Anasonul - seminte - avantaje, proprietati terapeutice si dezavantaje

Anasonul - seminte - avantaje, proprietati terapeutice si dezavantaje

Alexandra Popa


Beneficiile semintelor de anason


Pentru ca fructele de anason se aseamana deosebit de mult cu fructele de cucuta, aceste doua alimente sunt deseori confundate insa diferenta este obligatoriu a fi facuta, intrucat fructele de cucuta sunt toxice.

Considerat a fi planta medicinala, anasonul  are seminte ce reprezinta o sursa excelenta de fier, vitamina C, calciu, magneziu, fosfor, potasiu si zinc. Fructele - 10-20% lipide, 20% substante albuminoide (protide), zaharuri, amidon, si 6-10% substante minerale. Originara din Asia occidentala si nord-estul Africii, planta de anason se cultiva indeosebi pentru uleiul eteric (2-3 %) si substantele grase (18-20 %) ce provin din seminte.


Proprietati terapeutice ale anasonului


Ca planta medicinala, anasonul se foloseste la tratarea unor afectiuni digestive si respiratorii. De asemenea trateaza si afectiuni ale cailor urinare insa are si un efect laxativ slab. O alta functie pe care anasonul o are este aceea ca stimuleaza functiile pancreatice, este antiseptic si carminativ (evacueaza gazele intestinale).

Un rol esential al anasonului
sau poate fi acela de expectorant in bronsita, ca diuretic, in calmarea durerilor abdominale si in eliminarea gazelor din stomac, in combaterea viermilor intestinali si a colicilor intestinale si gastrice la sugari si copii sau in marirea cantitatii de lapte la femeile care alapteaza.

Anasonul stimuleaza secretia salivara, gastrica, intestinala si pancreatica dar actioneaza si asupra sistemului nervos central, asupra caruia, in doze terapeutice, are efect stimulant, in special asupra centrilor respiratiei si circulatiei.
seminte de anason

Dezavantajele semintelor de anason


Nu se recomanda utilizarea anasonului in cazul gastritei, al ulcerului gastric si duodenal sau al enterocolitelor acute si cronice.

In caz de supradozaj, preparatele care au la baza uleiul volatil de anason (sau fructele în cantitati de peste 5 g pe zi) produc stari de excitatie puternica care se manifesta prin insomnii, excitatii motorii si psihice, tulburari de vorbire, euforie, urmate de convulsii puternice. Acestea pot fi urmate de stari comatoase si puternica depresiune asupra sistemului nervos central. Chiar si utilizarea in doze mici, dar indelungata, poate produce iritarea mucoaselor digestive. Femeilor insarcinate le este interzis consumul de anason in scop medicinal.
Articolul urmator
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce este cetoza și de ce este benefică?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (22)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (389 vizite)