasele de sange pana la creier. 


Mai mult, dr. Melvin Knisely, cercetator la University of S.C., a efectuat o multime de teste care sa verifice in ce masura este creierul afectat de acest proces. Acesta a descoperit ca alcoolul distruge celulele de oxigen responsabile pentru starea de constienta, ratiune si judecata. Rezultatul este similar cu acela al consumului integral de alcool.

Fructe si legume

O modalitate usoara prin care iti poti aminti de aceasta regula este ca fructele „curata", in timp ce legumele „cladesc". Este imposibil sa construiesti si sa cureti in acelasi timp. Produsele vegetale sunt considerate de organism ca fiind simpli carbohidrati, astfel incat, in combinatie cu fructele, intarzie digestia.

Nutritionistii recomanda ca fructele sa fie consumate, de preferinta, cu jumatate de ora inainte de masa sau la o ora jumatate dupa ce ai luat masa.

Dar sunt si fructe, precum pepenele galben, pe care este obligatoriu sa le consumi separat. Pepenele galben este digerat aproape imediat si substantele sale nutritive sunt absorbite instantaneu de catre organism, asa incat combinarea lui cu alt tip de fruct sau aliment va ingreuna considerabil digestia si, asa cum am aratat mai sus, va duce la fermentatie, iar urmarile deja le stii. Aceeasi regula este valabila si in cazul pepenelui verde.

Alte combinatii de alimente daunatoare siluetei tale:

- Salata de fructe -  ai grija sa nu amesteci fructele uscate sau dulci cu cele acide (portocale, kiwi etc);

- Lapte cu cereale - explicatia vine din modul in care sunt preparate cerealele, mod prin care sunt distrusi nutrientii, structura original proteica a acestora fiind schimbata cu una daunatoare organismului;

- Paste cu sunca sau sos de smantana - este vorba despre combinatia dintre carbohidrati (paste) cu proteine (sunca) sau grasimi (smantana); chiar daca este o delicatesa italieneasca, ramane totusi o bomba calorica. Tot din bucataria italieneasca, iti recomandam sa eviti si combinatia pepene galben-prosciutto, din motivele mentionate mai sus.

Articolul urmator
Cum să mănânci mai mult și totuși să arzi grăsimi, potrivit unui biochimist de renume
Cum să mănânci mai mult și totuși să arzi grăsimi, potrivit unui biochimist de renume
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (44)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Cornelia (anonim)
    7 octombrie 2012 09:09

    Afirmatiile din acest "studiu" sunt neverificate de alte studii. Pana la respectiva verificare, sunt doar speculatii. Asta, daca lasam la o parte logica, care le contrazice.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (378 vizite)