Efectele dietelor asupra sănătații psihice. Ce ne avertizează specialiștii

Efectele dietelor asupra sănătații psihice. Ce ne avertizează specialiștii

Alida Enache

Câți dintre noi nu ne-am dori să scăpăm rapid și ușor de kilogramele nedorite? Câți dintre noi nu am fi dispuși, măcar o dată, să plătim pentru un produs foarte scump, dar care promite să facă minuni în ceea ce privește siluetele noastre? Ei bine, mult prea mulți oameni pică în capcana dietelor de acest tip, care, din păcate, nu aduc rezultatele dorite și doar ne storc de bani.

Imaginează-ți că ai o prietenă pe nume Ioana. Ioana are părul scurt și creț și, bineînțeles, la fel ca orice altă femeie care este în situația ei, și-ar dori să îl aibă lung și drept. Într-o zi oarecare, ea îți spune că a găsit la magazin un nou produs "X", care îi va transforma podoaba capilară, exact după bunul plac.

Tot ce trebuie să îl facă este să îl folosească întocmai instrucțiunilor primite, pentru ca mai apoi să se poată bucura de acel păr lung, drept, strălucitor la care visa dintotdeauna. Însă acel produs este foarte scump, miroase urât, este greu de folosit și, în plus de asta, durează foarte mult timp să îl aplici. Ceea ce înseamnă că Ioana își va sacrifica ore întregi din timpul ei liber pentru a ajunge la look-ul mult dorit.

Conform cercetărilor despre produsul "X", prietena ta este nevoită să folosească exact cantitatea potrivită în fiecare zi pentru tot restul vieții, altfel nu va avea avea parte de rezultatele la care se aștepta. Dar ghici ce? Există multe alte studii care arată că 90% dintre persoanele care folosesc produsul vor sfârși cu părul deteriorat și mai scurt decât era înainte. De fapt, majoritatea femeilor care l-au încercat au sfârșit prin a se simți dezamăgite și rușinate deoarece, deși l-au folosit conform instrucțiunilor, nu a putut observa nicio schimbare.

Știi care ar fi cel mai nebunesc lucru care s-ar putea întâmpla în acest caz? Ca Ioana să continue să cumpere produsul X. Sigur, tu ai vrea să îi spui prietenei tale să își economisească banii și să nu își piardă timpul cu așa ceva. Poate chiar ai încuraja-o, spunându-i că părul ei scurt și creț este absolut superb și că nu este nevoită să își modifice look-ul. O va ajuta asta, totuși?

Și acum să revenim la diete. Imaginează-ți că produsul X despre care am vorbit mai devreme este, de fapt, reala industrie a dietelor din zilele noastre, care generează peste 33 de miliarde de dolari pe an. Câte persoane, la fel ca Ioana, își vor dori să încerce un produs minune care promite să le ajute să obțină silueta mult dorită?

În Statele Unite ale Americii, dietele reprezintă deja un mod de viață. Potrivit Centers for Disease Control and Prevention, în SUA, în fiecare zi, aproape 20% dintre adulți declară că urmează o dietă.

Se estimează că aproximativ 45 de milioane de americani vor încerca să piardă în greutate prin dietă și exerciții fizice într-un anumit an. Astfel că industria dietelor și a pierderii în greutate, în general, alcătuiesc, de fapt, o mare afacere menită să ne stoarcă de bani.

Gândește-te doar la numeroasele shake-uri miraculoase, dar care nu au rezultate, la suplimentele dăunătoare care apar peste noapte pe piață sau la antrenamentele speciale. Toate acestea sunt concepute să te încurajeze să arunci cu bani în stânga și în dreapta pentru a putea pierde kilogramele nedorite, deși, în fond, nu ai nevoie de ele.

Imagine cu o femeie care face un shake

Industria dietelor este extrem de profitabilă, însă doar parțial, pentru că, după cum spun cercetătorii, atât furnizorii de servicii medicale, cât și persoanele care vor să slăbească au "așteptări nerealiste în ceea ce privește rezultatele".

Dar să nu uităm, totuși, că această industrie este procreată pentru cei care sunt susceptibili să se învinovățească pentru că produsul cumpărat nu funcționează, chiar dacă, conform studiilor, nimeni nu s-a putut bucura de efectele sale fantastice.

În general, majoritatea oamenilor care apelează la diete se așteaptă ca acestea să-i ajute să piardă multe kilograme rapid și să se poată menține așa pentru totdeauna. Cine nu ar vrea asta, până la urmă? Din păcate, lucrurile nu stau așa, iar cercetătorii ne demonstrează asta.

Singura schimbare de care se "bucură" majoritatea clienților este faptul că dieta îi va ajuta să crească în greutate pe o perioadă îndelungată. Departe de rezultatul dorit, nu-i așa?

Ei bine, această creștere în greutate este deseori însoțită de multe alte probleme mult mai grave, printre care se numără și: rușinea, depresia și dezamăgirea față de propria persoană. Asta mai lipsea, clar.

Potrivit cercetătorilor, majoritatea persoanelor care țin o dietă și care pierd mai mult de 10% din greutate vor recăpăta cel puțin jumătate din acel număr de kilograme în primii doi ani după finalizarea dietei. Doar aproximativ 20% dintre persoanele care țin dietă vor reuși să se mențină la greutatea dorită în primul an, iar majoritatea vor pune acele kilograme pierdute sau chiar mai multe în urmăritorii cinci ani. Deci, cu cât o persoană ține mai multe diete, cu atât este mai probabil să ia în greutate în viitor.

Imagine cu o bucată de broccoli și o bandă de măsurare pe o farfurie

Cei care au ținut o dietă sau mai multe și ajung să se îngrașe din nou nu o fac pentru că nu se străduiesc suficient de mult, ci din total alte motive. De exemplu, din punct de vedere biologic, organismul uman are proprietatea de homeostazie, adică de a-și menține constantele mediului interior în limite foarte apropiate. Corpul fiecăruia dintre noi "tânjește" după stabilitate, ceea ce înseamnă că pierderea bruscă în greutate sau sporirea antrenamentelor fizice îl vor scoate din starea sa de homeostazie și el va face tot posibilul pentru a reveni la valorile sale. Adică va încerca să ardă mai puține calorii decât în mod normal.

În plus de asta, mulți dintre noi trăim în medii în care, pur și simplu, se promovează creșterea în greutate. Oamenii aleg să se deplaseze întotdeauna cu mașina în loc să facă o plimbare, consumă alimente procesate de tip fast-food pentru că sunt la îndemână și se lasă pradă stresului. Toate acestea ne împing spre a avea un stil de viață nesănătos, care include, bineînțeles, și obezitatea.

Dietele eșuează tocmai pentru că nu sunt concepute pentru a fi durabile. În esență, pentru ca o dietă să "funcționeze", persoana respectivă trebuie să continue să o țină pentru tot restul vieții. Cu siguranță că există oameni care nu au o problemă cu asta, dar, în același timp, majoritatea nu-și doresc să consume un anume tip de mâncare constant sau să bea doar shake-uri în fiecare zi, de exemplu și este de înțeles.

Și, până la urmă, ar trebui să ne concentrăm pe acele lucruri care ne aduc fericire, mulțumire, satisfacere, nu-i așa? Dietele și produsele pentru slăbit ne vor face să ne simțim mai rău în legătură cu noi înșine pe termen lung, din păcate, iar sănătatea mintală a fiecăruia va avea de suferit. Asta nu înseamnă că sportul regulat și mesele sănătoase nu ne vor îmbunătăți treptat și vizibil starea de sănătate și felul în care arătăm, ci doar că întotdeauna trebuie să fim realiști în legătură cu rezultatele pe care ni le dorim de la un anumit lucru.

Citește și: 10 legume și fructe de consumat pentru o stare de bine pe timpul iernii

Surse foto: Unsplash, Freepik, Freepik

Surse articol: Cafemom, Nytimes, Aetna

Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Ce blestem te urmareste?
Incepe quiz
Ce blestem te urmareste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Dieta cu dopamină: ce este și ce beneficii are (405 vizite)