Caise - informatii nutritionale si proprietati terapeutice
Cuprins
Beneficii si proprietati terapeutice ale caiselor
Caisele sunt fructe bogate in vitaminele A si C, fibre alimentare si potasiu, dar sarace in sodiu, grasimi saturate si colesterol.
Datorita beta-carotenului, caisele au culoarea galben-portocalie. Acesta ajuta la regenerarea nervilor si a tesuturilor si la mentinerea vederii. Alaturi de celelalte vitamine, combate anemia, si mentine sistemul osos si dantura puternica. Vitaminele si mineralele continute de caise ajuta la mentinerea sanatoasa a stomacului, ficatului si a inimii.
Pe langa fibre, caisele au si pectina si celuloza care au efect laxativ natural luptand impotriva bacteriilor si a infectiilor, previn aparitia problemelor sau bolilor la nivelul sistemului digestiv sau aparitia cancerului de colon. Inlatura constipatia si controleaza digestia.
Caisele tonifica sistemul nervos, ajuta la combaterea insomniilor, a stresului si a oboselii. Fosforul pe care il gasim in caise ajuta la mentinerea memoriei.
|
Caisele sunt recomandate tuturor, inclusiv femeilor insarcinate si copiilor. Caisele mai sunt recomandate si femeilor care iau anticonceptionale, deoarece asigura necesarul zilnic de provitamina A.
Infuziile de caise, caisele proaspete, decocturile si sucul de caise cu pulpa reprezinta un mijloc diuretic benefic.
Sucul de caise contine fier, vitamine si potasiu. Acesta scade nivelul anemiei, ajuta la tratarea bolilor de piele si a afectiunilor mucoasei bucale. Amigdalina, care se gaseste in samburele caisei, combate cancerul.
Dezavantajele consumului de caise
Caloriile pe care le furnizeaza caisele provin din zaharuri. Majoritatea caiselor din comert pot crea reactii alergice, deoarece sunt tratate cu conservanti.