Siropul de agave: beneficii pentru sanatate

Adelina Ion

Agava este o varietate de cactus care creste in special in Mexic, putand fi gasita, de asemenea, in regiunile cu climat cald si uscat, dar si in tarile mediteraneene. Planta este suculenta si se consuma cel mai adesea sub forma de sirop, care este un bun inlocuitor al zaharului alb. Siropul de agave, extras din seva cactusului, este, asadar, recomandat in principal persoanelor care urmeaza cure de slabire.

Sa aflam ce beneficii pentru sanatate are siropul de agave!

Siropul de agave: beneficii si recomandari

Consumul excesiv de zahar rafinat este un factor agravant al afectiunilor cardiovasculare, al anumitor tipuri de cancer si al obezitatii. Din fericire, exista o serie de indulcitori naturali care il pot inlocui cu succes. Siropul de agave este bogat in fructoza, avand o putere de indulcire foarte mare, iar indicele sau glicemic este mic (15) comparativ cu cel al zaharului alb (70) sau al mierii de albine (85). Acesta este principalul motiv pentru care siropul este recomandat in scopul indulcirii anumitor alimente persoanelor care vor sa slabeasca sau celor care se confrunta cu diabet tip 2. In cazul diabetului tip 2, siropul de agave ajuta la normalizarea nivelurilor de insulina. Gratie indicelui glicemic mic, este prevenita cresterea brusca a insulinei, hormon eliberat de pancreas care are rolul de a regla nivelul de glucoza din sange si a carui productie este insuficienta in diabet.

Siropul de agave tine la distanta si anumite tipuri de cancer, in timp ce zaharul rafinat le ajuta sa se dezvolte. Tumorile la nivelul sanului si colonului prezinta pe suprafata lor o serie de receptori de insulina. Insulina eliberata de pancreas se ataseaza acestor receptori, trimitand totodata semnale catre tumoare pentru ca aceasta sa inceapa sa consume glucoza. Atunci cand consumam zahar in exces, nivelul insulinei creste brusc, tumoarea este stimulata sa consume glucoza si astfel prolifereaza. De aceea, ori de cate ori este posibil, este recomandata inlocuirea zaharului din alimentatie cu siropul de agave.

Un alt beneficiu al siropului de agave este faptul ca, spre deosebire de zahar, acesta nu favorizeaza aparitia cariilor.

Acest sirop are si proprietati antibacteriene. Astfel, grabeste vindecarea infectiilor usoare si a anumitor boli ale pielii.

Ce calitati nutritionale are siropul de agave

Doua linguri de sirop de agave inlocuiesc cu succes 100 g zahar rafinat. In plus, siropul de agave are o putere de indulcire cu 40% mai mare decat zaharoza, continand, totodata, mai putine calorii.

Acest sirop este bogat in vitaminele B, C, D, E si in minerale precum:

- Fier, care faciliteaza transportul oxigenului in sange;

- Calciu, indispensabil pentru sanatatea oaselor;

- Potasiu, care favorizeaza buna functionare a muschilor, inclusiv a muschiului cardiac, si a neuronilor;

- Magneziu, care regleaza nivelurile de zahar din sange si reduce stresul si anxietatea;

- Siliciu, care, asociat cu calciul, joaca un rol important in prevenirea osteoporozei.

Despre siropul de agave mai trebuie sa stii ca are un gust neutru, ceea ce il face usor de folosit la prepararea unui numar mare de alimente, iar culoarea si consistenta lui sunt asemanatoare celor ale mierii de albine.

Ai folosit vreodata sirop de agave la prepararea dulciurilor? Ce alti indulcitori ai mai folosit de-a lungul timpului?

Articolul urmator 10 alimente pe care le consum zilnic ca să îmi vindec depresia

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (16)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.