Cum sa mananci sanatos? Trucuri pentru o dieta echilibrata
Cuprins
Visul oricarei femei este sa reuseasca sa traiasca echilibrat, cu o dieta alimentara corecta, prin care a scapat de kilogramele in plus. Totusi, se pare ca seara tarziu mereu apare cate o mica pofta de ceva dulce sau cheful de rontaiala.
Afla cum sa mananci sanatos, care sunt secretele pentru a pastra un regim in
care nu depasesti masura. In felul acesta vei mai si slabi, vei reduce riscul
aparitiei unor boli grave si te vei simti minunat in fiecare zi.
Cum sa incepi sa mananci sanatos
Un stil de viata sanatos tine de obiceiuri. Ne facem cumparaturile in weekend si ne umplem cosurile pentru toata saptamana sau ne luam cele necesare de la magazinul de la colt in fiecare seara sau o data la cateva zile, cand ne intoarcem de la serviciu. Suntem ancorati intr-o rutina alimentara si ne invartim intre aceleasi produse alimentare in diverse combinatii.
Pentru a mentine o dieta echilibrata, este nevoie sa faci din alimentatia sanatoasa un obicei. Acest lucru va dura destul de mult, pentru ca o actiune noua are nevoie de aproximativ o luna pentru a deveni obisnuinta.
Inainte de a incepe, monitorizeaza-ti timp de o saptamana sau doua obiceiurile alimentare actuale. Noteaza exact ce mananci, alimente si bauturi, chiar si o simpla bomboana. Astfel, la finalul observatiei tale, vei observa cat de grava este problema. Este posibil sa nu-ti dai seama cat de rele sunt obisnuintele tale pana nu vezi un model scris. Odata constientizata problema, poti trece la treaba.
Pentru a manca sanatos, incepe cu pasi mici, dar realisti. Alege un baton de ciocolata mai mic decat cel pe care ti-l iei de obicei. O dieta sanatoasa nu trebuie sa insemne privarea de produsele tale preferate. Trebuie facute doar cateva modificari in ceea ce priveste portiile si excesul anumitor categorii de alimente (carbohidrati si zaharuri).
Pe masura ce adopti noi masuri pentru o alimentatie sanatoasa, vei observa ca vechile preferinte se vor schimba treptat si ca iti vor disparea poftele de carbohidrati, de grasimi nesanatoase si de "ceva bun si dulce".
Idei pentru inlocuirea alimentelor nesanatoase
Una dintre cele mai mari provocari ale unei diete sanatoase este inlocuirea anumitor alimente nerecomandate existente in regimul tau actual, cu altele corespunzatoare. De aceea, iti oferim cateva idei prin care poti face tranzitia mai usoara.
1. Consuma paine integrala in loc de paine alba. Atentie, citeste eticheta inainte sa o cumperi si asigura-te ca este obtinuta din cereale integrale, nu dintr-o faina mai inchisa la culoare.
2. Grasimile saturate sunt cea mai importanta sursa de grasimi saturate nesanatoase, asa ca alege cat mai des carnea alba de pui si de curcan, in defavoarea vitei si a porcului. Totusi, pentru situatiile in care vrei sa consumi aceste tipuri de carne, este recomandat doar muschiul.
3. Inlocuieste treptat lactatele cu grasimi cu cele degresate. Ca sa nu simti prea brusca trecerea, consuma timp de o saptamana laptele, iaurtul etc. la un procentaj mai mic de grasime si scade in acest fel pana ajungi la degresat, 0% grasimi.
4. Alege mustarul in schimbul maionezei si sosul de rosii preparat in casa in locul ketchup-ului.
5. Tot treptat va trebui sa renunti la sucuri acidulate, pe care le poti substitui cu ceaiuri de plante si cu apa. In timp, va trebui sa ajungi la opt pahare cu apa zilnic.
6. Garnitura de cartofi prajiti poate fi inlocuita cu legume fierte stropite cu suc de lamaie si cu ierburi aromatice, nu cu unt.
7. Daca stii ca rezisti cu greu la lipsa de dulciuri, apeleaza cat mai mult la fructe. La micul dejun adauga fructe de padure la iaurtul simplu sau felii de banane la cerealele integrale. Pentru un desert delicios, cu putine calorii, coace un mar cu putin zahar brun.
8. Evita alimentele procesate sau pre-ambalate. Supele de legume, de exemplu, pot contine o cantitate prea mare de sodiu. Prepara in casa o supa de pui sau de legume si va fi gata in mai putin de o ora.
9. Modifica si metoda de preparare a alimentelor. In loc sa prajesti carnea in ulei, pune-o la gratar sau la cuptor si foloseste ulei de masline in schimbul untului.
Gaseste-ti motivatia si invata cum sa mananci sanatos printr-o simpla organizare a meselor zilnice. Nu trebuie sa ti se spuna ca dulciurile si mancarea fast-food sunt nesanatoase, pentru ca toata lumea stie asta. Este important sa-ti observi obiceiurile alimentare si sa ti le modifici treptat pe cele nesanatoase.
Stabileste-ti pentru fiecare saptamana tinte realiste si fa-ti cumparaturile in functie de acestea. Tine minte ca nu trebuie sa te fortezi sa mananci un produs care nu-ti place. Adapteaza-ti doar dieta in functie de preferintele tale si consuma-le in portii mai mici. In plus, pentru a sarbatori succesul unei saptamani de dieta sanatoasa, te poti delecta in ultima zi cu ceva dulce, fara sa faci exces.