Cate calorii are orezul si ce proprietati nutritionale are
Cuprins
Orezul este unul dintre tipurile de cereale cel mai des cultivate si consumate si este disponibil intr-o multitudine de soiuri. Chinezii si indienii sunt cei mai mari consumatori de orez din lume. De altfel, nu vei fi surprinsa sa afli ca 90% din cantitatea de orez cultivata este consumata in Asia, acolo unde este o materie prima pentru toate felurile de mancare. Pentru asiatici, orezul inseamna viata. Insa la fel de multi dintre noi se feresc sa il includa in dieta zilnica. Un motiv ar fi teama de calorii, cu toate ca orezul este bogat in vitamine si minerale si nu contine aproape deloc grasime.
Iti vom dezvalui de ce combinatia „calorii-orez” este una des intalnita, care sunt proprietatile nutritionale ale acestui aliment si cum sa il consumi ca sa te bucuri de toate beneficiile sale.
Calorii orez Basmati
Orezul Basmati este un tip de orez cu bobul lung, foarte popular, originar din sudul Asiei. Cultivarea lui a inceput in India si in Pakistan, insa s-a raspandit rapid si in alte parti ale lumii. Partea interesanta despre acest tip de orez? In hindusa, bas inseamna „aroma” si mati inseamna „plin de”, asa ca Basmati s-ar traduce in „plin de aroma”. Daca ai gatit macar o data orez Basmati, atunci ii cunosti cu adevarat parfumul. Insa valoarea sa nutritionala este atat de grozava precum aroma?
Este bine sa stii ca 100 de grame de orez Basmati fiert are:
- 120 calorii;
- 0,38 grame de grasime;
- 3,52 grame de proteine;
- 25,08 grame de carbohidrati;
- 1 gram de fibre, vitamina B1 si fier.
Trucuri pentru gatit orezul Basmati
Primul pas: spala orezul! Pare superficial, mai ales daca il cumperi gata ambalat in portii separate, dar este un proces important pentru ca indeparteaza excesul de amidon. Clateste bine orezul pana cand apa ramane limpede. Lasa apoi orezul sa se imbibe cu apa (aproximativ 30 de minute), chiar daca de multe ori omiti sa faci asta. Este un truc care imbunatateste textura orezului, boabele se dilata si absorb mai bine sosurile pe care le folosesti alaturi.
Calorii orez alb
Nu am putea pune orezul alb pe lista de alegeri sanatoase in alimentatie, fiind cunoscut pentru procesul de prelucrare prin care trece inainte sa ajunga in farfuriile noastre. In tot acest proces, cerealele raman fara germeni si tarate care reprezinta, de fapt, cea mai mare parte din „armura” de vitamine, minerale, grasimi esentiale si fibre cu care orezul se lauda. Cu ce ramane? Cu o cantitate mare de amidon care se transforma in zaharuri, pe care corpul le foloseste pentru a-si lua energia, dar care se depun ca grasime daca nu le ardem prin exercitii fizice.
Destul de complicat, nu? Sa vedem cum sta orezul alb in cifre! 100 de grame de orez alb fiert are:
- 130 calorii;
- mai putin de 0,3 grame de grasime;
- 28,2 grame de carbohidrati;
- 2,7 grame de proteine;
- mai putin de 1 gram de fibre.
Cum sa reduci numarul de calorii pentru orezul alb?
Vestea buna este ca oamenii de stiinta au gasit o modalitate prin care poti consuma orez alb procesat fara teama ca te va ingrasa. Doar schimband modul in care il gatesti poti reduce semnificativ cantitatea de amidon - inamicul din poveste.
Iata ce spune stiinta: orezul alb este facut din doua tipuri diferite de amidon, cel digestibil si cel rezistent, care este digerat mai greu si care nu se transforma in zaharuri. Cativa cercetatori din Sri Lanka au gasit o metoda simpla si eficienta care ar putea creste cantitatea de amidon rezistent, ceea ce ar reduce implicit si cantitatea de calorii din orezul alb. Solutia lor? Adauga ulei de cocos! Uleiul interactioneaza cu amidonul digestibil si il transforma in amidon rezistent. In plus, cu cat lasi orezul mai mult la racit, cu atat compozitia sa se transforma intr-una potrivita dietei tale. Simplu, nu?
Calorii orez brun
Diferenta dintre orezul brun si cel alb nu sta doar in culoare! Orezul integral are mai multe invelisuri si doar cel exterior este indepartat atunci cand se obtine cel brun - ceea ce face din acesta cel mai sanatos tip de orez, cu cele mai multe proprietati nutritionale care s-ar pierde pe masura ce procesarea ar continua.
Orezul brun este, asadar, o sursa grozava de magneziu, seleniu, fosfor, magneziu si vitamina B3. 100 de grame de orez brun fiert contine:
- 110 calorii;
- 0,89 grame de grasime;
- 22,78 grame de carbohidrati;
- 2,56 grame de proteine;
- 1,8 grame de fibre.
Orezul brun nu trebuie sa iti lipseasca din bucatarie, mai ales ca il poti utiliza pentru o multime de feluri de mancare gustoase - la felul principal, in salate usoare, la desert sau ca umplutura pentru alte bucate. Orice soi de orez ai alege sa pui pe masa, incearca sa tii cont nu doar de calorii, ci si de valoare nutritiva!
Tu tii cont de calorii cand gatesti orezul?