Cât sodiu se află în mâncarea ta

Cât sodiu se află în mâncarea ta

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Trăim într-o lume a informațiilor rapide, a evenimentelor în direct, dar și a alimentelor deja-preparate. Mulțumită mâncării bine ambalate, care rezistă chiar săptămâni întregi, putem să ajungem la timp la locul de muncă, dar și să ne exercităm responsabilitățile familiale fără să ne îngrijorăm că petrecem prea multe ore în bucătărie. Totuși, ar trebui să ne bazăm atât de mult pe mâncarea procesată?

Înainte de a deveni dependentă de alimentele lumii moderne, ar trebui să știi câteva informații despre această mâncare. Potrivit National Health Service of UK, mâncarea procesată nu se referă doar la preparatele care sunt gata în câteva minute la cuptorul cu microunde sau cele pe care le cumperi pentru a-ți face sandvișul din fiecare dimineață. Odată ce o anumită fabrică schimbă starea naturală a unui aliment pentru o ambalare mai sigură, acea mâncare este procesată.

Știi că burgerul și hotdog-ul cumpărat sunt alimente procesate. Totuși, știai că și puiul pe care l-ai pregătit pentru cină cu un mix de unt gata preparat, pentru a-l face crocant, este tot o mâncare procesată? Sau că pastele pentru prânz, peste care pui piper măcinat și parmezan ras înainte de servire, intră în aceeași categorie? Ce crezi despre clătitele din aluat gata cumpărat de la patiserie, pe care le ornezi cu topping luat din supermarket? Sunt toate aceste preparate naturale sau procesate?

farfurie cu mancare

Iată cât sodiu se află în mâncarea ta!

Nu toate mâncărurile procesate sunt nesănătoase, însă toate conțin cantități extra de sare, zahăr și grăsimi. Această practică, care există de secole, are un singur scop: conservarea alimentelor. Sarea, în special, este un instrument pe care omenirea s-a bazat încă de la începuturile timpurilor, atunci când nu exista frigider. Acest condiment încetinește fermentarea și îmbunătățește gustul mâncării. Indiferent de ce scrie pe etichetă, trebuie să știi că toate mâncărurile procesate conțin anumite cantități de sare. În tabelul de mai jos vei afla exact cât sodiu se află în mâncarea ta!

cantitati de sodiu in mancare

Așa cum poți observa, cantitățile de sare din alimente nu sunt egale cu cele care ar trebui să existe în mod normal. Deși nu poți evita, de cele mai multe ori, consumarea lor, asigură-te măcar că toate cantitățile ingerate sunt mici și că le mănânci cât se poate de rar.

Sarea este formată din sodiu și ioni de clorid, substanțe responsabile de scăderea procesului numit „activitatea apei” din mâncare, care se referă la cantitatea de apă prezentă în alimente și care împiedică bacteriile să se dezvolte. De asemenea, sarea absoarbe și apa din bacterii, omorându-le în acest proces. Așadar, cu cât mai mică este cantitatea de sare din mâncare, cu atât mai puțin probabil este ca aceste bacterii să se dezvolte. Totuși, sarea nu este folosită singură în conservarea alimentelor, ci împreună cu anumiți compuși de sodiu.

Aproximativ 80% din sodiul pe care îl consumăm zilnic este ascuns în aceste alimente procesate, iar evitarea sării din mâncare nu este suficientă pentru a reduce cantitatea ingerată. Dacă ți se pare că alimentele pe care le consumi au mai multă sare decât trebuie, verifică pe lista de ingrediente, să nu conțină nitrat de sodiu, fosfat de sodiu, sulfit de sodiu, acetat de sodiu, propionat de sodiu, lactat de sodiu, benzoat de sodiu sau ascorbat de sodiu. Aceste substanțe sunt foarte periculoase pentru sănătate.

Efectele sodiului asupra organismului

Deși sodiul înlătură apa din bacterii și mâncare, în cazul corpului tău această substanță te va ajuta să reții lichide. Retenția de apă duce mai departe la creșterea presiunii sângelui, dar și la afecțiuni ale arterelor, boli de rinichi, de inimă, dar și de creier. Astfel, se accentuează riscul de a dezvolta afecțiuni renale, atac cerebral, infarct, dar și demență.

pacient la medic

Sodiul și rinichii

Rinichii filtrează sângele și înlătură excesul de apă din sistemul vascular. Acest proces implică cantități  echilibrate de potasiu și sodiu, care să îndepărteze apa din pereții celulari prin osmoză. Cantitatea mare de sare din organism poate perturba acest echilibru și poate afecta  astfel funcțiile naturale ale rinichilor.

Sodiul și arterele

Presiunea mare a sângelui, cauzată de consumul în exces de sare, poate apăsa asupra pereților interiori ai arterelor, iar pomparea sângelui este astfel îngreunată. Acest lucru duce mai departe la îngroșarea pereților arteriali și la închiderea completă a arterelor ori poate provoca cedarea pereților acestora.

Sodiul și inima

Mușchii întăriți ai arterelor scad presiunea sângelui, iar inima nu mai primește cantitatea suficientă de sânge. Mai mult, inima nu mai obține nici suficient oxigen și nutrienți, ceea ce cauzează dureri în piept. Dacă vei continua să mănânci mâncare procesată în acest stadiu, privarea de oxigen a inimii va duce la cedarea acesteia, adică la atac de cord.

Sodiul și creierul

Deoarece arterele sunt îngroșate, creierul nu mai primește cantitatea necesară de sânge. Această problemă va conduce în timp la demență, deoarece unele părți ale creierului nu mai funcționează cum trebuie.

Deși de cele mai multe ori nu ești conștientă de riscul la care te expui, mâncarea procesată poate conține o cantitate mare de sare, care îți va pune sănătatea în pericol. Ține cont de informațiile oferite de noi și evită să consumi alimente bogate în sodiu, mai ales atunci când apar primele simptome ale influenței negative asupra organismului.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Ghicim cu exactitate ce vârstă ai în funcție de mâncarea ta preferată
Incepe quiz
Ghicim cu exactitate ce vârstă ai în funcție de mâncarea ta preferată

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (218 vizite)