Dieta cu calorii negative

Dieta cu calorii negative

Iulia Iliescu

Dieta cu calorii negative iti promite faptul ca vei slabi mancand. Sau, altfel spus, sa slabesti mult, mancand la fel de mult! Nu s-a inventat inca dieta care sa-ti permita sa mananci orice, oricat, oricand si sa slabesti facand asta, dar, daca faci abstractie de „orice", atunci dieta cu calorii negative este perfecta pentru tine.

Principiile pe care se bazeaza dieta cu calorii negative

Totul incepe cu procesul digestiv care, ca orice alt proces din organismul tau necesita energie, deci calorii. Astfel, o parte din energie este folosita in timpul digestiei, ceea ce inseamna ca numarul total de calorii pe care il absorbi din mancare este mai mic decat aportul adus de alimente. Acest fenomen este cunoscut ca efectul termic al alimentelor, cuantificat intre 10% si 20% din numarul total de calorii din alimente, in functie de varsta, sex, stare generala de sanatate.

Practic, dieta cu calorii negative se bazeaza pe faptul ca, daca mananci alimente cu o valoare calorica aproape de zero, bilantul iese negativ (n.n. de unde si denumirea de "negative"), pentru ca organismul tau va fi determinat sa arda mai multe calorii decat contin acestea, totul datorita efectului termic al alimentelor.

Cu toate ca aceasta dieta a aparut inca de la finalul anilor '90, nu au fost efectuate studii care sa delimiteze clar daca acest "bilant negativ" este real. Totusi, expertii nu resping ideea acestei diete. Astfel, dr. Donal Hensrud, de la Mayo Clinic, spune ca "alimentele care au foarte putine calorii necesita si ele energie pentru a fi digerate. Acest lucru inseamna ca, teoretic, este posibil sa existe alimente cu calorii-negative, dar nu exista studii stiintifice care sa certifice acest lucru".

In plus, potrivit specialistilor, urmand dieta cu calorii negative, slabesti, dar nu neaparat din motivele pe care partizanii acesteia le sustin. Nutritionistii spun ca aceasta nu este altceva decat o dieta hipocalorica, care furnizeaza un numar cu mult inferior necesarului zilnic de proteine, lipide si carbohidrati, iar in aceste conditii slabirea rapida este fireasca. 

Femeie muscand din mar 

 

Meniul pe care sa-l urmezi in dieta cu calorii negative

 

Expresia de "calorii negative" induce putin in eroare, tinand cont de faptul ca doar apa si unele bauturi speciale pentru diete au zero calorii. Cu toate acestea, exista anumite alimente cu o valoare nutritionala foarte mica. Evident, printre acestea se numara numai fructe si legume. Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi in aceasta dieta:

• In primul rand, fa-ti o lista lunga cu asemenea alimente. Acestea sunt foarte bogate in fibre si apa, ceea ce te va face sa te simti plina, insa numarul foarte mic de calorii isi va spune cuvantul. Iar, din moment ce ai nevoie de cantitati mari, este indicat sa le diversifici, pentru a nu te plictisi. Noi iti propunem urmatoare lista:

o Ca fructe: mere, merisoare, grapefruit, lamai, portocale, mandarine, mango, ananas, capsune, zmeura, mure.

o Ca legume: sparanghel, sfecla, broccoli, varza, morcovi, conopida, telina, ardei iuti, castraveti, andive, usturoi, fasole verde, ceapa, salata verde, papaya, ridichii si spanac.

• La micul-dejun, care este cea mai important masa a zilei, pregateste-ti un bol mare cu salata de fructe sau un smoothie. De altfel, fructele sunt un mic dejun foarte sanatos si energizant.
• Pentru pranz, pregateste-ti o supa: fierbe niste legume din lista ta, dar nu uita sa incluzi multa ceapa, varza si telina, vedetele acestui tip de alimente. Poti sa mananci doar zeama si legumele separat, sa le mananci impreuna sau sa le faci supa-crema la blender.
• La cina, prepara o salata mare de legume, pe care poti sa o asezonezi cu otet si cu condimente. Recomandarea specialistilor este sa o savurezi alaturi de o portie de piept de pui, de curcan sau de peste slab, la gratar, intrucat dieta cu calorii negative este mult prea saraca in proteine.
• In ceea ce priveste gustarile dintre mese, poti oricand sa mananci fructe si legume proaspete din lista facuta de tine sau sa bei cate un smoothie.
• Nu in ultimul rand, in perioada in care tii dieta cu calorii negative, ia suplimente de calciu, deoarece produsele lactate nu sunt incluse in planul acesteia. Calciul este foarte important pentru organismul nostru, iar in perioadele in care vrem sa slabim nu doar ne fereste de pericole, dar ne si ajuta.

In lipsa unor dovezi stiintifice clare, dieta cu calorii negative este doar o dieta hipocalorica, dar foarte bogata in nutrienti, vitamine si apa. In plus, daca adaugi pe lista ta niste proteine, suplimente de calciu si activitate fizica, ai obtinut o reteta de slabire foarte rapida si sanatoasa.

Articolul urmator
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.3 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (378 vizite)