Dieta pentru diabetici

Dieta pentru diabetici

Roxana Pana

Este foarte important ca persoanele care au fost diagnosticate cu diabet sa respecte un regim dietetic stabilit impreuna cu medicul nutritionist. Dieta pentru diabetici trebuie sa fie individualizata in functie de varsta, sex, activitate fizica, preferinte alimentare, dar si in raport cu eventualele boli asociate, precum obezitatea, hipertensiunea arteriala sau afectiunile renale.

Citeste totul despre ceea ce presupune o dieta pentru diabetici si despre mancarurile recomandate in acest regim.

Indicatii in dieta pentru diabetici


Exista conceptia gresita conform careia, daca ai diabet, inseamna ca trebuie sa eviti zaharul si carbohidratii cu orice pret sau sa consumi doar proteine in exces. De fapt, majoritatea persoanelor cu diabet pot continua sa savureze alimentele favorite, inclusiv deserturi, atata timp cat monitorizeaza numarul de calorii, carbohidrati si alte componenete cheie ale dietei. 

Persoanele diagnosticate cu diabet pot tine glicemia sub control daca mananca sanatos, fac zilnic exercitii fizice si isi iau medicamentele prescrise de medic. 
Este indicat sa apelezi la un medic nutritionist, care sa iti ofere o educatie alimentara solida si sa te ajute in dezvoltarea unui plan personal de dieta, in conformitate cu stilul de viata si nivelul de activitate, satisfacand totodata si eventualele nevoi medicale.

Dieta pentru diabetici presupune repartizarea consumului de alimente in mod echilibrat pe parcursul zilei. Persoanele diabetice trebuie sa aiba o alimentatie diversificata, cu mese regulate, la ore fixe. De asemenea, este indicat sa ai un cantar de bucatarie si sa inveti sa iti dozezi alimentele pe care le consumi.

Daca suferi de diabet, nu ai voie sa consumi niciun fel de alimente care contin zahar cu absorbtie rapida, precum dulciurile, ciocolata, mierea, produsele de patiserie sau bauturile zaharoase.

Insa, partea buna intr-o dieta pentru diabetici este ca poti consuma un numar mare de alimente diversificate, precum: carnea slaba la cuptor, peste, branza slaba, oua (nu mai mult de 3-4 pe saptamana) si legume fara amidon, printre altele. In plus, poti integra in alimentia zilnica urmatoarele alimente, insa neaparat cu moderatie: fructe proaspete, cereale, paste, unt, margarine vegetale si cantitati mici de paine si ulei de masline.
 
In ceea ce priveste numarul de calorii, o persoana care sufera de diabet, cu greutate normala, are nevoie de aceleasi valori calorice ca si o persoana sanatoasa, insa caloriile trebuie sa provina din proportii diferite de lipide, glucide si proteine (glucide 50-55% din aportul caloric, proteine 12-15%, lipide 30-35%, fibre alimentare 30-35 gr/ zi). Diabeticii supraponderali vor urma un regim hipocaloric, iar cei subponderali, un regim hipercaloric.

Alimente permise in dieta pentru diabetici


- Legume: rosii, ardei gras, ciuperci, broccoli, conopida, castraveti, varza, vinete, praz, salata, morcovi, telina, sfecla, ceapa uscata, usturoi;
- Fructe: pepene, lamai, capsuni, cirese, coacaze, nuci;
- Carne de pui slaba si peste (150-200 gr/ zi);
- Lactate: lapte, branzeturi, smantana, unt;
- Oua;
- Bauturi nealcoolice preparate cu indulcitori.

Alimente cu continut glucidic mare, interzise in dieta pentru diabetici


- Zahar, miere, dulceata sau malt;
- Dulciuri precum biscuiti, prajituri preparate cu zahar, bomboane, ciocolata si halva;
- Fructe: smochine, stafide, curmale, prune uscate, struguri.

Painea alba sau graham, cartofii, fasolea, mazarea si orezul trebuie consumate neaparat doar dupa cantarire.

Modele de dieta pentru diabetici


Un posibil model de dieta pentru diabetici, care insumeaza 1600 calorii, este urmatorul:

Mic dejun: ceai cu zaharina, 20 gr paine si 50 gr branza de vaci
Gustare: un pahar de iaurt (250 gr)
Pranz: supa de rosii cu legume
Gustare: gelatina din fructe (100 gr) cu frisca sau telemea cu rosii
Cina: crap la cuptor cu garnitura de morcovi si rosii (200gr)

Un alt model de dieta pentru diabetici presupune:

- cafea, ceai sau lapte la micul dejun, alaturi de 45 gr paine cu unt si un ou fiert

- la pranz se pot servi 150 gr pulpe de pui la tava cu salata verde

- la cina mananca o portie de ciorba de legume sau 50 gr de branza degresata.

La gustarile dintre mese se poate consuma cate un fruct.

Aceste modele de dieta sunt recomandate in cazul diabetului necomplicat si fara alte boli asociate. Asadar, este cu tarie recomandata ajustarea dietei in functie de activitatea fizica, de necesarul caloric zilnic, de sex sau de eventualele boli asociate.

Dieta pentru diabetici permite persoanelor care sufera de aceasta afectiune sa se bucure in continuare de multe dintre alimentele preferate, atat timp cat isi tin glicemia sub control cu ajutorul unor mese sanatoase, planificate cu ajutorul unui nutritionist, al exercitiilor zilnice si al medicamentelelor prescrise de medic.

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (387 vizite)