Avocado - informatii nutritionale si proprietati terapeutice
Cuprins
Beneficiile fructului avocado
Fructele de avocado sunt foarte valoroase prin continutul bogat in vitaminele A, B, C, E (reprezinta unul dintre cei mai puternici antioxidanti si neutralizeaza efectele radicalilor liberi), in vitamina K, in acid folic dar reprezinta si o buna sursa de fibre alimentare.
Circa 75% din caloriile unui avocado provin din grasimi, majoritatea dintre ele fiind monosaturate. Spre deosebire de banane, avocado are cu 60% mai mult potasiu. Reprezinta unul din fructele cu cel mai ridicat continut in fibre - 75% fibre insolubile si 25% fibre solubile.
Avocado contine acid oleic, acid care se regaseste si in uleiul de masline. Acest acid are rolul de a controla nivelul colesterolului. In mod obisnuit, avocado se consuma in salate, supe reci, sosuri si nu lipseste nici din deserturi. Aroma sa este una usoara. Vitaminele continute de avocado sunt esentiale in protejarea de efectul homocisteinei a inimii si a arterelor, aceasta in conditiile in care un nivel prea mare de homocisteina poate conduce la un atac de cord. In cazul utilizarii balsamului cu ulei de avocado, firul de par va beneficia de refacerea stratului lipidic.
In domeniul alimentar, uleiul de avocado are actiune propice in protejarea si tonifierea sistemului cardio-vascular precum si in diminuarea colesterolului din sange. In cosmetica, uleiul de avocado este foarte apreciat pentru calitatile sale rehidratante si regenerante care il recomanda pentru ingrijirea inclusiv a zonelor gatului, ochilor, sau a celor cu pielea foarte fina. Pe plan gastronomic, uleiul de avocado este foarte apreciat pentru gustul si calitatile sale deosebite.
|
Proprietatile terapeutice ale avocado
Avocado ajuta la intarzierea sclerozei osoase. Artroza, care este o boala severa, afecteaza aproximativ 15% din populatie, iar specialistii utilizeaza impotriva ei extracte naturale din numeroase plante, printre care avocado si soia.
Avocado prezinta si proprietati anticancerigene. Are culoarea galben-verzuie datorita unor carotenoide care, alaturi de vitamina E, formeaza un antioxidant puternic. Dupa cum spun specialistii, cele doua substante inhiba dezvoltarea celulelor cancerigene din zona prostatei.
Avocado influenteaza absorbtia carotenoidelor din alimente ce joaca rolul unor pigmenti antioxidanti utili in prevenirea bolilor oculare, in cancere si in protectia pielii contra radiatiilor ultraviolete.
Gastronomic vorbind, avocado ajuta la o mai buna absorbtie a trei astfel de substante din salata verde. Pentru ca in continutul sau se gaseste si un grad de grasimi vegetale foarte ridicat, avocado este de cele mai multe ori exclus din diete. Nu este cel mai bun lucru, intrucat aceste grasimi sunt de foarte buna calitate, in comparatie cu cele din uleiul de masline. Cercetatorii sustin chiar ca un regim sarac in calorii, care include si avocado, este mai avantajos unei diete decat un regim clasic, aceasta neafectand nivelul de lipide din sange sau presiunea arterelor.
Acizii grasi mononesaturati din avocado iau parte la prevenirea bolilor cardio-vasculare. Avocado este recunoscut pentru proprietatile sale de scadere a nivelului colesterolului si glicemiei, pentru proprietatile antioxidante, de protejare a ficatului si antiinflamatoare.