Dieta pentru ulcer

Dieta pentru ulcer

Andreea Gluh, redactor

Ulcerul este o boala comuna in ziua de azi, care afecteaza persoanele indiferent de varsta sau de sex. Stresul, consumul de medicamente care agreseaza mucoasa gastrica si dieta alimentara nesanatoasa sunt doar cativa dintre factorii care provoaca aparitia acesteia. Pe langa tratamentul prescris de specialisti, este indicat sa urmezi si o dieta alimentara pentru ulcer, aceasta contribuind cu succes la ameliorarea simptomelor.

Ulcerul este o afectiune care se manifesta prin dureri de stomac, ce pot iradia in partea dreapta a abdomenului si in spate. Aceste dureri apar fie la aproximativ patru ore dupa masa, fie in timpul crizelor de primavara si de toamna. Pentru a te trata cu succes de aceasta boala si pentru a evita agravarea simptomelor, pe langa tratamentul prescris de medicul de specialitate este necesar sa tii cont de cateva sfaturi privitoare la dieta pentru ulcer.

Primul dintre ele se refera la orarul meselor, care trebuie respectat cu sfintenie. De asemenea, trebuie sa ai grija la cantitatea de hrana ingerata. 

Este de preferat sa consumi 5-6 mese pe zi in loc de un pranz bogat sau de o cina copioasa. De asemenea, este important sa iti acorzi suficient timp atunci cand esti la masa. Nu trebuie sa mananci sub presiunea timpului sau cand ai ganduri negative, acestea putand influenta cantitatea de acid secretata de glandele gastrice.

O alta regula care trebuie respectata in cadrul dietei pentru ulcer se refera la scoaterea din alimentatie a bauturilor alcoolice, a cafelei, a sucurilor si a apei carbogazoase, a sosurilor, incluzand aici si maioneza, a rantasurilor si a oricaror produse prajite. Pe aceeasi lista de alimente interzise persoanelor cu ulcer trebuie sa fie adaugate si branzeturile fermentate, laptele batut si kefirul, mezelurile, carnea afumata, ouale fierte moi, painea alba, galustele, taiteii si preparatele prajite cu pesmet.

Nici fructele crude sau acre, zarzavaturile cu textura atoasa ori dura de tipul verzei, sfeclei, ciupercilor, lintei si fasolei uscate sau zarzavaturile picante cum ar fi ceapa, ardeiul iute si usturoiul nu trebuie sa faca parte din alimentatia ta. In dieta pentru ulcer trebuie sa te feresti si de condimente, deoarece acestea irita mucoasa gastrica, dar si de dulciurile care contin mult zahar sau miere, cum ar fi prajiturile cu crema, ciocolata, dulceturile, aluaturile fragede sau dospite si foietajele.

In timpul dietei alimentare pentru ulcer este indicat sa consumi cu precadere carne slaba de pasare, de vita sau de iepure preparata prin fierbere sau frigere pe gratar. De asemenea, mananca fructe coapte foarte bine, fara coaja si fara samburi, cum ar fi bananele, dar si zarzavaturi fragede precum dovleceii, salata verde si cartofi fierti sau copti, nu prajiti. Alte alimente permise sunt ouale fierte tari, lactatele nefermentate si pestele slab, iar dintre bauturi poti consuma ceaiuri, apa plata si sucuri naturale.

Daca organismul nu respinge lactoza, specialistii recomanda in special consumul in cantitati considerabile a laptelui dulce fiert. In ceea ce priveste deserturile preparate in casa, poti include cu incredere in dieta pentru ulcer mucilagiurile si budincile din gris sau orez, spuma de fructe si prajiturile cu aluat uscat de tipul eclerelor. Nu uita sa eviti, insa, zaharul si mierea in exces. Acestea din urma pot fi adaugate in cantitati mici, in bauturi sau in alimentele gatite, pentru un plus de gust.

Daca printre viciile tale se numara fumatul, este indicat sa renunti la el.

Ulcerul este o afectiune care poate reveni cu usurinta daca nu respecti tratamentul prescris de specialist. Un stil de viata sanatos, care trebuie sa includa respectarea orelor de odihna si a dietei pentru ulcer este foarte important pentru prevenirea aparitiei complicatiilor si pentru ameliorarea simptomelor.

 

Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (387 vizite)