Dieta cu grasimi

Cuprins
- Cum functioneaza dieta cu grasimi
- Avantajele dietei cu grasimi
- Alimentele permise in dieta cu grasimi
- Alimente interzise in dieta cu grasimi
- Planul dietei cu grasimi
- Rezultatele
Cine ar fi crezut vreodata ca poti slabi mancand alimente cu un continut ridicat de grasimi? Parca si termenul dieta cu grasimi ni se pare foarte ciudat, daca nu ireal. Dar iata ca exista intr-adevar un mod de a slabi lent, insa eficient, cu ajutorul unei diete bazate aproape in intregime pe alimente bogate in grasimi. Inca ai indoieli?
Citeste atunci tot ceea ce trebuie sa stii despre dieta cu grasimi si afla toate secretele acestei diete inedite.
Cum functioneaza dieta cu grasimi
Principiul acestei diete este destul de simplu: organismul are nevoie de energie, pe care o ia de obicei din carbohidrati (paine, cartofi, dulciuri). Insa, daca nu mai consumi carbohidrati, iti vei obliga astfel corpul sa inceapa sa arda grasimile pentru a produce energie.
Arderea grasimilor produce aparitia ketonelor in sange; de aceea, dieta cu grasimi mai poarta numele si de dieta ketogenica. Aceste substante taie considerabil senzatia de foame, iar tu vei simti nevoia sa mananci mai rar si mai putin. Treptat, vei observa o scadere a apetitului, ceea ce va duce automat la pierdera kilogramelor.
Diferenta dintre carbohidrati si grasimi consta, asadar, in faptul ca o dieta bogata in grasimi taie pofta de mancare, in timp ce una bogata in carbodidrati nu face decat sa iti sporeasca apetitul. Daca urmezi aceasta dieta cel putin doua luni si ai un program de exercitii fizice, vei reusi sa-ti mentii masa musculara si sa-ti asiguri astfel un metabolism rapid chiar si dupa incetarea dietei.
Avantajele dietei cu grasimi
Desi foarte solicitanta pentru un organism obisnuit sa consume multi carbohidrati, dieta cu grasimi are cateva avantaje importante. In primul rand, este una dintre cele mai eficiente diete de slabire, deoarece maximizeaza procesele metabolice responsabile cu arderea grasimilor.
In al doilea rand, reduce apetitul, mareste energia psihica si fizica, reduce nivelul colesterolului si pastreaza masa musculara (daca o combini cu un antrenament adecvat).
In plus, dieta cu grasimi este relativ usor de tinut, avand in vedere faptul ca poti manca multe tipuri de alimente. Insa, este foarte important sa fii motivata si sa respecti regulile.
Alimentele permise in dieta cu grasimi
Iata o lista cu alimentele si lichidele pe care tebuie sa le consumi in timpul dietei cu grasimi:
- Mixuri de alune si seminte crude: alune de padure, migdale, nuci, fistic, seminte de in si de floarea soarelui, seminte de dovleac sau seminte de susan;
- Lactate: telemea maturata, smantana, mascarpone, cascaval, unt, branzeturi frantuzesti si italienesti;
- Fructe si legume: avocado, nuca de cocos, ananas, mere, kiwi, fructe de padure, broccoli, conopida, spanac, castraveti, rosii, morcovi, vinete, salata verde, dovlecei, varza, ardei, ridichi, telina, ceapa si usturoi;
- Carne: vita, porc, oaie, capra si orice tip de peste;
- Oua (datorita continutului ridicat de proteine);
- Lichide: apa plata sau minerala, ceaiuri preparate in casa, fara zahar (de preferat ceai verde si negru).
Alimente interzise in dieta cu grasimi
Ca in orice dieta, si in dieta cu grasimi trebuie sa te feresti de anumite alimente. Asadar, nu ai voie sa consumi cereale si produse derivate din cereale, precum painea, pastele si fulgii, porumb, cartofi, orez, fructe pea dulci sau confiate, mere golden, pere, struguri, banane, mango, curmale, smochine, produse de patiserie sau dulciuri, miere, ciocolata, iaurt cu fructe si lactate nefermentate care contin lactoza.
In ceea ce priveste lichidele, trebuie sa elimini bauturile carbogazoase si alcoolul.
Planul dietei cu grasimi
Trebuie sa mananci cel putin de 4 ori pe zi si sa incerci sa nu sari peste mese, pana corpul tau se va obisnui sa arda grasimi pentru a obtine energie.
Daca nu stii ce mancaruri sa servesti pe durata dietei, iata cateva exemple de mese din care sa te inspiri.
Pentru micul dejun si pentru gustari poti opta intre:
- branza slaba sau iaurt cu alune sau migdale
- branza fermentata cu rosii si ulei
- cascaval cu alune sau migdale
- salata de cruditati cu ulei de masline, seminte de in si branza slaba
- oua ochiuri cu spanac si unt
- omleta cu cascaval
Pentru pranz si cina poti alege dintre:
- salata verde cu ton/ sardine/ somon si cu zeama de lamaie
- carne/ peste la cuptor cu sos de smantana si broccoli
- muschi de porc sau vita cu ciuperci la gratar
- ficatei de pui la cuptor cu salata verde
Poti tine aceasta dieta intre 2-3 luni, insa o poti repeta de cate ori doresti, deoarece nu iti pune in pericol sanatatea. Dupa prima luna, o zi pe saptamana ai voie sa mananci carbohidrati, cu conditia ca in ziua respectiva sa nu mananci grasimi.
Rezultatele
Cu ajutorul acestei diete poti arde intre 0,5 si 1 kg de grasime pe saptamana. Este necesar ca pe masura ce stratul de grasime scade, sa mananci mai multe grasimi, in special din categoria celor saturate (grasimi animale si cele de cocos/palmier), dar in niciun caz nu trebuie sa reduci caloriile si mai mult, pentru ca astfel intreg sistemul se va bloca.
Inainte sa te apuci de dieta cu grasimi, este indicat sa consulti o persoana cu experienta in aceatsa dieta si sa alcatuiti planul impreuna. Desi sunt persoane care tin aceasta dieta multi ani fara intrerupere, este indicat sa o alternezi cu o dieta echilibrata, de tipul low-carb.
Iata, asadar, ca se poate slabi eficient si cu ajutorul unei diete bazate aproape in totalitate pe grasimi si proteine. Daca ti se pare ca dieta cu grasimi se potriveste nevoilor si stilului tau de viata, nu ezita sa o incerci, insa nu uita sa ceri parerea unui specialist inainte.
