Dieta Thonon: cum slăbești fără efort

Dieta Thonon: cum slăbești fără efort

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Oamenii care au inventat-o spun că ne poate ajuta să pierdem 22 de kilograme în două săptămâni. Așa o fi? Și, dacă este așa, rezultatele sunt de durată? Sau intervine efectul yo-yo și anulează tot efortul? Dar în ceea ce privește sănătatea, urmările sunt bune sau rele?

Dietele cu conținut ridicat de proteine care spun că topesc grăsimile sunt la fel de populare în aceste zile precum copiii clanului Kardashian. Între acestea se distinge o nouă provocare - un regim alimentar denumit „dieta Thonon”, pus la punct la Spitalul Thonon-les-Bains, din Franța. Autorii acestuia fac declarații destul de nebunești, promițând pierderea a 22 de kilograme în doar două săptămâni!

Ca și dieta ketogenică, acest regim alimentar face apel la multe proteine, dar el nu mai conține aproape nimic altceva. Potrivit afirmațiilor de pe site-ul său, este „una dintre cele mai rapide și mai eficiente diete”. 

Un avertisment: acest regim alimentar nu este aprobat oficial nici de spitalul unde a fost creat. Dar avertizările nu se opresc aici!

Ce este dieta Thonon

În mare, în fiecare zi, timp de două săptămâni, trebuie să te limitezi să consumi 600-800 de calorii. Dar nu aportul exact de proteine trebuie să îl vizezi când ții dieta Thonon; acesta este un regim alimentar foarte specific, conform căruia ar trebui să consumi:

- la micul dejun: o cafea sau un ceai neîndulcit; uneori este permis să adaugi o picătură de lapte sau o bucată mică de pâine din cereale integrale;
- prânzul este întotdeauna constituit în jurul proteinelor: ar putea fi una sau două ouă fierte tari, cu o legumă, fără sare, sau pește poșat cu roșii;
- la cină ar trebui să mănânci o friptură sau șuncă și (facultativ) o garnitură de legume;

În zilele a șaptea și a 14-a îți este permis să trișezi puțin (în limite rezonabile), dar alcoolul este întotdeauna interzis, în afara oricărei discuții.

Urmează faza de stabilizare, în care femeile își pot permite să ajungă la 1.200 de calorii pe zi. Această etapă nu implică o perioadă determinată și propune următoarele:

- dimineața - din nou, cafeaua sau ceaiul neîndulcit, la care se pot adăuga fie o cantitate mică de iaurt sau un pahar cu lapte, fie o bucată mică de pâine cu puțină margarină, fie fructe sau un pahar cu suc de fructe;
- prânzul constă din legume care să conțină 100 până la 150 de grame de proteine - sub formă de carne, pește sau ouă prăjite, însoțite de brânză de vaci și fructe;
- cina este formată din: un castron de supă de casă cu legume, un cartof mic, o porție mică de proteine, verdeață, puțină margarină, o felie de pâine și un fruct; 
- gustările între mese constau din iaurt sau brânză de vaci.

Dieta Thonon funcționează?

Teoretic, da, chiar dacă acest regim alimentar ciudat și monoton ar fi probabil dificil de urmat pentru majoritatea oamenilor, spune Samantha Rigoli, dietetician la Healthy to the Core, din New York. S-ar putea ca, inițial, să se piardă în greutate, dar păstrarea ei la acel nivel ar fi o cu totul altă poveste. Și, în scurt timp, persoanele care mănâncă în principal proteine ce nu conțin decât urme de fibre riscă să se confrunte cu constipație și să se simtă foarte inconfortabil.

Chiar dacă dieta Thonon ar putea face ca numărul kilogramelor să scadă, ritmul nerealist și lipsa de sodiu o determină pe Rigoli să suspecteze că oamenii pierd mai mult din cantitatea de apă, ceea ce înseamnă că procesul se va inversa de îndată ce vei începe să mănânci din nou alimente obișnuite.

Sigur, perioada de stabilizare a regimului Thonon se presupune că se află în afara efectului yo-yo, dar lista de alimente admise în continuare nu este cu nimic mai bună decât cea căreia trebuie să-i faci față în primele două săptămâni de dietă. Pentru majoritatea oamenilor, este nerealist să se creadă că acest regim restrictiv poate fi ținut pe termen lung.

Cât de indicată este dieta Thonon

Samantha Rigoli răspunde scurt: NU este indicată! Și recomandă ferm să nu se încerce această dietă, chiar dacă, în principiu, ea ar putea determina o scădere în greutate considerabilă, pe termen scurt. „Nu pot sugera ceva de genul acesta”, spune Rigoli. „Nu cred că este durabil, nu cred că este foarte sănătos și nu cred nici că este necesar.” Cu atât mai mult cu cât pe site-ul propriu al dietei Thonon se afirmă că acest regim alimentar nu trebuie încercat niciodată de copii, de persoanele în vârstă și de femeile însărcinate.

Dar Rigoli atenționează că nici persoanele care suferă de boli de inimă, cele cu tensiune arterială prea scăzută sau prea ridicată, precum și persoanele care urmează un tratament medicamentos nu ar trebui să încerce dieta Thonon fără ca în prealabil să consulte un medic, spre a se asigura că nu riscă să-și înrăutățească sănătatea.

Chiar dacă ești una dintre persoanele curajoase care, în ciuda avertismentelor de până acum, încă au în vedere să apeleze la dieta Thanon, nu uita că propriul site web spune că nu poți și nu ar trebui să urmezi mai mult de două săptămâni regimul alimentar indicat în partea inițială a programului, din cauza riscului carențelor nutriționale pe care le-ar putea genera consumarea unui astfel de meniu limitat.

Dacă te gândești să urmezi dieta Thonon, ar trebui să știi că aceasta îți poate distruge metabolismul, spune Rigoli. Explicația este că dietele care presupun un număr foarte redus de calorii vor duce la încetinirea metabolismului în repaus: numărul de calorii pe care corpul le arde atunci când este inactiv se diminuează, ceea ce poate duce, în cele din urmă, la efectul contrar celui scontat – la creșterea în greutate!

În schimb, Rigoli recomandă intensificarea activității fizice și înlocuirea alimentelor procesate cu opțiuni naturale, mai echilibrate: proteine, da, dar și grăsimi benefice (de pildă, avocado, nuci), fibre și carbohidrați complecși.

Exemplu de meniu în dieta Thanon

Luni

Mic dejun: cafea sau ceai neîndulcit
Prânz: două ouă tari, orice cantitate de spanac, dar fără sare
Cină: o bucată de friptură, salată verde și țelină în orice cantitate

Marți

Mic dejun: cafea sau ceai neîndulcit
Prânz: o bucată mare de friptură, salată verde și roșii, fructe
Cină: șuncă de Praga în orice cantitate

Miercuri

Mic dejun: cafea sau ceai neîndulcit, o chiflă cu cereale
Prânz: două ouă fierte tari, salată verde cu roșii la discreție
Cină: șuncă de Praga, salată verde la discreție

Joi

Mic dejun: cafea sau ceai neîndulcit, o chiflă cu cereale
Prânz: un ou fiert tare, morcovi cruzi sau sotați, o bucată de cașcaval
Cină: fructe în orice cantitate, un iaurt natural

Vineri

Mic dejun: cafea sau ceai neîndulcit, 100 de grame de morcovi rași
Prânz: pește fiert, două roșii
Cină: o bucată de friptură, salată verde în orice cantitate

Sâmbătă

Mic dejun: cafea sau ceai neîndulcit, o chiflă cu cereale
Prânz: pui la grătar în orice cantitate
Cină: două ouă fierte tari, morcovi cruzi sau fierți la discreție

Duminică

Mic dejun: cafea sau ceai neîndulcit
Prânz: o bucată de friptură, fructe în orice cantitate
Cină: ai dreptul să mănânci orice-ți poftește sufletul

Din a opta zi se reia meniul de la început. Din păcate, fiind vorba despre o dietă hipocalorică, senzația de foame este mereu prezentă.

Surse foto: iStock, Pixabay

Articolul urmator
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Test de dieta: De ce nu reusesti sa slabesti?
Incepe quiz
Test de dieta: De ce nu reusesti sa slabesti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (378 vizite)