Indulcitorii naturali - cu ce poti inlocui zaharul?

De
Masha Florea
Joi, 23.05.2013
Cuprins
- Date de biochimie
- Ce alternative ai?
- Inlocuieste zaharul cu mierea
- Siropul de artar - un bun inlocuitor al zaharului
- Stevie in loc de zahar
- Fii atenta la nectarul de agave
Date de biochimie
Glucoza, un monozaharid simplu, reprezinta cea mai importanta sursa de energie a celulelor corpului uman. Aceasta este absorbita cu usurinta in tubul digestiv, fiind capabila sa determine cresteri bruste ale glicemiei. Ca urmare a acestui varf al glicemiei se elibereaza insulina pentru a ajuta intrarea glucozei in celule. Consumul exagerat de glucoza duce la aparitia diabetului prin epuizarea resurselor de insulina ale pancreasului.
Fructoza, de asemenea un monozaharid simplu, necesita metabolizarea la nivel hepatic. Studiile au facut corelatii intre consumul excesiv de fructoza si aparitia obezitetii, cresterea nivelelor trigliceridelor si colesterolului LDL, sindromului metabolic.
Zaharoza este un dizaharid format din cate o molecula de glucoza si fructoza. Aceasta molecula trebuie descompusa in cele doua monozaharide, cu ajutorul enzimei zaharaza, pentru ca acestea sa poata fi absorbite in organism. Zaharoza reprezinta zaharul pe care il avem cu totii in bucatarie.

Ce alternative ai?
Pentru ca stim ca nu poti elimina zaharurile complet din dieta, iti propunem un truc: alege intotdeauna indulcitorii mai putin procesati. Si tine minte ca inlocuirea zaharului cu orice alt indulcitor natural nu te scuteste de consumul moderat al acestuia.
Inlocuieste zaharul cu mierea
Poate cel mai cunoscut indulcitor natural, mierea este intotdeauna recomandata pentru prorietatile sale. In compozitia sa intra atat fructoza cat si glucoza, prima fiind intr-un procent mai mare. Ea este, in teorie, mai dulce decat zaharul, fiind necesara o cantitate mai mica pentru a indulci aceeasi cantitate de produs.
Beneficiile asupra sanatatii se refera la proprietatile antibacteriene si antioxidante. In plus, contine vitaminele B2 si B6 si este o sursa buna de fier. 2 lingurite de miere reprezinta un aport caloric de 43 Kcal, fata de zahar, 33 kcal per 2 lingurite.
Mierea poate inlocui zaharul si atunci cand gatesti. Inlocuieste fiecare cana de zahar cu o jumatate de cana de miere, si nu uita sa reduci cantitatile de lichid ale retetei cu ¼ si temperatura cuptorului cu 4 grade C pentru a nu se rumeni excesiv.

Siropul de artar - un bun inlocuitor al zaharului
Ca si zaharul, siropul de artar contine glucoza si fructoza in raport egal, 50-50. Acesta este bogat in minerale, in special zinc, ce poate avea un efect benefic in prevenirea aterosclerozei prin scaderea colesterolului. In plus, imbunatateste imunitatea si are proprietati antioxidante. Ca si mierea, contine aproximativ 45 kcal per 2 lingurite. De asemenea, poate inlocui zaharul in cadrul retetelor, ¾ de cana de sirop de artar in locul unei cani de zahar, reducand lichidele retetei cu 2 linguri per cana de sirop. |
![]() |
Stevie in loc de zahar
Extractul din planta sud-africana este un indulcitor de 200-300 mai puternic decat zaharul, fara a contine kilocalorii. De asemenea, aceasta nu determina cresterea brusca a glicemiei.
Cand inlocuiesti zaharul, pastreaza ¼ din cantitatea de zahar din reteta, adaugand cate 3 ½ linguri pentru fiecare jumatate de cana de zahar inlocuita.

Fii atenta la nectarul de agave
Nectarul de agave se prepara din agave, aceleasi plante care ne-au oferit tequila. Spre deosebire de ceilalti indulcitori, acest sirop contine pana la 90% fructoza. Trebuie consumat cu atentie, si evitat excesul, pentru a preveni afectiunile care sunt determinate de consumul crescut de fructoza, ca ficatul gras, dislipidemia, obezitatea si sindromul metabolic.
Nu este o varianta naturala din cauza procesarii avansate pe care o sufera. Iar procentul crescut de fructoza il face mai putin benefic organismului. El nu ar trebui considerat o alternativa a zaharului.
Aportul caloric este de 40 de kcal per 2 lingurite de sirop, dar este in acelasi timp cu 25% mai dulce decat zaharul. Contine un tip de fibra alimentara de tipul prebioticelor, avand un efect benefic asupra florei intestinale.
Asadar, ai grija sa nu cazi in plasa indulcitorilor naturali. Majoritatea contin aceleasi zaharide ca si zaharul, dar in alte proportii. Unele proportii chiar mai putin sanatoase.
Pentru o viata sanatoasa, incearca sa reduci consumul de dulciuri procesate, rafinate. Iar daca vrei sa inlocuiesti zaharul, alege variantele sale mai putin rafinate, mierea, siropul de artar sau stevia.
Vezi si

Zahăr de mesteacăn: beneficii și recomandări
Raluca Margean |
Joi, 23.05.2013

Prunele: beneficii și proprietăți
Raluca Margean |
Joi, 23.05.2013

6 ceaiuri care te ajută să respiri mai bine
Raluca Margean |
Joi, 23.05.2013