Importanta optimismul in curele de slabire

Importanta optimismul in curele de slabire

Andreea Catrina

Te-ai gandit vreodata la importanta optimismului atunci cand ai inceput o dieta?

Desigur, simplul fapt ca ne hotaram sa facem o schimbare in viata noastra, ca vrem sa aratam mai bine, sa fim mai sanatoase, ar putea fi o dovada clara a optimismului nostru... si totusi - cat de indicat este sa pornesti la drum cu un asemenea avant? Nu inseamna asta, oare, ca deceptiile (in eventualitatea lor) vor fi cu atat mai mari cu cat si sperantele sunt?

Ma intreb doar atat - exista o "cantitate" anume de optimism necesara intr-o cura de slabire? Poate optimismul in exces sa ne faca rau atunci cand vine vorba de kilogramele in plus?

Ce spun studiile?

Cercetatorii japonezi au ajuns la concluzia ca prea mult optimism dauneaza in mod clar in curele de slabire. Potrivit unui studiu realizat de acestia pe un esantion de 101 persoane obeze, atat femei cat si barbati, persoanele optimiste tind sa faca lucrurile intr-un stil propriu si tin cele mai nonconformiste diete, aceste actiuni ducand la un proces de slabire greoi, ba chiar imposibil, de multe ori.

Aceiasi cercetatori sunt de parere ca o doza echilibrata de pesimism ii va ajuta intotdeauna pe cei care vor sa piarda kilogramele in plus, pentru ca ii va impulsiona, iar sansele ca acestia sa renunte la dieta sunt mult mai scazute decat in cazul optimistilor.

Cu toate acestea, psihologii tind sa abordeze problema din alt unghi - optimismul, spun ei, este cea mai buna "arma" impotriva kilogramelor in plus, pentru ca numai o atitudine potrivita ne poate ajuta sa perseveram, si sa ne dorim intotdeauna cele mai bune rezultate, in orice activitate.

Tot psihologii mai cred ca emotiile se pot educa, iar o atitudine optimista ne poate ajuta sa trecem peste esecuri, sa invatam din ele si sa nu le mai repetam pe viitor. Mai exact, daca am mai tinut cure de slabire in trecut, fara succes, optimismul este exact ceea ce ne trebuie pentru a nu ne da batute, pentru a evita greselile trecutului si a obtine rezultate vizibile de data aceasta.

Poate prea mult optimism sa faca rau?

As spune ca da, poate. Sa-ti spun si de ce cred acest lucru... Conform definitiei din dictionar, optimismul este o conceptie filosofica potrivit careia in lume binele castiga mereu asupra raului. Se poate referi si la atitudinea omului care priveste "partea plina a paharului" in viata, care are incredere in viitor etc.

Dar, la fel de bine, unii oameni pot intelege optimismul ca pe ceva cu care ar trebui sa se multumeasca, acea tendinta de a vedea latura favorabila a lucrurilor si... atat.

Am vazut acum ceva vreme un documentar in care era prezentat cazul unei adolescente obeze. Dupa ce a incercat sa slabeasca prin sport, diete, pastile si chiar a slabit cateva kilograme, si-a dat seama ca procesul acesta este incet si deloc usor, astfel ca a renuntat, pe o nota ... "optimista". Mai exact, a renuntat la visul de a slabi (in cazul respectiv kilogramele afectandu-i in primul rand sanatatea) spunand ca se simte bine in propriul corp si ca trebuie sa fie optimista.

Ce vreau sa subliniez eu prin aceasta scurta povestire este ca optimismul este bun atunci cand se afla intre niste cote cat se poate de realiste. Nu putem renunta pur si simplu la ceva ce ne dorim, spunand doar "asta e, trebuie sa fiu optimist/a". Din contra, optimismul ar trebui sa ne alimenteze acea forta interioara care sa nu ne lase sa renuntam. Niciodata.

Fata intunecata a optimismului

Optimismul poate fi folosit ca scuza si in cazul unor esecuri. Daca, inainte de a te apuca de dieta, atitudinea ta va fi una de genul "eu pot slabi usor si rapid", negand adevarul (toata lumea stie ca e aproape imposibil sa slabesti usor si repede), atunci sansele ca dieta ta sa dea roade sunt foarte mici. Cercetatorii britanici au ajuns astfel la concluzia ca este mult mai bines a fii optimist dupa ce primele rezultate apar, adica atunci cand ai pe ce sa te bazezi, si nu in faza initiala, pentru ca acest lucru iti poate da sperante false.

Optimism vs. dieta

Ti-as spune doar atat - fii realista! Fii realista inainte de inceperea unei diete (gandeste-te cate kilograme vrei sa slabesti, in cat timp si daca este cu adevarat posibil sa faci asta tinand cont de modul tau de viata si de cum raspunzi la schimbari), fii realista pe parcursul dietei (sansele de a ajunge la silueta ideala in doar cateva saptamani, atunci cand ai multe kilograme in plus, sunt aproape inexistente), fii realista la finalul dietei.


Iar legat de aceasta ultima parte, apare si optimismul ... daca ti-ai propus sa slabesti 10 kilograme si nu ai reusit sa dai jos decat 8, nu trebuie sa te intristezi. Gandeste-te la tot ce ai facut pentru a ajunge la noua greutate, gandeste-te la rezultat si priveste cu optimism restul drumului. Mult succes!

Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Cele mai eficiente 10 exercitii pentru slabit
Dieta de vedeta: Lady Gaga
De partea cealalta a baricadei - dieta pentru ingrasare

Subiecte de pe forum

Cum scap de burtica?
Sport, dieta sau pastile de slabit?


Articolul urmator
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?
Incepe quiz
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (56)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (387 vizite)